UUSIMMAT

Testi: Sennheiser Momentum True Wireless 2 – Uusitulla mallilla langattomien nappikuulokkeiden ehdottomaan eliittiin

13.05.2020 10:00 Kai Taipale

Sennheiser on päivittänyt täyslangattomat nappikuulokkeensa toiseen sukupolveen. Päivitys on erittäin onnistunut. Uudet Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet edustavat käytännössä parasta mitä langattomissa nappikuulokkeissa on tarjolla. Täydelliset nekään eivät ole, mutta silti niitä kuuntelee todella, todella mielikseen.

Sennheiserin ensimmäinen versio Momentum True Wireless -kuulokkeista tuli myyntiin vuonna 2018. Ne keräsivät jo aikanaan kiitosta erityisesti äänestään. Uusi versio esiteltiin tämän vuoden maaliskuun 13. päivänä. Uutuusmallissa on korjattu alkuperäisversioissa nähtyjä ongelmia, ja parannettu esimerkiksi akkukestoa. Myös koosta on saatu viilattua pois parin millimetrin verran.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet ovat juuri ehtineet myyntiin testissä esiintyvänä mustana versiona 299 euron hintaan. Kuulokkeista on tulossa myyntiin myös valkoinen versio, mutta se saapuu kauppoihin hieman myöhemmin.

Kuulokkeiden akkukestoksi luvataan peräti seitsemän tuntia ilman lisätankkausta latauskotelosta. Myös kuulokkeiden ergonomiaa on hiottu edelleen, ja kotelo tyylitelty uudenlaiseksi. Ominaisuuslistalle voi kirjata nyt esimerkiksi myös aktiivisen vastamelun.

Uusi malli ei edeltäjänsä tapaan ole halpa, kaikkea muuta. Hintaa on kertynyt peräti 299 euroa.

Tässäkin luokassa löytyy silti kilpailua. Ilmiselvin vastus löytyy Sonyn suunnalta WH-1000XM3 -mallista, joka osuu täsmälleen samaan hintaluokkaan. Myös aiemmin Muropaketissa testattu Master & Dynamic MW07 kuuluu tähän kastiin. Lisäksi Applen suunnasta AirPods Pro -versio edustaa samaa vastameluosastoa, mutta on kevytrakenteisempi ja hieman edullisempi.

Vielä edullisempi vaihtoehto on Huawein Freebuds 3, mutta niissä vastamelu on lähinnä ominaisuuslistaa koristamassa.

Laadukkaita täyslangattomia nappeja löytyy toki monilta muiltakin valmistajilta, mutta ilman aktiivista vastamelutoimintoa.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeiden käyttöönotto on helppoa. Ensimmäisellä kerralla kotelosta otettaessa kuulokkeet menivät automaattisesti paritustilaan. Myöhemmin ne saa siihen painamalla kummankin kuulokkeen kosketuspainiketta yhtä aikaa kolmen sekunnin ajan.

Toimintojen ja äänen muokkaamiseen käytettävä Sennheiserin Smart Control -sovellus (Android ja iOS) kannattaa ladata heti. Sen avulla kuulokkeiden firmware päivittyi heti käyttöönotossa pykälään uudempaan versioon. Sovelluksen myötä käyttöön sai myös kuulokkeiden painikkeiden nappien säädöt. Pian tämän jälkeen päivittyi firmware uudelleen – tällä kertaa sisältö keskittyi pitkälti ongelmien kitkemiseen.

Kuulokkeiden ulko- eli kosketuspinta on metallia, ja sitä koristaa valmistajan logo. Kuulokkeen mikrofonia varten rungossa on rei’itys, joka jää käytössä hyvin piiloon. Mikrofonia hyödynnetään niin vastamelutoiminnossa, puheluissa kuin virtuaaliassistanttien komentamisessa.

Kuulokeosan korvan puolelta sijaitsevat latausnastat, mutta myös kuulokkeen toimintatilasta kertova led-valo. Muovirunko on tukeva ja vaikuttaa hyvinkin kestävältä.

Kuulokkeiden toimintoja hallitaan siis niistä löytyvillä kosketuspinnoilla. Pitääkö käyttöä intuitiivisena vai hankalana, on makuasia.

Kuulokkeiden satunnais- tai sekakäyttäjälle komennot voivat olla hankalat, mutta päivittäiskäytössä perustoiminnot oppii riittävän nopeasti. Tähän auttaa mahdollisuus muokata niitä omaan makuun ja tarpeisiin sopiviksi.

Painalluksen perillemenosta kielii maltillinen äänimerkki. Painallukseen riittää kevyt näpäytys, joten käyttäminen on tältä osin oikein sujuvaa. Äänenvoimakkuuden säätö toimii pidemmällä painalluksella. Kuulokkeet ohjaavat myös puhelimen käyttämää virtuaaliassistettia.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeisiin on rakennettu fiksu taukotoiminto – kuulokkeen poistaminen korvasta pysäyttää toiston. Tämä toimii hyvin: toisto pysähtyy heti ja jatkuu käytännössä välittömästi kuulokkeen korvaan asettamisen jälkeen. Korvasta poistettu kuuloketta kannattaa asettaa tasolle ulkopinta alaspäin, sillä muuten toisto saattaa jatkua vahingossa.

Käyttömukavuutta lisää kytkettävissä oleva Transparent Hearing -toiminto. Sen myötä toisto pysähtyy haluttaessa, oma puheääni kuuluu selvemmin ja muiden puhe kuuluu lähes samaan tapaan kuin kuulokkeet ottaisi pois päästä, ehkäpä jopa aavistuksen voimakkaampina.

Kuulokkeen asettaminen korvaan vaatii lievää opettelua: eräänlainen pujotus ja kieräytys saa kuulokkeen pysymään paikoillaan. Aktiivisen vastamelun lisäksi kuulokkeet eristävät rakenteensa ansiosta ulkopuolisia ääniä tehokkaasti, sillä kuulokeosa täyttää tehokkaasti korvakäytävän.

Esiasennettujen silikonitulppien lisäksi paketissa on kolme erikokoista paria. Tällä kertaa keskikokoinen istui omaan korvaani kohtuullisesti ja kuulokkeet pysyivät normaalissa liikkumisessa paikoillaan ongelmitta.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet ovat kookkaat, ja tämä tuntuu korvissa. Itselläni noin parin tunnin käytön jälkeen kuulokkeet painoivat korvalehden sisäosia sen verran, että hetken käyttötauko tuli tarpeeseen. Arkielämässä tämä ei silti ollut mikään ongelma. Aikanaan koronatilanteen normalisoituessa ja pitkien matkojen mahdollistuessa joukkoliikenteessä, tilanne voi olla ikävämpi. Kuulokkeet ovat myös sen verran isokokoiset, että itse en näiden kanssa liikuntaa lähtenyt harrastamaan. Kookkaammassa korvassa tilanne voisi olla tältä osin parempi.

Kuulokkeiden latauskotelo poikkeaa massasta. Pintaviimeistelyssä on käytetty tekstiiliä, joten siitä saa erinomaisen otteen. Se myös näyttää uutena tyylikkäältä. Kotelon kansi napsahtaa jämäkästi kiinni. Magneettilukittuna se ei ole myöskään herkkä aukeamaan vahingossa. Pitävän pintamateriaalin myötä kansi on kuitenkin helppo napsauttaa auki.

Magneetit pitävät myös itse Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet tukevasti kotelossa. Kansi avattuna ja kevyesti ravistamalla ei kuulokkeita saa putoamaan. Isokokoisista kuulokkeista on kuitenkin helppo saada ote, joten niiden poistaminen kotelosta onnistuu ilman mitään ongelmia. Kotelon takana on USB-C-liitäntä latausta varten. Liitännän vieressä on myös latauksen merkkivalo.

Kotelon suurin ongelma on sama kuin itse nappien, eli se hieman liian isokokoinen. Kotelo sujahtaa kyllä mukavasti esimerkiksi löysään takintaskuun, mutta kireiden housujen taskuun sama ei enää onnistukaan.

Kuulokkeissa käytetään valmistajan omia, kooltaan seitsemän millimetrisiä, dynaamisia elementtejä. Ja niitä todellakin kelpaa kuunnella. Omaan makuuni nämä ovat toistaiseksi musikaalisimmat täyslangattomat nappikuulokkeet.

Ääntä leimaa kaikinpuolinen vaivattomuus ja selkeys. Olipa sitten soimassa teennäisyyteen saakka tuotettua konemusiikkia, modernia jazzia tai vanhempaa livetaltiointia, kaikki soittimet löytävät paikkansa äänikentästä selvästi ja miellyttävästi, vaikka aivan avarimmaksi se ei aukeakaan. Äänet ovat kirkkaita ja selkeitä, soittimet erottuvat kiitettävästi, vaikka niitä olisi yhtä aikaa useita.

Nappikuulokkeita ei ole järkevää soittaa liian kovilla äänenvoimakkuuksilla. Sennheiserien kanssa tämä ei äänenlaadullisesti olisi ongelma, sillä sointi vain oikeastaan avautuu volyymin noustessa normaalilta kuuntelutasolta.

Kuunnellessa huomasikin välillä nostaneensa äänen turhankin korkeaksi – fiksua? Ei! Miellyttävää? Todellakin!

Volyymin noston koukuttavuuteen osa selitys voi löytyä matalimmista äänistä. Vaikka tarkkuutta löytyy, niin aivan aavistus potkua ja napakkuutta jää puuttumaan alimmista bassoista – toisto on silti tältäkin osin ehdottomasti kiitettävän puolella. Bassotoiston lopulliseen napakkuuteen vaikuttaa toki myös tulppien istuvuus, sillä vain tiukasti paikalla ollessaan kuulokkeet toistavat äänet niin kuin pitäisi.

Mukava oli huomata, että näillä kuuntelee musiikin lisäksi mielellään myös puhetta – tosin sillä varauksella että vastapuolen heikko mikrofoniääni kuuluu tavanomaista selkeämmin, ja ärsyttää tavanomaista enemmän. Kuulokkeiden oma mikrofoni on sekin puhelukäytössä täysin pätevä, joskin Jabra Elite 75t -kuulokkeet edustavat tässä suhteessa vielä pykälää parempaa tasoa.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeiden kanssa unohtaa herkästi kuuntelevansa täyslangattomia kuulokkeita, mikä on lähes hämmentävää.

Myös Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeiden vastamelutoiminto täyttää tehtävänsä mainiosti. Tällä kertaa kuulokkeita ei päästy matkustusrajoitusten takia testaamaan henkilöautoa kummemmissa olosuhteissa. Mitään säätömahdollisuuksia toiminnolle ei ole, vaan se on joko päällä tai pois.

Toiminto ei pärjää esimerkiksi parhaille kuppikuulokkeille, mutta sen toimintaa voi silti pitää hyvänä. Erityisesti yhdistettynä passiiviseen vaimennukseen, näillä kuulokkeilla pääsee sujuvasti pakoon tavanomaista taustamelua aina lähellä puhuvia ihmisiä myöten.

Akkukestoksi on ilmoitettu seitsemän tuntia ilman latausta. Näin pitkään kuuntelusessioon ei testijakson aikana päästy, mutta yli lähes viiteen tuntiin kuitenkin. Reilua varttia ennen akun tyhjenemistä kuulokkeet muistuttelevat lataustarpeesta. Käytännön akkukestoa voi silti pitää oikein hyvänä, sillä akkukestoa mitattaessa käytössä oli jatkuvasti vastamelutoiminto, joka selkeästi verottaa osansa akkukestosta.

Latauskotelosta lupaillaan vielä kolme täydennyskierrosta, mikä tarjoaisi valmistajan ilmoituksen mukaan optimioloissa 28 tunnin toistoajan. Käytännössä kuulokkeilla on helppo päästä 20 tuntiin ilman ulkopuolista latausta, ja ilman vastamelutoiminnon käyttöä valmistajan ilmoittama aikakin voisi olla saavutettavissa.

Sennheiserin ratkaisu tyytyä Bluetooth-äänen välittämisessä AAC- ja AptX-koodekkeihin herättää edelleen lievää ihmetystä. Jälkimmäisestä olisi tarjolla HD-versio, jonka voisi uskoa vielä parantavan äänenlaatua pykälän. Omassa testikäytössä musiikkia toistettiin pääsääntöisesti Tidal-sovelluksen Master-tason äänellä, jonka laatutaso hyötyisi paremmankin siirtolaadun käytöstä – varsinkin kun täyslangattomien kuulokkeiden kohdalla ei voi edes valita kaapelin käyttöä.

Bluetooth-standardista on käytössä 5.1. Mihinkään yhteysongelmiin ei testin aikana törmätty. Ääni myös tahdistui oikein useimpien käytettyjen striimauspalveluiden kanssa.

Kuulokkeet ovat saaneet IPX4-luokituksen säänkestävyydelle. Mitkään varsinaiset urheilukuulokkeet ne eivät ole, mutta ulkoiluun kuulokkeet soveltuvat mainiosti. Laadukkaimpien koodekkien puuttumisen lisäksi ominaisuuksissa harmittamaan jää lähinnä yksi asia, nimittäin tässä hintaluokassa latauskotelon soisi tukevan myös langatonta latausta.

Käyttömukavuutta lisää automaattinen toiston taukoaminen kun kuulokkeet ottaa pois korvasta, samoin kuin Transparent Hearing -toiminto. Myös kuulokkeiden istuvuus on hyvä, vaikka kookkaina ne alkavatkin tuntien kuuntelussa selvästi painaa korvissa. Pienet puutteet on kuitenkin helppo antaa anteeksi.

Täyslangattomat Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet saavat hienon soundinsa ja toimivan vastamelun myötä erittäin vahvan suosituksen – korkeasta  hinnastaan huolimatta.

Hyvää

 • Äänenlaatu
 • Akkukesto
 • Toimiva vastamelu
 • Latauskotelon ja kuulokkeiden viimeistely

Huonoa

 • Pitkä käyttöaika tuntuu korvissa
 • Parhaiden koodekkien tuki puuttuu
 • Latauskotelo aavistuksen kookas

Tekniset tiedot Sennheiser Momentum True Wireless 2

 • Hinta: 299 €
 • Yhteys (koodekit): Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, aptX)
 • Akkukesto (ilmoitettu): 7 h ilman latausta, 28 h ladattuna kotelosta
 • Latausliitäntä: USB-C
 • Kuulokkeen paino: 6g
 • Latauskotelon mitat, paino: 77 x 44 x 35 mm, 58g
 • Muuta: IPX4 (roisketiivis), aktiivinen vastamelu (ANC)