UUSIMMAT

Testissä Asuksen GeForce GTX 1060 3 Gt -näytönohjain – vastaparina 6 Gt:n versio

21.12.2016 13:50 | Sampsa Kurri | 6

gtx3gb-00

Testiimme saapui kesällä julkaistusta ja Muropaketissa tuoreeltaan testatusta GeForce GTX 1060 -näytönohjaimesta edullisempi ja pienemmällä kolmen gigatavun näyttömuistilla varustettu malli. Tässä artikkelissa tutustumme Asuksen Dual-sarjan GeForce GTX 1060 3 GB -näytönohjaimen ominaisuuksiin ja vertaamme suorituskykyä kuuden gigatavun malliin. Vertailukohtana on Asuksen Strix GTX 1060 6 GB -näytönohjain, ja suorituskyvyn ohella katsastamme erot kokoonpanon tehonkulutuksessa ja melutasossa sekä grafiikkapiirin lämpötilassa.

gtx3gb-dia-01

GeForce GTX 1060 julkaistiin markkinoille heinäkuussa, mutta lanseerauksen yhteydessä esiteltiin ainoastaan kuuden gigatavun näyttömuistilla varustettu versio. Edullisempi kolmen gigatavun malli ilmestyi näytönohjainvalmistajilta vaivihkaa myyntiin kuukautta myöhemmin, eikä NVIDIA pitänyt sen julkaisusta isompaa meteliä.

GeForce GTX 1060 3 GB -mallien hintataso alkaa Suomessa tällä hetkellä 240 eurosta ja 6 GB -malleista joutuu maksamaan vähintään noin 50 euroa enemmän. AMD:n Radeon-mallistoon verrattuna edullisin GTX 1060 3 GB -malli on hinnaltaan noin 15 euroa edullisempi kuin edullisin Radeon RX 480 4 GB -malli, mutta jonkin verran kalliimpi kuin edullisin Radeon RX 470 4 GB -malli.

gtx3gb-block

Pienemmän näyttömuistin lisäksi GeForce GTX 1060 3 GB -näytönohjaimissa on käytössä GP106-grafiikkapiiristä ominaisuuksiltaan karsittu versio. 6 GB -mallissa on käytössä täysi GP106 eli 1280 CUDA-ydintä ja 80 tekstuuriyksikköä, mutta 3 GB -mallissa yksi SM-yksiköistä on kytketty pois käytöstä ja jäljellä on 1152 CUDA-ydintä ja 72 tekstuuriyksikköä. Näytönohjaimia vertaillessa ero suorituskyvyssä eivät siis ole pelkästään suuremman näyttömuistin ansiota, vaan suorituskykyyn vaikuttaa myös grafiikkapiirin ominaisuudet ja grafiikkapiirin ja näyttömuistin kellotaajuudet.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Asus DUAL-GTX1060-O3G-näytönohjaimen esittely ja ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  4. 3Dmark
  5. Tehonkulutus-. lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Tuo nopeusero selittyy jo pelkästään CUDA-ydinten määrällä (1280 vs 1152) eli isomman muistimäärän merkitys jää lopulta olemattomaksi.

Miksi vertailussa oli Dual OC vs Strix vaikka löytyyhän tuosta 6GB mallistakin Dual OC versio? 6GB Strixissä useamman Cuda ydinten ja muistin lisäksi on n.70mhz korkeammat kellotaajuudetkin corella sekä muisteilla n.200mhz joten erot olisi pienemmät jos ajettaisiin clock to clock.

3GB vs 6GB oisi kyllä voinut suorittaa Dual malleilla, Strixi pieksee aivan selvästi jo jäähdytystehollaan ja kellottumisellaan Dual mallit. 1060 Strix on kuitenkin samaa PCB:tä kuin 1070 ja virransyöttö on täysin identtinen 1070:n kanssa. No mutta about siinä 10% tienoilla kuitenkin pyörii 3GB ja 6GB erot, ihan hyvä että tuli itsellä napattua BF alesta 6GB dual malli. Pienellä värkkäyksellä saa tehokkaan ja suht hiljaisen kortin aikaiseksi.

Miksiköhän ei näissä testeissä ole vertailukohtana edellisten sukupolvien vastaavia ja tehokkaimpia kortteja. Ihan turha on vertailla vihollisleirin kortteja: Harva nVidia faniboy vaihtaisi AMD'hen vaikka olisi parempikin – sama tietysti toisinpäin. Sensijan itse voisin joskus päivittää GTX970'n uudempaan, kunhan tehot tuplaantuu samassa hintaluokassa :cool:

sorrii

Miksiköhän ei näissä testeissä ole vertailukohtana edellisten sukupolvien vastaavia ja tehokkaimpia kortteja. Ihan turha on vertailla vihollisleirin kortteja: Harva nVidia faniboy vaihtaisi AMD'hen vaikka olisi parempikin – sama tietysti toisinpäin. Sensijan itse voisin joskus päivittää GTX970'n uudempaan, kunhan tehot tuplaantuu samassa hintaluokassa :cool:

Ei se suinkaan turhaa ole, jos on juuri katsastamassa itselleen uutta korttia eikä tunnusta väriä ;) Tietenkin testin laajentaminen olisi ymmärrettävää..

Muropaketin uusimmat