Uusimmat

Coolerin esittely ja asennus

23.02.2017 14:00 Tapio Berschewsky

Coolerin esittely

Rakenteeltaan Be Quiet! Silent Loop 280 mm -nestejäähdytysjärjestelmä vastaa markkinoiden muita tyypillisiä esitäytettyjä jäähdyttimiä. Prosessoriblokki, kuparinen jäähdytin ja letkut on jo valmiiksi tehtaalla kiinnitetty toisiinsa ja täytetty nesteellä. Käyttäjälle jää tehtäväksi vain jäähdyttimen ja blokin asennus paikalleen.

Jäähdytin on tukevan tuntuinen ratkaisu, johon on helppo luottaa. Samaa voi sanoa myös prosessoriblokista ja letkuista. Tämän ruuvaa huoletta kiinni kalliiseen laitteistoon, mitä ei ole voinut sanoa aivan kaikista nähdyistä nestejäähdytysratkaisuista. Valmistaja lupaa tuotteelle kolmen vuoden takuun.

Itse jäähdyttimen ja prosessoriblokin yhdistelmän sekä kahden Pure Wings 2 -mallisen 140mm PWM -tuulettimen lisäksi Be Quiet! pakkaa mukaan kiinnitystarpeet niin Intelin kuin AMD:n prosessorikannoille. Luonnollisesti mukana ovat myös tarvittavat ruuvit jäähdyttimen ja tuuletinten kiinnittämiseksi koteloon.

Jäähdyttimessä on molemmilla puolilla ruuvipaikat tuulettimia ja kotelokiinnitystä varten. Jäähdytin on maalattu mustaksi. Jäähdyttimen ulkoiset mitat ovat 319 x 144 x 30 millimetriä, johon tuulettimet lisäävät vielä 25 millimetriä paksuutta.

Prosessoriblokissa sijaitseva pumppu toimii 2200 rpm:n kierroksilla. Sähkön pumppuyksikkö ottaa kolmepinnisestä emolevyyn kiinnitettävästä liittimestä. Prosessoria vasten tuleva lämmönlevittäjä on kiiltävä ja pinnoitettu nikkelillä.

Letkujen pituus on 390 millimetriä, mikä mahdollistaa jäähdyttimen asentamisen kotelon päälle, reunoihin tai pohjaan.

Pure Wings 2 -tuulettimet ovat kooltaan 140 x 140 x 25 millimetriä. Nopeimmillaan tuulettimet pyörivät valmistajan mukaan 1600 rpm vauhdilla. PWM-kontrolloidusta tuulettimesta pusketaan enimmillään läpi 160 kuutiometriä ilmaa tunnissa.

Coolerin asennus

Nestejäähdyttimen asentaminen on hiukan työläämpi prosessi kuin pelkän ilmajäähyn kiinnitys prosessorikantaan. Sekä blokki että varsinainen jäähdytin tuulettimineen täytyy asentaa erikseen. Jäähdyttimen asennuksen voi tehdä joko kotelon pohjaan, sen neljälle eri sivulle tai päälle. Asennusohjeet ovat kattavat.

Kun coolerin asentaa LGA 1151 -kantaan, prosessoriblokin kanssa täytyy käyttää taustaristikkoa, joka asennetaan emolevyn toiselle puolelle. Tämä muovinen ristikko on jäähdytinkokonaisuuden ainoa vähän heikon tuntuinen osa.

Ristikko kiinnittyy kaksipuoleisen teipin avulla kohdalleen emolevyn pohjaan.

Prosessoriblokin sivuilla oleviin uriin kiinnitetään kaksiosainen metallinen kehys, joka napsahtaa paikalleen painamalla. Kehyksen kulmiin asennetaan jousilla ja prikoilla varustetut pitkät mutterit. Tämän jälkeen levitetään lämpötahna prosessoriin ja painetaan blokki sitä vasten. Seuraavaksi painetaan kehyksen nurkissa olevat sormimutterit kiinni emolevyn taustapuolen ristikkoon ja ruuvataan ne kiinni.

Blokki on symmetrinen ja asennettavissa miten päin tahansa. Blokin ja muistipaikkojen väliin jää hyvin tilaa, joten kaikki muistipaikat saa tämän kanssa käyttöön. Pumpun virtajohto on blokin toisella puolella letkuista katsoen. Johdon pituus ja emolevyllä olevan sopivan liittimen sijainti saattavat joissain tilanteissa määrittää sen, mihin neljästä eri asennosta blokin voi asentaa.

Jäähdyttimen asentaminen on täysin riippuvaista käytetystä kotelosta. Testissämme asensimme jäähdyttimen Be Quietin Dark Base Pro 900 -kotelon yläreunaan. Ensin asensimme jäähdyttimen ja tuulettimet kokonaan kotelon sisäpuolelle, jolloin emolevy ei enää mahtunut paikalleen. Seuraavaksi asensimme jäähdyttimen kotelon irrotettavan kansiosan alle. Tuulettimet taas tulivat kotelon sisäpuolelle jäähdyttimen alle puhaltamaan ylöspäin. Emolevy mahtui näin sisään koteloon.

Tuulettimet kiinnitimme prosessorituulettimien liittimiin ja pumpun vieressä olleeseen pumpun liittimeen.

Asennus oli kokonaisuutena helppo, vaikka selvästi tyypillisen ilmajäähyn asennusta työläämpi. Ainoa tarvittu työkalu oli ristipääruuvimeisseli.

Noctuan järkälemäiseen DH-15-ilmajäähyyn verrattuna Be Quietin prosessoriblokki oli mukava asetella paikalleen. Myöskään ensimmäisen PCIe x16 -korttipaikan lukitusmekanismiin käsiksi pääseminen ei muodostu esteeksi, toisin kuin Noctuan kohdalla.

Manuaalin esimerkkikuvat voisivat olla hieman suurempia. Lisäksi toivoisimme sitä, että jokaiselle kielelle olisi oma osionsa, eikä niin, että kaikki eri kielet on tungettu samojen esimerkkikuvien kanssa samalle sivulle. Tämä teki ohjeista hieman rasittavat lukea, vaikka englanti olikin kätevästi lihavoituna ja ylimpänä joka kohdassa. Suomenkielisiä ohjeita ei ollut.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Coolerin esittely ja asennus
  3. Testikokoonpano ja testit
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Yhteenveto