Uusimmat

Testi Suomalaisen Varjon Aero-lasit tarjoavat huippulaatuisen VR-elämyksen – laadusta joutuu pulittamaan pitkän pennin

04.09.2022 10:00 Ilari Hauhia

Suomalainen Varjo on kehittänyt aiemmin ammattilaiskäyttöön suunnattuja VR-laitteistoja, mutta Aero-lasien myötä se on avannut pelin – erittäin näyttävästi – myös kuluttajamarkkinoilla. 

Varjon lasit on suunnattu sekä laatunsa että hintansa puolesta niille käyttäjille, jotka haluavat VR-laseiltaan markkinoiden tämän hetken parasta mahdollista laatua. Vaikka Varjo tarjoaa vielä huomattavasti hintavampia VR-järjestelmiä puhtaasti ammattikäyttöön, edustavat 2467 euron hintaiset Aerot kuluttajalasien markkinoiden hinnallista yläpäätä.

Aerojen myyntipakkaus sisältää ainoastaan itse lasit, ne tietokoneeseen yhdistävän adapterin, puhdistusliinan, nappikuulokkeet ja ohjekirjoja. Lasit hyödyntävät ulkoa sisään -tyyppistä paikannusta, eli VR-järjestelmää hankkivan käyttäjän täytyy vielä ostaa Aero-lasien päälle sekä 2–4 majakkaa että kaksi ohjainta. HTC Vive Base Station 2.0 -majakat maksavat 199 euroa kappaleelta ja Vive Controllerit suunnilleen saman verran. Näin koko järjestelmä maksaa ovh-hinnalla yksittäin ostettuna 3367 euroa. Muropaketin toimituksen testiympäristöstä majakat ja ohjaimet löytyivät jo valmiiksi.

Majakoiden suhteen HTC:n tuotteille ei ole markkinoilla vaihtoehtoja, mutta ohjaimiksi käyvät mitkä tahansa SteamVR 2.0- tai 1.0 -yhteensopivat ohjaimet, kuten vaikkapa Valven Index-ohjaimet.

Niin ikään laadukas ja jo sinällään hintava HTC Vive Pro 2 -kokonaisuus tarjoaa lasit, majakat sekä ohjaimet 1469 euron suositushinnalla. VR-pelien maailmaan pääsee myös esimerkiksi tarkkaa kuvaa tuottavilla HP Reverb G2 -laseilla (749 €) tai Meta Quest 2 -laseilla (399 €). Nämä sisältä ulos -liikkeentunnistusta hyödyntävät lasit eivät vaadi myöskään majakoiden asentamista pelihuoneeseen.

Varjo Aeron kohdalla VR-järjestelmän käyttöönottoon kannattaa varata hyvin aikaa. Hyvänä puolena ulkoiset majakat tekevät VR-lasien ja ohjaimien seurannasta hyvin tarkkaa, mutta kääntöpuolena asennusprosessi saattaa olla varsin työläs.

Ensimmäinen askel on asentaa järjestelmän vaatimat majakat huoneen kahteen reunaan siten, että ne ovat toisiaan vastakkain ja osoittavat hieman alaviistoon. Tehtävän helpottamiseksi majakoissa on kierteet, joiden avulla ne voi kiinnittää vaikkapa kamerajalustoihin tai erikseen myytäviin seinään ruuvattaviin kiinnikkeisiin. Mikäli huone sen sallii, voi majakat sijoittaa myös esimerkiksi kirjahyllyihin.

Haastavan majakoiden asettelusta tekee se, että ne vaativat jatkuvaa verkkovirtaa, eli pistorasian on oltava kohtuullisen lähellä. Mukana tulevat virtajohdot ovat onneksi kohtuullisen pitkät.

VR-laitteiston voi optimoida joko koko huoneen kokoiseen elämykseen tai pienempään tilaan, jossa pelaaja lähinnä seisoo tai istuu paikallaan. Joka tapauksessa tilaa kannattaisi olla ainakin pari neliömetriä, sillä muuten ohjaimet kolisevat pelisessioiden aikana seiniin ja huonekaluihin.

Lisähuomiona majakat myös pitävät päällä ollessaan humisevaa ääntä, joka voi häiritä ainakin hiljaisessa huoneessa. Mikäli ääni häiritsee, kannattaa hyödyntää majakoiden lepotila-asetuksia pelisessioiden ulkopuolella.

Kun majakat ovat valmiina, voidaan siirtyä itse Aerojen pariin. VR-lasit vaativat niin ikään verkkovirtaa. Sen lisäksi VR-lasit yhdistyvät USB-C-kaapelilla Varjon oman sovittimen kautta DisplayPort-kaapelilla sekä USB 3.0 -kaapelilla tietokoneeseen. Johdoista syntyykin melkoinen nippu.

Ennen VR-lasien hankintaa kannattaakin tarkistaa, että omassa näytönohjaimessa on riittävästi DisplayPort-liitäntöjä sekä VR-laseja että mahdollisia lisänäyttöjä varten. Lisäksi tietokoneesta tulee löytyä myös vapaa USB 3.x -liitin. Varjo tarjoaa myös vaihtoehtoista kannettaviin tarkoitettu adapteria, joka yhdistetään USB-C-porttiin.

Varjon VR-laseilla pelaava käyttäjä ei voi pihistellä myöskään pelitietokoneen hankinnassa, sillä VR-järjestelmä vaatii tuekseen tehokkaan kokoonpanon. Viralliset suorituskykyvaatimukset ovat seuraavat:

  • Suoritin: Intel Core i5-4590 tai AMD Ryzen 5 1500X tai parempi
  • Näytönohjain: Suositeltu: Nvidia GeForce RTX 3070, minimi GeForce RTX 3050
  • Keskusmuisti: 8 Gt RAM
  • Videolähtö: DisplayPort 1.4
  • Liitännät: vähintään yksi USB 3.0 tai 3.1 -liitäntä (tai kannettava-adapterilla USB-C 3.1)
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 / 11

Käyttöönotto jatkuu Varjon omalla Base-ohjelmalla sekä SteamVR:n asennuksella. Asennusprosessi on opastettu selvästi ja asennuksen jälkeen Varjo Basea voi käyttää lasien asetuksien säätämiseen. Kunhan vielä VR-ohjaimet on ladattu ja otettu käyttöön, voi lasit vetää päähän ja itse pelaaminen voi alkaa.

Ensimmäinen wow-hetki lasien kanssa syntyy jo sillä hetkellä, kun ne vetää ensimmäistä kertaa päähän. Lasien ergonomia on kilpailijoita edellä, ja ne ovat ensimmäiset aidosti mukavat VR-lasit, joita olen päässyt testaamaan.

Lasit kiinnittyvät napakasti mutta mukavasti käyttäjän kasvoilla, eivätkä juurikaan heilu edes pelatessa tapahtuvan liikkeen aikana. Lasien säädöt ovat kattavat mutta samalla yksinkertaiset. Lasit painavat kokonaisuudessaan 717 grammaa, eli ne ovat kohtalaisen kevyet. Kaiken päälle lasit puhaltavat käyttäjän kasvoille viileää ilmaa.

Lasien mini-LED-näyttöjen tarkkuus on 2880 x 2720 pikseliä silmää kohti. Näkökentän laajuus on 115 astetta, virkistystaajuuden ollessa 90 hertsiä. Esimerkiksi HTC Vive Pro 2:t yltävät 120 hertsin virkistystaajuuteen, mutta 90 hertsiä on ainakin nykymaailmassa täysin riittävä lukema.

Lasit osaavat seurata käyttäjän katsetta, minkä vuoksi ne voivat renderöidä tarkimman kuvan juuri siihen kohtaan, mihin käyttäjä on kohdistanut katseensa. Katsetta seuraavan teknologian ansiosta Aeroista löytyy automaattinen IPD-tarkennus (57–73 mm väliltä), minkä vuoksi käyttäjän ei tarvitse itse tarkentaa kuvaa omille silmille sopivaksi. Ominaisuus lisää käyttömukavuutta huomattavasti, ja mikäli lasit pääsevät heilahtamaan päässä, kalibroituu kuva nopeasti uudelleen.

Aiemmin käyttämissäni VR-laseissa parhaan kuvanlaadun saavuttamiseksi on täytynyt opetella pitämään silmät kohdistettuna näytön keskiosaan, ja pyörittää silmien sijaan päätä. Katsetta seuraavien Aerojen kanssa silmät sai vihdoin vapauttaa ja kuvaa sai katsella luonnollisesti.

Varjo Aerot ovatkin kaukana edellä kaikkia muita VR-laseja, joita olen päähäni tähän mennessä asettanut.

Kuva on nykymittapuulla erittäin tarkka, ja lasien hyvän ergonomian vuoksi ruutu ei juurikaan heilu kasvojen edessä. Lasit toistavat VR-maailmoja todennäköisesti parhaalla mahdollisella tavalla, mitä kuluttajamarkkinoilla saatavilla laitteilla on tällä hetkellä hetkellä mahdollista. Microsoft Flight Simulatorin VR-versiossa täytyi suorastaan pysähtyä ihailemaan upeita virtuaalimaisemia, ja Half-Life: Alyxin City 17 näyttäytyi silmien edessä paremmalta kuin koskaan.

Aeroissa ei ole lainkaan kaiuttimia, mutta laseissa on 3,5 millimetrin audioliitäntä, johon voi kytkeä mukana tulevat tai mitkä tahansa muut nappikuulokkeet. Peliääniä voi kuunnella myös tietokoneeseen liitettyjen langattomien kuulokkeiden tai kaiuttimien kautta.

On myönnettävä, että tähän mennessä en ole ollut VR-pelaamisen suurin ystävä. Vaikka VR-teknologia ja sitä hyödyntävät pelit ovat mielestäni siistejä ja seuraan mielenkiinnolla molempien kehitystä, en ole itse pelannut VR-pelejä kovinkaan aktiivisesti. Aiemmilla laitteilla kuvanlaatu tai lasien ergonomia ei ole ollut sillä tasolla, että pelaaminen olisi ollut varsinkaan pidemmissä sessioissa aidosti mukavaa.

Varjo Aerojen myötä VR-lasien teknologia alkaa viimein olla siinä pisteessä, että VR-pelaaminen on aidosti nautinnollista pitkienkin pelisessioiden aikana. Varjon lasien laittaminen päähän tuntui hieman samalta, kuin ensimmäisten silmälasien kokeileminen nuorena – maailman ei kuulukaan näyttää epätarkalta ja suttuiselta, vaan kauniin yksityiskohtaiselta. Hyvän ergonomian vuoksi lasit eivät myöskään paina päässä.

Näen hyvin, miksi Varjo mainostaa lasejaan tulevaisuutta kestävänä hankintana. Aeroilla todennäköisesti pärjää hyvin muutaman vuoden eteenpäin, ellei VR-teknologiassa nyt sattuisi tulemaan jotain odottamatonta läpimurtoa lähitulevaisuudessa.

Half-Life Alyx

Kenties suurempana ongelmana on edelleenkin VR-pelien ja muun sisällön vähyys. Mikäli sijoittaa reilusti yli 3000 euroa VR-järjestelmään, haluaa sille todennäköisesti runsaasti käyttötunteja. Half-Life: Alyxin, lento- ja ajosimulaattoreiden sekä muutamien muiden AAA-pelien lisäksi VR-laseille on edelleen tarjolla varsin vähän laadukkaita elämyksiä.

Aeroilla toki pelaa hyvin mielellään vaikka Beat Saberia tai muita ”yksinkertaisia” VR-pelejä, mutta tällöin lasien ”todellinen potentiaali” jää jossain määrin käyttämättä. Aeroilla lähtisi mielellään seikkailemaan syvälle VR-elämyksiin, eikä jäisi pinnalle heiluttelemaan lasermiekkoja musiikkikappaleiden tahtiin. Kovin merkittävistä AAA-luokan VR-peleistä ei kuitenkaan ole kuultu edes huhuja, joten uusia pelikokemuksia ei välttämättä virtaa markkinoille vielä edes lähitulevaisuudessa.

Aerot ovat kuitenkin lupaus VR-teknologian tulevaisuudesta. Mikäli Aerojen tasoisia laseja saa muutaman vuoden kuluttua vaikkapa alle 500 euron hintaluokasta, voisivat ne olla jo hyvinkin suosittuja. Järjestelmien yleistyessä pelistudiot puolestaan pumppaisivat ulos todennäköisesti huomattavasti enemmän VR-pelejä, ja VR-pelejä nykyään vaivaava muna-kana-ongelma olisi toivottavasti ratkaistu.

Nykyisellään erittäin kalliit Aerot jäänevät kuitenkin lähinnä niiden pelaajien ostoslistalle, joilla on joko runsaasti ylimääräistä käteistä, tai jotka ottavat esimerkiksi VR-lentosimulaattoreiden pelaamisen hyvin tosissaan. Laseille voi hyvin olla paikkansa myös yrityskäytössä, vaikkapa 3D-mallintamisen tukena.

Hyvää

  • Erittäin laadukas kuvanlaatu ja silmien seuranta
  • Loistava ergonomia
  • Tarkka liikkeenseuranta

Huonoa

  • Erittäin kallis
  • Majakat eivät kuulu pakettiin, ja niiden asennuksen vaatima suunnittelu sekä työ

Varjo Aero tekniset tiedot

  • Hinta: 2467 € (pelkkä headset)
  • Näytöt: Dual Mini LED LCD; 2880 x 2720 px per silmä, 90 Hz, näkökenttä 115 astetta, kirkkaus 150 nit
  • Pupillien välinen etäisyys (IPD): Automaattinen IPD-säätö moottorilla, tuettu IPD-alue 57–73 mm
  • Audio: 3,5 mm audioliitin, In-ear kuulokkeet mikrofonilla
  • Paino: 487 g + sanka 230 g (sis. vastapainon)
  • Mitat: Leveys 200 mm, korkeus 170 mm, pituus 300 mm
  • Liitettävyys: PC-liitännät DisplayPort, USB-A 3.0, mukana kuulokkeiden sovitin ja USB-C-kaapeli (5 m)
  • Paikannusseuranta: SteamVR 2.0/1.0
  • Silmänseuranta: 200 Hz
  • Mukavuus ja puettavuus: Kolmen pisteen tarkasti istuva sanka, vaihdettavat ja helposti puhdistettavat polyuretaaniset kasvotyynyt, aktiivinen jäähdytys

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat