Uusimmat

Kokeilu HTC Vive Pro 2 -VR-laitteisto – Korkean hinnan vastineeksi laadukasta kuvaa

10.08.2021 20:00 Ilari Hauhia

HTC Vive Pro 2 muistuttaa ulkoisesti hyvin paljon aiempia Vive Pro -VR-laseja. Tutun ulkomuodon ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä erityisesti lasien näyttö on kokenut merkittäviä parannuksia. Parannuksilla on kuitenkin tyyris 1469 euron hintalappu.

HTC Vive Pro 2 -pakettiin kuuluu itse VR-headsetin lisäksi kaksi alkuperäistä HTC Vive -ohjainta, kaksi SteamVR Base Station 2.0 -majakkaa sekä runsaasti erilaisia johtoja. Myynnissä on myös pelkkä 819 euron headset, jota voi käyttää, mikäli kotoa löytyvät jo valmiiksi HTC:n ohjaimet ja majakat.

Vive Pro 2 -lasit hyödyntävät ulkoa sisään -tyyppistä paikannusta, joka perustuu mainittuihin majakoihin. Hyvänä puolena ulkoiset majakat tekevät VR-lasien ja ohjaimien seurannasta hyvin tarkkaa, mutta kääntöpuolena asennusprosessi saattaa olla varsin työläs. Tästä syystä VR-laitteiston asennusprosessiin kannattaa varata riittävästi aikaa.

Ensimmäinen askel on asentaa mukana tulevat majakat huoneen kahteen reunaan siten, että ne ovat toisiaan vastakkain ja osoittavat hieman alaviistoon. Tehtävän helpottamiseksi majakoissa on kierteet, joiden avulla ne voi kiinnittää vaikkapa kamerajalustoihin tai seinään ruuvattaviin kiinnikkeisiin. Mikäli huone sen sallii, voi majakat sijoittaa myös esimerkiksi kirjahyllyihin. Haastavan majakoiden asettelusta tekee se, että ne vaativat jatkuvaa verkkovirtaa, eli pistorasian on oltava kohtuullisen lähellä. Mukana tulevat virtajohdot ovat onneksi kohtuullisen pitkät.

VR-laitteiston voi optimoida joko koko huoneen kokoiseen elämykseen tai pienempään tilaan, jossa pelaaja lähinnä seisoo tai istuu paikallaan. Joka tapauksessa tilaa kannattaisi olla ainakin pari neliömetriä, sillä muuten ohjaimet kolisevat helposti pelisessioiden aikana seiniin ja huonekaluihin.

Sopivaa pelitilaa etsiessä kannattaa huomioida, että majakoissa palaa aina pieni valo ja ne pitävät pientä surinaa myös silloin kun niitä ei aktiivisesti käytetä pelaamiseen. Näin esimerkiksi makuuhuone saattaa olla kehno paikka VR-laitteistolle.

Itse VR-lasit vaativat niin ikään verkkovirtaa. Sen lisäksi VR-lasit yhdistyvät HTC:n oman sovittimen kautta DisplayPort-kaapelilla sekä USB-kaapelilla tietokoneeseen. Käytännössä USB-johto, virtajohto ja DisplayPort-johto yhdistetään alla näkyvään sovittimeen, josta jatkuu yksi kaapeli VR-laseihin.

Ennen VR-lasien hankintaa kannattaakin tarkistaa, että omassa näytönohjaimessa on riittävästi DisplayPort-liitäntöjä sekä VR-laseja että mahdollisia lisänäyttöjä varten. Lisäksi tietokoneesta tulee löytyä myös vapaa USB-3-liitin.

DisplayPort-liitäntöjen lisäksi HTC Vive Pro 2 -laitteisto vaatii muutenkin tuekseen tehokkaan tietokoneen. Viralliset suorituskykyvaatimukset ovat seuraavat:

  • Suoritin: Intel Core i5-4590 tai AMD Ryzen 1500 vastaava tai parempi
  • Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1060 tai AMD Radeon RX 480 tai parempi tai parempi VR-laitteita tukeva näytönohjain
  • Keskusmuisti: 8 Gt RAM
  • Videolähtö: DisplayPort 1.2 tai uudempi
  • Liitännät: vähintään yksi USB 3.0 -liitäntä
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10

Asennusprosessi saattaa olla työläs myös fyysisen käyttöönoton jälkeen. Testiä tehdessä SteamVR ja Vive Console eivät halunneet aluksi tunnistaa VR-laitteistoa lainkaan. Pienen ajurijumpan ja useiden uudelleenkäynnistysten myötä ongelmat kuitenkin korjautuivat.

Myös ohjaimet tuli liittää tietokoneeseen micro-USB- ja USB-A-päillä varustettujen johtojen avulla, jotta niihin päästiin asentamaan uusimmat päivitykset. Kyse ei ollut viimeisestä kerrasta kun ohjaimet joutui liittämään tietokoneeseen tai laturiin, sillä ohjaimien akut kestävät vain noin 4-8 tuntia pelaamista. Akkujen täyteen lataaminen kestää noin kaksi tuntia.

Kun kaikki kaapelit on kytketty kiinni ja tietokone sekä laitteisto ovat löytäneet toisensa, täytyy lasit ja ohjaimet vielä kalibroida, jotta pelaaminen voi alkaa.

Kalibroinnissa ohjelmisto pyytää käyttäjää kulkemaan VR-laitteille varatun pelialueen reunoja pitkin ja ”piirtämään” sen ohjaimia käyttämällä. Mikäli pelialue on rajattu vain seisomiseen tai istumiseen, voidaan tämä vaihe ohittaa.

Sitten ohjaimet ja VR-lasit lasketaan vielä lattialle. Kalibrointiprosessin voi joutua uusimaan, jos seuranta ei tunnu toimivan ensimmäisen kerran jälkeen tai jos pelialueen koko muuttuu, mutta muuten sen joutuu tekemään vain kerran. Omalla kohdallani kalibrointi onnistui kerrasta, kunhan majakat löysivät lopulliset paikkansa. Ohjaimien ja lasien tulee pysyä jatkuvasti majakoiden näkökentässä.

HTC Vive Pro 2 -lasit ovat ulkoisesti hyvin lähellä alkuperäisiä alkuperäisiä HTC Vive- ja Vive Pro -laseja. Lisäksi laitteistolla on selvää yhdennäköisyyttä myös Muropaketin testissä viime kesänä käyneiden HTC Vive Cosmos Elite -lasien kanssa.

LUE MYÖS: Testi: HTC Vive Cosmos Elite VR-laitteisto – Hintava vaihtoehto sopii VR-pelit tosissaan ottavalle harrastajalle

HTC Vive Pro 2 -lasien tärkein uudistus on laadukas näyttö. LCD-näyttö tarjoaa 2448 x 2448 pikselin tarkkuuden silmää kohti, jolloin yhteenlaskettu tarkkuus on peräti 4896 x 2448 pikseliä.  Resoluutio peittoaa aiemman HTC Vive Pron (2880 x 1600) lisäksi esimerkiksi aiemmat HTC Cosmos Elitet (2880 x 1700), Valve Indexin (2880 x 1600) että Oculus Rift S:n (2560 x 1440).

HTC Vive Pro 2 -lasien korkein virkistystaajuus on 120 hertsiä, joskin tarjolla on myös 90 hertsin virkistystaajuuden tila, josta on hyötyä mikäli pelitietokoneen puhti ei meinaa muuten riittää.

Korkeampi 120 hertsin virkistystaajuus tekee pelikokemuksesta sulavamman ja vähentää usein VR-laseista johtuvaa pahoinvointia. Toki VR-lasien käytön haasteena on edelleen se, että esimerkiksi VR-pelissä käveltäessä silmät tuntevat liikkuvansa, mutta muu keho ei tosiasiassa kävele. Tähän pahoinvointiin korkea virkistystaajuus ei tuo apua.

Lasien näkökentän laajuus on vaikuttavat 120 astetta. Korkean tarkkuuden ansiosta pikseleiden välisiä rajoja on mahdotonta nähdä (ns. screen-door effect).

Silmiä liikuttamalla voi kuitenkin edelleen nähdä mustat reunat näytön reunoissa. Silmät kannattaa muutenkin pitää kiinteästi näkökentän keskellä, sillä reunoja kohti näytön kuva vääristyy selvästi, mikä on toki tavallista VR-lasien kohdalla. Silmien liikuttamisen sijaan kannattaa opetella pyörittämään päätä.

VR-lasien näytön tarkkuus on todellakin vaikuttava ja se edustaa tämän hetken parhaimmistoa. Näytön keskellä VR-pelien yksityiskohdat näyttävät upeilta ja erityisest Half-Life: Alyxin näyttävät grafiikat pääsevät oikeuksiinsa.

Tosielämän pelisessioissa ainakin HP:n Reverb G2 -lasien tarkka kuva onnistuu kuitenkin kilpailemaan HTC Vive Pro 2:n kanssa melko tasaväkisesti. Vertailussa kannattaa ottaa huomioon, että Reverb G2 -laitteisto maksaa halvimmillaan alle puolet HTC Vive Pro 2 -laitteistosta.

LUE MYÖS: Testi | HP Reverb G2 -virtuaalilasit – Parasta on tarkka kuva, kunhan lasit saa ensin toimimaan

HTC Vive Pro 2:n headset muistuttaa ulkoisesti aiempia HTC Vive- ja Vive Pro -headsetteja ja se myös tuntuu päässä vastaavilta.

Headsetin säätömahdollisuudet ovat sinällään kattavat, mutta ainakin omassa käytössä esimerkiksi HP Reverb G2 -lasit tuntuivat pitkien pelisessioiden aikana kevyemmiltä ja mukavammilta. Lisäksi HTC Vive Pro 2:t tuntuvat kuumentuvan herkästi pelisessioiden aikana, mikä tuntuu erityisesti lasiosasta huokuvana lämpönä otsaa vasten.

Lasien säätämiseen kannattaa käyttää huolellisuutta, sillä mikäli ne heiluvat päässä, ei myöskään kuva pysy tarkkana. Kuvanlaadun parantamiseksi lasit mahdollistavat pupillien välisen etäisyyden (IPD) säätämisen 57 ja 72 millimetrin välillä.

Headsetiin on integroitu kuulokkeet, joiden laatu on ainakin pelikäytössä aivan riittävän hyvä.  Halutessaan kuulokkeet voi kutenkin  nostaa kauemmas korvalta, mikäli haluaa kuulla hetkellisesti pelin ulkopuolisia ääniä. Myös visiiri on mahdollista nostaa ylös.

Kuulokkeiden lisäksi headsetista löytyy myös mikrofoni. Sen laatu voisi kuitenkin olla parempi, nyt sen tallentaman äänen laatu jää melko kehnoksi.

HTC Vive Pro 2:n ohjaimet kyllä hoitavat hommansa, mutta esimerkiksi Valve Indexin yksittäisiä sormia seuraavat ohjaimet ovat huomattavasti modernimmat. Vive-ohjaimet ovat myös hieman suurikokoiset, eikä kaikkiin nappeihin osuminen ole kovin helppoa. Halutessaan HTC Vive Pro 2:n kanssa voi kuitenkin käyttää myös esimerkiksi Valve Index -ohjaimia.

VR-laitteiston testipeleihin kuuluvat muun muassa Half-Life: Alyx, Fruit Ninja sekä Angry Birds VR: Isle of Pigs. Kuten mainittua, lasien korkealaatuinen näyttö tarjosi mahdollisuuden ihastella City 17:n maisemia yksityiskohtaisella tarkkuudella, siinä missä majakoihin perustuva liikkeentunnistus osoittautui tarkaksi kun Fruit Ninjassa paloiteltiin ilmassa lentäviä hedelmiä.

LUE MYÖS: Saimme vihdoinkin pelattavaksi Half-Life: Alyxin – ja rakastimme jokaista hetkeä VR-pelin parissa

Majakoihin perustuva seuranta on ilahduttavan tarkka, joten mikäli majakat saa aseteltua omaan pelihuoneeseen järkevästi, on ulkoa sisään kohdistuva seuranta parempi vaihtoehto. Toisaalta VR-lasien kameroihin perustuva sisältä ulos -seuranta vaatii huomattavasti vähemmän asentamista ja pelaamaan pääsee helpommin.

HTC Vive Pro 2 -lasit yhdistyvät kaapelilla tietokoneeseen, jolloin on riskinä kompastua lattialla makaavaan johtoon. Lisäksi majakoista ja VR-lasien johdoista muodostuva johtohässäkkä on kehno sisustuselementti. HTC myy kyllä erillistä langatonta adapteria, mutta se ei tue ainakaan toistaiseksi HTC Vive Pro 2 -lasien korkeimpia grafiikka-asetuksia, jolloin lasien paras puoli vesittyy huomattavasti.

Testiin toimitetun HTC Vive Pro 2:n pakkaukseen ei kuulunut itse lasien, ohjaimien ja kaapeleiden lisäksi edes ohjevihkoja, joten kyseessä lienee jonkinlainen medialle toimitettu esituotannollinen pakkaus. Kuluttajille myytävään pakkaukseen pitäisi kuulua seuraavat osat:

  • Vive Pro 2 -lasit
  • All-in-one-kaapeli
  • Link Box
  • Virta-adapteri
  • 2x Ohjaimet, rannenauhat, laturit ja latauskaapelit
  • 2x Latauskaapeli ohjaimille
  • 2x Base Station -majakat
  • Seinäkiinnikkeet majakoille
  • 2x Virta-adapterit majakoille

Varsinkin HTC Vive Pro 2:n kaltaisten kalliiden VR-järjestelmien suuri ongelma on edelleen pelattavan sisällön vähäisyys. On vaikea perustella yli tuhannen euron VR-järjestelmän hankintaa, jos todelliset AAA-luokan elämykset rajoittuvat kärjistäen edelleen lähinnä Half-Life: Alyxiin. Toki mikäli pienemmän budjetin indie-VR-pelit innostavat, on kunnon VR-järjestelmä varmasti hyvä investointi.

Pelaamisen lisäksi HTC Vive Pro 2 -laitteistoa voinee käyttää myös hyötykäytössä esimerkiksi 3D-mallintamiseen. Lisäksi laitteisto tukee HTC:n erilaisia objekteja seuraan Vive Trackeriin sekä kasvojen liikkeitä seuraavaan Facial Trackeriin. HTC tarjoaa lisäksi yrityskäyttäjille laajaa tukea sekä kahden vuoden takuuta.

Kokonaisuudessaan HTC Vive Pro 2:t ovat eittämättä yhdet parhaista tällä hetkellä markkinoilla olevista VR-laitteistoista. 1469 euron hinnalla hinta-laatusuhde jää kuitenkin silti hieman kehnoksi.

Esimerkiksi HP Reverb G2 -laitteistoa myydään useissa verkkokaupoissa 699 eurolla ja ne tarjoavat tosielämän käytössä suunnilleen yhtä hyvän graafisen kokemuksen ja huomattavasti vähemmän johtosotkua. Toki liikeseurannan tarkkuudesta joutuu hieman tinkimään, sillä HTC Vive Pro 2:n käyttämät majakat tarjoavat huomattavasti paremman liikeseurannan tarkkuuden, varsinkin niissä tilanteissa, kun kädet ovat lähellä muuta kehoa.

Pienemmällä budjetilla liikkeellä olevat pelaajat voivat hankkia esimerkiksi 449 euron Oculus Quest 2:n, joka on sekin mainio VR-laitteisto. Myöskään alkuperäisen HTC Vive Pron omistajille HTC Vive Pro 2:n parempi näyttö on tuskin 819 euron arvoinen päivitys, vaikka ostaisikin pelkän headsetin ja hyödyntäisi aiempia ohjaimia sekä majakoita. Paremman näytön lisäksi HTC Vive Pro 2 ei tarjoa kovinkaan merkittäviä edistysaskeleita edeltäjäänsä verrattuna.

Nykyisellään HTC Vive Pro 2 jäänee niiden pelaajien VR-laitteistoksi, jotka toivovat laseiltaan parasta mahdollista suorituskykyä hinnasta riippumatta. HTC markkinoi laseja myös yrityskäyttöön, joissa niille voi hyvinkin olla oma paikkansa.

Hyvää

  • Korkealaatuinen kuvanlaatu
  • Tarkka liikkeenseuranta

Huonoa

  • Kallis
  • Asennusprosessin vaatima työ
  • Lattian valtaava johtosotku

HTC Vive Pro 2 tekniset tiedot

  • Hinta: 1469€ (819€ pelkkä headset)
  • Näyttöjän tarkkuus, virkistystaajuus ja kuvakulma: 2448×2448 per silmä (4896 x 2448 yhteensä), max 120 Hz, 120 astetta
  • Äänet: Stereokuulokkeet ja integroitu mikrofoni
  • Anturit: Kiihtyvyysanturi, gyroskooppi sekä IPD-anturi
  • Muuta: SteamVR-seuranta

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat