Uusimmat

Yhteenveto

21.02.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

Jimm’s Reactor on todella vaikuttavan näköinen valmiskokoopano, joka on koottu käsityönä Suomessa tarkasti.

Mercedes-AMG-moottorien tavoin myös Jimm’s Reactor -kokoonpanosta löytyy kokoonpanon kasaajan nimikyltti. Erityisesti kokoonpanon johdot on siivottu erittäin siististi yhteen ja yleisilme on todella vaikuttava. Mukavan lisän tuo että kaikki kokoonpanon komponenttien RGB-valaistus toimii saman protokollan kautta, jolloin kaikkea valaistusta voi säätää yhden ohjelman avulla.

Valitettavasti kokoonpanon vesijäähdytyksen suorituskyky ei ole toivotulla tasolla. Toteutus on kiistämättä tyylikkään näköinen, mutta suorituskyky synteettisissä testeissä jäi auttamatta ilmajäähdytteisen verrokkikokoonpanon jalkoihin. Toki pelikäytössä Jimm’s Reactor pysyy melko hiljaisena, mutta tätäkin kokemusta varjostaa alati yli 1500 rpm:n kierrosnopeudella huutava 14o millimetrin tuuletin. Tuntuu typerältä, että noin 15 euron säästöllä on saatu lähes pilattua näyttävän kokoonpanon akustiset ominaisuudet. Ongelmat eivät kuitenkaan ole perustavanlaatuisia, ja uskon että vesijäähdytystoteutusta hieman parantelemalla kokoonpanosta saataisiin erittäin toimiva kokonaisuus.

Jimm’s Reactor kokoonpanossa maksaa suomalainen käsityö, joten on hyvä hieman vertailla minkä hintaiseksi muodostuu vastaava ilmajäähdytteinen kokoonpano.

Kokoamalla itse samoista komponenteista ilmajäähdytteisen kokoonpanon Phanteks Enthoo Evolv Shift X -koteloon tulee kokonaisuudelle hintaa 2490 euroa käyttöjärjestelmän kanssa. Nestejäähdytteisen kokoonpanon tarkan hinnan määrittely on haastavampaa, mutta Jimm’s Reactoria vastaavan vesijäähdytteisen kokoonpanon hinnaksi tulee jo noin 3250 euroa. Näin Jimm’sin vesijäähdytyksen suunnittelulle ja kasaukselle jää hintaa sunnilleen 650 euroa.

Kirjoitushetkellä Asus ROG Strix GeForce RTX 3070 -näytönohjaimen hinta on 1180 euroa, mikä muodostaa leijonanosan kokoonpanon kuluista. Mikäli tulevina kuukausina näytönohjainten hinnat laskevat, voivat eri kokoonpano vaihtoehtojen kustannukset muuttua radikaalisti.

Kuten myös Jimm’s tuotesivuillaan mainitsee, tarvitsevat nestejäähytteiset kokoonpanot säännöllistä huoltoa. Jimm’s myykin palveluna vesijäähdytetyn tietokoneen vuosihuoltoa, joka sisältää nesteiden vaihdon, nestekierron huuhtelun, tiiviyden tarkastuksen, pölyjen puhdistuksen ja testauksen. Hintaa tällä palvelulla on 259 euroa.  Yritys tekee myös muita huoltotoimenpiteitä, mutta Jimm’siltä kerrotaan vesijäähdytettyjen koneiden ostajien olevan kyllä kiinnostuneita niiden kanssa puuhastelusta.

Myönnän, etten takuulla edusta Jimm’s Liquid Builds -valmiskokoonpanojen kohdeyleisöä. Itselleni valmiin nestekokoonpanon ostamien olisi käytännössä sama asia kuin valmiiksi kasattujen Legojen ostaminen. Vesijäähdytteisen kokoonpanon suunnittelu ja toteuttaminen on koko prosessin suola, miksi nestejäähdytyksen osiin voi upottaa satoja euroja.

Kun kasaamisen riemu jätetään laskutoimituksesta pois, jää jäljelle lähinnä alhaisemmat lämpötilat ja hiljaisempi toiminta. Tässä hintaluokassa näillä osa-alueille pitäisi onnistua erinomaisesti, mutta valitettavasti Jimm’s Reactor epäonnistuu näillä kriittisillä osa-alueilla – mutta todella näyttävä kokonaisuus kuitenkin on ja toimii helposti jopa pelihuoneen kiintopisteenä.

Hyvää

  • Tyylikäs ulkonäkö
  • Laadukkaat komponentit

Huonoa

  • Jäähdytyksen teho ei merkittävästi ilmajäähdytteistä kokoonpanoa parempi
  • Korkeahko meluntuotanto nestejäähdytyksestä huolimatta

Tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hinta: 3899 euroa
  • Prosessori: AMD Ryzen 5 5600X
  • Emolevy: Asus ROG Strix B550-I Gaming
  • Näytönohjain: Asus GeForce RTX 3070 EKWB, 8GB GDDR6
  • Työmuisti: G.Skill Trident Z RGB 16Gt DDR4 3600MHz
  • Massamuisti: Samsung 1Tt 980 PRO M.2 NVMe
  • Kotelo: Phanteks Enthoo Evolv Shift X
  • Virtalähde: Corsair SF750
  • Vesijäähdytysosat: EK-Waterblocks

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat