Uusimmat

Suorituskykymittaukset

21.02.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Jimm’s Reactor on täysin kiistatta todella vaikuttavan näköinen tietokone, mutta kuinka kone suoriutuu lähes vastaavilla komponenteilla varustettuun ilmajäähdytteiseen ITX-kokoonpanoon verrattuna?

Jimm’s Reactor kokoonpanon suorituskykyä vertailtiin melko vastaavanlaisen ilmajäähdytteisen kokoonpanon kanssa. Verrokkikokoonpano oli kasattu Lian Li TU150 ITX-koteloon, ja Asus ROG Strix X570-I emolevylle oli asennettu prosessoriksi AMD Ryzen 3900X parinaan 32 gigatavua 3000 megahertsin nopeudella toimivaa muistia. Näytönohjaimeksi verrokkikokoonpanoon valikoitui Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC.

Kaikki testit suoritettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos laskettiin mittaustulosten keskiarvosta.

3DMark Timespy -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käyttäen. Jimm’s Reactor ja verrokkikokoonpanon tulokset olivat käytännössä identtiset sillä eroa tulosten välillä oli alle prosentti.

3DMark Firestrike -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä hyvin samoilla tavoin kuin 3DMark Timespy, mutta vanhempi testi käyttää DirectX 11 -rajapintaa. Kokoonpanot olivat jälleen prosentin sisällä toisistaan.

Deus EX: Mankind Divided -pelissä Jimm’s Reactor -kokoonpano pääsee loistamaan, missä varmasti auttaa tuoreempaa prosessorisukupolvea oleva Ryzen 5600X ja eikä nopeammasta 3600 megahertsin DDR4-muistista varmasti ole myöskään haittaa. Pelin suorituskykymittaukset ajettiin Ultra-esiasetuksilla 2160p- ja 1440p-resoluutioilla.

Jimm’s Reactor oli verrokkiaan 5,6 prosenttia nopeampi 2160p-resoluutiolla ja 5,2 prosenttia nopeampi 1440p-resoluutiolla.

Shadow of the Tomb Raider -pelin suorituskykymittauksissa kokoonpanojen tilanne tasaantui, mutta Jimm’s Reactor oli jälleen nopeampi. 2160p-resoluutiolla kokoonpanot olivat yhtä nopeita, mutta 1440p-resoluutiolla Jimm’s Reactor kokoonpano oli 4,6 prosenttia nopeampi.

Suurimmat hyödyt nestejäähdytteisen tietokoneen kanssa saadaan alempien lämpötilojen ja hiljaisemman käytön muodossa.

Hyvässä nestejäähdytteisessä kokoonpanossa tuulettimia voidaan ajaa hyvin alhaisilla kierrosnopeuksilla, ja komponenttien lämpötilat pysyvät silti alhaisina pitkissäkin pelisessioissa. Jimm’s Reactorin ja verrokkikokoonpanon lämmönkäsittelyn kykyä mitattiin ajamalla samaan aikaan Furmark Furry Donut -näytönohjaimen rasitustestiä ja Furmark CPU burner -testiä, joka nimensä veroisesti aiheuttaa prosessorille lämpökuormaa.

Molempien kokoonpanojen kaikki paneelit olivat suljettuina testien ajan. Kokoonpanoilla ajettiin testejä kunnes komponenttien lämpötila ja kellotaajuus tasaantuivat. Nestejäähytteisellä kokoonpanolla tämä vei aikaa jopa 25 minuuttia. Furmark Furry Donut -testissä testattujen näytönohjaimien virrankulutus oli noin 220 wattia.

Tarkasteltaessa näytönohjaimen lämpötiloja, Jimm’s Reactor kokoonpanon nestejäähdytetty GeForce RTX 3070 on selkeästi viileämpi kuin verrokkikokoonpanon ilmajäähytteinen Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC.

Tilanne kuitenkin muuttuu ilmajäähytteisen näytönohjaimen voitoksi tuuletinnopeuden kasvaessa. Tähän syynä on samaan aikaan ajettava CPU burner -testi, jonka takia prosessori lämmittää merkittävästi näytönohjaimen saamaa nestettä. Jimm’s Reactor kokoonpanon kotelon sisälämpötila nousi myöskin huomattavasti testin aikana.

Furmark CPU burner -testiä ajettiin kuudella prosessorin ytimellä, koska kokoonpanojen prosessoreilla oli eri määrä ytimiä ja säikeitä. Jotta testi olisi mahdollisimman tasavertainen, verrokkikokoonpanon Ryzen 3900X -prosessorin kellotaajuutta säädettiin, kunnes molempien kokoonpanojen prosessorin virrankulutus testin aikana oli samansuuruinen, 80 wattia.

Jimm’s Reactor kokoonpanon prosessorin lämpötilojen seuraaminen oli surullista katsottavaa. Kohtalaisen hiljaisella 1000 rpm tuuletinnopeudella prosessorin lämpötila oli liki 90 astetta, eikä lämpötilaa saatu laskettua alle 80 asteen vaikka tuulettimet pyörivät täydellä noin 2000 rpm nopeudella.

On toki hyvä muistaa, ettei Furmark CPU burner -testin kaltaiset työkalut anna realistista kuvaa siitä, minkälaisissa lämpötiloissa prosessori toimii tavallisessa käytössä. Nämä työkalut kuitenkin mahdollistavat komponenttien välisen vertailun, eivätkä tulokset näytä vesijäähytteisen Jimm’s Reactor kokoonpanon kannalta mairittelevilta.

Verrokkikokoonpanon AMD Ryzen 3900X -prosessoria jäähdytettiin massiivisella Noctua NH-D15 -tornijäähdyttimellä. Verrokkikokoonpano oli koottu Lian Li TU150 ITX-koteloon, joka on tilavuudeltaan alle puolet Jimm’s Reactor kokoonpanon Phanteks Enthoo Evolv Swift X -kotelon tilavuudesta. Ilmajäähytteisen kokoonpanon prosessori pysyi kaikilla tuuletinnopeuksilla merkittävästi viileämpänä ja kokoonpanojen erot lämpötiloissa olivat pienimmillään jälleen 1000 rpm tuuletinnopeuksilla.

Kun testin päätteeksi kokoonpanojen koteloiden kylkipaneelit poistettiin tuulettimien toimiessa täydellä nopeudella, komponenttien lämpötilat Jimm’s Reactor kokoonpanossa tipahtivat välittömästi noin seitsemän astetta. Vastaavasti lämpötilat verrokkikokoonpanossa putosivat noin neljä astetta.

Vesijäähdytteisillä kokoonpanoilla on usein mahdollista saavuttaa hiljainen toiminta, kun tuulettimia ei tarvitse ajaa kovin korkeilla nopeuksilla.

Melumittauksissa kokoonpanon kaikkia tuulettimia ajettiin samoilla nopeuksilla. 1000- ja 1500 rpm nopeuksilla Jimm’s Reactor oli hieman hiljaisempi, mutta korkeammilla tuuletinnopeuksilla tilanne kääntyi ilmajäähdytetyn kokoonpanon eduksi.

1000 rpm -nopeudella pyöriviä 120 ja 140 millimetrin tuulettimia ei yleensä juuri huomaa kodin tai toimiston taustamelusta. Jimm’s Reactor -kokoonpanon tapauksessa tässä ei ole täysin onnistuttu.

Vaikka mitattu tulos on kohtalaisen alhainen, piti kokoonpanon 140-millimetrinen tuuletin häiritsevää melua, sillä kyseinen tuuletin ei ollut PWM-ohjattu ja toimi siis ainoastaan täydellä 1600 rpm nopeudella. Tämä tarkoittaa sitä että täysin kokoonpanon rasituksesta riippumatta, pyörii yksi tuuletin täydellä nopeudella.

Osa emolevyistä tukee DC-tuulettimien nopeuden säätelyä tuulettimen jännitettä muuttamalla, testijakson aikana ei kuitenkaan tällä kertaa ehditty tutustumaan tarkemmin kyseisen emolevyn BIOS-valikkoon tuulettimen DC-ohjauksen kokeilemiseksi. Kokoonpano kuitenkin toimitettiin testattavaksi tällaisilla asetuksilla, joilla tuuletin toimi jatkuvasti täydellä nopeudella. Nopeutta ei voinut myöskään ohjata ASUS AiSuite 3 -ohjelmistolla. Tämä aiheutti häiritsevää melua, vaikka kokoonpanon muut tuulettimen toimivat alhaisella nopeudella.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat