Uusimmat

Tuotteen esittely

21.02.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

Jimm’s Reactor kokoonpano on kasattu Phanteks Enthoo Evolv Swift X -koteloon, joka on erinomainen valinta custom-vesijäähdytykselle. Pohjapinta-alaltaan kotelo on todella pieni, mutta samalla poikkeuksellisen korkea, minkä ansiosta tilaa vesijäähdytyksen komponenteille on suorastaan ruhtinaallisesti.

Kotelon etuosaan mahtuu jopa 280 millimetrin lauhdutin ja kotelon pohjassa on paikka toiselle 120-millimetriselle lauhduttimelle. Tuuletinpaikkoja kotelossa on neljä kappaletta, joista kolme on kotelon etuosassa ja yksi kotelon pohjassa. Kaikki tuuletinpaikat tukevat 140 millimetrin tuulettimia.

Kotelon yläosaa peittää tyylikäs rivasto, jonka läpi kuuma ilma pääsee nousemaan ulos kotelosta. Kotelon päällä sijaitsee käynnistys- ja uudelleenkäynnistyspainikkeet, mutta mitään ulkoisia liitäntöjä ei ole sijoitettu kotelon päälle.

Kotelon ”kansi” aukeaa saranan varassa, ja alta paljastuu kokoonpanon liitännät. Emolevyn asennosta johtuen takalevy osoittaa ylöspäin. Kaapelit täytyy ohjata kotelon takaseinässä olevan läpiviennin läpi.

Lopputulos on tyylikkään näköinen, muttei täysin ongelmaton.

Esimerkiksi WiFi-antennien sijoittelu saattaa olla kovinkin hankalaa. Lisäksi kotelon sijoittelusta riippuen voi olla ongelmallista se, että kaikki johdot tulevat nippuna ulos kotelon yläosasta.

Jimm’s Reactor kokoonpanossa on kuitenkin varsin hyvä valikoima liittimiä.

Näytönohjaimella on yksi HDMI 2.1 -liitäntä ja kolme DisplayPort 1.4 -liitäntää. Emolevyn takaosassa on neljä USB 3.2 Gen 1 -liitäntää, joista kolme on perinteistä type-A mallia ja yksi Type-C. Emolevyllä on myös toinen Type-C-liitin, joka mielenkiintoisesti on pelkästään audio-liitäntöjä varten. Emolevyllä on yksi USB 2.0 -liitäntä, jota voi käyttää BIOS-asennukseen. Emolevyn ethernet-liitäntä tukee 2,5 Gbps:n nopeuksia ja WiFi tukee versiota 6, uunituoreen 6E-standardin sijasta. Audioliitäntöjä on kolme kappaletta. Kuvaa integroidulla näytönohjaimella varustetulta prosessorilta saa ulos HDMI- ja DisplayPort-liitännän kautta.

Lasikyljet avaamalla saamme ensimmäisen kunnon näkymän Jimm’s Reactor kokoonpanon vesijäähdytyksen toteutuksesta.

Vesijäähdytysratkaisu koostuu kahdesta EK-Waterblocksin lauhduttimesta. Niistä suurempi on 240 millimetrin kokoluokan lauhdutin ja pienempi 120-millimetrinen lauhdutin. Kotelon alaosan keskellä sijaitsee EK-Quantum Kinetic TBE VTX -nestesäiliö ja pumppu, minkä toiminta oli kokoonpanossa todella hiljaista.

Nestekierto kokoonpanossa on suunniteltu teoriassa todella fiksusti.

Pumpulta lähtevä vesi kulkeutuu ensin näytönohjaimelle, mistä lämmin vesi päätyy 240 millimetrin lauhduttimelle. Tuolta viilentynyt vesi jatkaa matkaansa prosessorille, josta kierto jatkaa matkaansa kotelon pohjassa sijaitsevalle, pienemmälle 120-millimetriselle lauhduttimelle ja sieltä takaisin pumpulle. Kun vesi ei kierrä suoraan lämpöä tuottavalta komponentilta toiselle, rasituksessa kokoonpanon kaikkien komponenttien lämpötilojen pitäisi pysyä lähellä toisiaan.

Emolevyn paikka Phatenks Enthoo Evolv Swift X -kotelossa on kotelon yläosassa. Jimm’s Reactor kokoonpanossa emolevyksi on valittu Asus ROG Strix B550-I Gaming, jolle on asennettu AMD Ryzen 5 5600X -prosessori ja 16 gigatavua G.Skill Trident Z RGB 3600 megahertsin nopeudella toimivaa DDR4 -muistia. Emolevyn yli puhaltaa viileää ilmaa kuvassa emolevyn oikealla puolella oleva 140 millimetrin tuuletin.

Komponenttivalinnat Jimm’s Reactor kokoonpanoon eivät yllättäen edusta aivan tarjonnan kärkipäätä.

Emolevyjä ja prosessoreita valitessa säästetään pitkä penni rahaa astumalla pykälän alaspäin kaikista tehokkaimmista komponenteista ja juuri näin Jimm’s Reactorin kanssa on tehty. Erityisesti pelikäytössä ero hintavampiin komponentteihin jää pieneksi. Mutta kun kokoonpanon hinta lähentelee 4000 euroa, odottaisi kokoonpanosta silti löytyvän jotakin muuta kuin Ryzen 5000-sarjan halvinta prosessoria.

Jimm’s Reactor kokoonpanon näytönohjain on sijoitettu emolevyn takapuolelle. Näytönohjaimena on Asuksen ja EK-Waterblocksin yhteistyössä valmistama ASUS EKWB GeForce RTX 3070 -malli.

Näytönohjain on luonnollisesti varustettu EK-Waterblocksin valmistamalla vesiblokilla. Näytönohjaimen vesiblokin muotoilu sopii poikkeuksellisen hyvin Phatenks Enthoo Evolv Swift X -koteloon, sillä vesiliitännät on sijoitettu näytönohjaimen takaosaan. Tämän ansiosta asennus on todella siistin näköinen.

Lähes kaikki Jimm’s Reactor koneen komponentit ovat RGB-valaistuja ja tukevat Asus Aura -valaistuksen ohjausta. RGB-valaistusta löytyy prosessorin vesiblokilta, DDR4-muisteilta, vesipumpulta ja näytönohjaimelta, joten väriloistetta ei tästä kokoonpanosta puutu.

Loputkin kylkipaneelit riisumalla saadaan parempi näkymä kokoonpanon jäähdytysratkaisuihin.

240 millimetrin lauhdutin saa viileää ilmaa kotelon etuosasta melko kapeiden välikköjen kautta, ja 12o-millimetrinen lauhdutin saa ilmaa kotelon pohjan kautta. Kaikki lauhduttimien kanssa käytetyt tuulettimet ovat PWM-ohjattuja Phanteks PH-F120MP V2 -tuulettimia. Niiden nopeuden säätelyväli on 500 – 2200 kierrosta minuutissa.

Lauhduttimien sijoittelu kokoonpanossa ei ole täysin optimaalinen.

Ylempänä oleva 240-millimetrinen lauhdutin peittää merkittävän osan kotelon pohjalla sijaitsevasta 120 millimetrin lauhduttimesta. Kuten kuvastakin näkyy, 120 millimetrin lauhduttimesta on peitetty lähes kolmasosa, mikä haittaa merkittävästi ilman kulkeutumista kotelon pohjassa sijaitsevan lauhduttimen läpi.

Jimm’s Reactor kokoonpanon jäähdytysratkaisuksi toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää yhtä 280 millimetrin kokoluokan lauhdutinta kahden pienemmän sijasta. Näin jäähdytyksen pinta-ala olisi pysynyt hyvin lähellä samaa kuin kahden lauhduttimen kanssa, mutta kotelon ilmanvaihtoa olisi saatu optimoitua paremmaksi ja vesijäähdytys olisi kokonaisuutena ollut yksinkertaisempi.

Toki tästä olisi voinut seurata se, että vesikierrossa toisena oleva komponentti käy hieman kuumempana. Kuitenkin virtausnopeus näin pienessä vesikierrossa on melko korkea, joten lopputulos olisi saattanut olla kuitenkin parempi.

Kotelon pohjassa sijaitsee kokoonpanon neljäs tuuletin ja virtapiuhan läpivienti virtalähteelle. Mikäli kokoonpanon asentaa pystyyn, kotelon alaosaan sijoitettu virtaliitin on kätevä. Samalla kaikki muut liitännät ovat taas todella kaukana virtaliittimestä kotelon yläosassa. Tämä ei pystyasennossa ole välttämättä suurikaan ongelma, mutta mikäli kokoonpano asennetaan vaakaan, voi kotelon molemmista päistä tulevien johtojen piilottaminen olla haastavaa.

Kokonaisuutena Jimm’s Reactor on todella vaikuttavan näköinen tietokone. Mikäli itse rakentaisin tämänkaltaisen täysin vesijäähdytetyn kokoonpanon, käyttäisin varmastikin kovia PETG-putkia pehmeiden putkien sijasta paremman ulkonäön saavuttamiseksi.

Ymmärrän kuitenkin hyvin miksi Jimm’s on valinnut käyttöön pehmeät putket. Nämä ovat kuitenkin varsinkin kokoonpanon kuljettamisen kannalta huomattavasti varmempi vaihtoehto koviin putkiin verrattuna. Kokoonpanon kasaaminen kovien putkien kanssa on myös merkittävästi työläämpää ja täten kalliimpaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat