Uusimmat

EU-komissio ehdottaa säädöstä piiripulan torjumiseksi ja Euroopan vahvistamiseksi – rahaa tarvitaan 43 miljardia euroa

13.02.2022 11:41 Muropaketin toimitus

Eurooppa on pitkälti ulkopuolisten tahojen varassa, mitä tulee piirien toimituksiin. Erilaisia suorittimia, järjestelmäpiirejä ja vähäpätöisempiäkin komponentteja tarvitaan kuluttajaelektroniikan lisäksi esimerkiksi autoteollisuuden ja terveysalan tarpeisiin. Piirien saatavuus halutaankin varmistaa.

Euroopan komissio on ehdottanut ohjelmaa, jolla varmistettaisiin puolijohteiden toimitusvarmuus EU-maihin. European Chips Act -säädöksen myötä Euroopan kilpailukykyä voitaisiin mahdollisesti vahvistaa, sekä avittaa digitaalisesta ja vihreää siirtymää.

Viimeaikainen globaali piiripula on osoittanut piirivalmistuksen olevan hauraalla pohjalla kriisitilanteissa, ja valmistuksen olevan liian harvoissa käsissä. Tällä on ollut suora vaikutus esimerkiksi EU-alueen autotuotantoon, joka väheni joissakin jäsenmaissa kolmanneksella vuonna 2021.

EU:n siruohjelman toivotaan estävän vastaavat ongelmat tulevaisuudessa. Ohjelman tarkoituksena on luoda luotettavat toimitusketjut sekä lisätä piireihin liittyvää tutkimusta ja tuotantoa. Ohjelman avulla pyrittäisiin varmistamaan, että EU:lla on tarvittavat työkalut, taidot ja teknologiset valmiudet tullakseen johtavaksi tekijäksi kehittyneiden sirujen suunnittelun, valmistuksen, tutkimuksen ja teknologian saralla.

Tavoitteen toteutumiseen tarvitaan yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja. Jos massiivinen projekti onnistuu, EU voisi kaksinkertaistaa nykyisen piirivalmistuksensa aina 20 prosentin markkinaosuuteen saakka vuoteen 2030 mennessä.

Chips for Europe -ohjelma yhdistäisi tavoitteen toteuttamiseen resursseja EU:lta, sen jäsenvaltioilta, EU:n ohjelmissa mukana olevilta kolmansilta mailta sekä yksityiseltä sektorilta. 11 miljardia euroa osoitettaisiin olemassa olevan tutkimuksen, kehityksen ja innovaation vahvistamiseen, edistyneiden piirityökalujen käyttöönottoon, prototyyppivalmistukseen, uusien laitteiden testaamiseen, henkilöstön kouluttamiseen ja syvällisen ymmärryksen kehittämiseen piiriekosysteemistä ja arvoketjusta.

Lisäksi ohjelman puitteissa on tarkoitus helpottaa startup-yritysten rahoitusta, sillä se auttaisi niitä kehittämään uusia innovaatioita ja houkuttelemaan lisää sijoittajia. Isompiakin yrityksiä on tarkoitus tukea.

EU:n komissio ja jäsenmaat valvoisivat koordinaatiomekanismin kautta piirien varastotilannetta ja ennakoisivat niiden mahdollisia toimitusvaikeuksia. Tietoa kerättäisiin yrityksiltä, jotta heikkoudet ja pullonkaulat voitaisiin kartoittaa. Kriisitilanteita varten luotaisiin ”työkalupakki”.

– European Chips Act muuttaa pelin Euroopan yhtenäismarkkinoiden maailmanlaajuisessa kilpailukyvyssä. Lyhyellä aikavälillä se lisää kestävyyttämme tulevissa kriiseissä, koska voimme ennakoida ja välttää toimitusketjujen häiriöt. Keskipitkällä aikavälillä se auttaa tekemään Euroopasta teollisen johtajan tällä strategisella alalla. European Chips Actin avulla toteutamme investointeja ja strategiaa. Mutta menestyksemme avain on Euroopan innovaattoreissa, maailmanluokan tutkijoissamme ja ihmisissä, jotka ovat saaneet maanosamme menestymään vuosikymmenten ajan, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julisti.

EU kannustaa jäsenvaltioita aloittamaan välittömästi toimet puolijohteiden arvoketjun nykytilan ymmärtämiseksi koko EU:ssa, mahdollisten häiriöiden ennakoimiseksi, korjaavien toimenpiteiden toteuttamiseksi sekä nykyisten puutteiden ratkaisemiseksi. Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden on vielä käytävä läpi lainsäädännöllinen prosessi ennen kuin koko EU:ta koskeva säädös voi astua voimaan.

Digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari oli aiemmin pessimistinen ainakin täydellisen omavaraisuuden suhteen: EU ei kykene piirivalmistuksessa omavaraisuuteen – näin sanoo digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari.