Intelin uusi pomo: Piirivalmistus on keskittynyt liian paljon Aasiaan – poliitikot huolissaan Taiwanista

28.03.2021 15:08 | Muropaketin toimitus

Intelin uusi toimitusjohtaja Pat Gelsinger on tunnettu ja arvostettu nimi tietotekniikkateollisuudessa, ja hänen aiempiin meriitteihinsä kuuluvat VMwaren luotsaaminen menestykseen sekä pitkä ura Intelillä. Gelsinger kommentoi nyt piirimarkkinoita ja piirien valmistusta.

Gelsinger kertoi vastikään Intelin aloittavan ensimmäistä kertaa tietoteknisten piirien sopimusvalmistuksen astuen näin muun muassa eteläkorealaisen Samsungin ja taiwanilaisen TSMC:n tontille. Tarkoitusta varten rakennettavat uudet tehtaat eivät tällä kertaa tule Kiinaan tai muualle Aasiaan, vaan Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Gelsinger ei pidä siitä, että suuri osa maailman tietoteknisiin laitteisiin päätyvistä piireistä valmistetaan Aasiassa. Hänen mielestään se, että 80 prosenttia kaikesta valmistuksesta on Aasiassa, ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää muulle maailmalle.

– Jokainen älypuhelin, lääketieteellinen laite, etätyöntekijä, etäopiskelu, jokainen autonominen ajoneuvo, kaikki ihmiskunnan osa-alueet digitalisoituvat yhä enemmän, Gelsinger sanoi.

– Tämä (digitalisaatio) on ihmisen olemassaolon keskiössä matkatessamme tulevaisuuteen. Ja maailma tarvitsee tasapainoisemman toimitusketjun sen saavuttamiseen. Me astumme kehään, toimitusjohtaja jatkoi viitateen suunnitelmaansa valmistaa piirejä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Gelsingerin linjoilla ovat olleet myös eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset poliitikot. Yksi huolenaihe on, että teknologian aallonharjalla olevan piirivalmistaja TSMC:n kotimaa Taiwan saattaisi joskus päätyä Kiinan kansantasavallan hallintaan. Pohjois-Koreaa pidetään niin ikään jonkinasteisena uhkana Taiwanille.

Gelsinger ei ole vielä paljastanut, mihin Euroopan maahan uusi Intelin tehdas tulee.

Muropaketin uusimmat