Uusimmat

Katsaus jo julkaistuihin GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimiin

28.10.2017 10:35 Antti Voutilainen

GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimet olivat odottamaton lisäys Pascal-arkkitehtuurin näytönohjaimiin. Kuluttajan kannalta kyseessä on vähintäänkin ristiriitainen ulostulo.

GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimesta saatiin ensimmäisen kerran vihiä syyskuun puolessa välissä. Tuolloin päädyttiin arvuuttelemaan, mitä muutoksia uudessa näytönohjaimeen tehdään edeltäjään verrattuna, ja tietenkin hinnoittelua.

Pian valkeni, etteivät muutokset ole kovinkaan dramaattisia. Huhumylly jatkoi pyörimistään ja vielä pari viikkoa sitten epäiltiin, ettei uusia näytönohjaimia pystyisi ylikellottamaan ollenkaan. Samaan aikaan alettiin myös povaamaan, ettei saataville tule ainakaan valmistajien toimesta ylikellotettuja malleja. Jälkimmäinen epäilyistä osoittautui pitävän paikkansa.

GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjain julkaistiin viimein 26. lokakuuta. Käytännön tasolla kyseessä on paranneltu versio GeForce GTX 1070 -näytönohjaimesta. Grafiikkapiirinä on sama GP104, mutta pienin parannuksin. CUDA-ytimiä on käytössä aiemman 1920 sijaan 2432 kappaletta. Tekstuuriyksiköitä on käytössä 152 kappaletta, kun GTX 1070 -näytönohjaimessa niitä on 120. Muistien suhteen muutoksia ei ole tehty, näytönohjaimessa on kahdeksan gigatavua GDDR5-muistia. Muistiväylä säilyy 256-bittisenä. Muistien tehollinen kellotaajuus on sama 8000 megahertsiä.

NVIDIA päätyi luovaan ratkaisuun pohtiessaan, miten minimoida vaikutukset jo markkinoilla olevien näytönohjainten kysyntään. Ratkaisu löytyy grafiikkapiirin kellotaajuuksista: Base-kellotaajuudeksi on määritetty 1607 megahertsiä ja Boost-kellotaajuudeksi 1683 megahertsiä.

Valmistajat on sidottu kyseisiin kellotaajuuksiin, eikä saatavilla ole yhtään tehdasylikellotettua mallia. Järeimmilläkin jäähdytysratkaisuilla varustetut mallit käyttävät edellämainittuja kellotaajuuksia. Käyttäjien onneksi ylikellottamista ei sentään ole estetty kokonaan. Useat valmistajat mainostavatkin yhden napin painalluksella tapahtuvaa ylikellotusta.

GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimia voikin pitää pikemminkin vastineena AMD:n Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimille kuin vastauksena kuluttajien tarpeeseen. Radeon RX Vega 56 -näytönohjain paljastui tehokkaammaksi kuin NVIDIAn GeForce GTX 1070. Uusittu Ti-versio oletettavasti kuroo tuota eroa kiinni.

Mikäli GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainten saatavuus on hyvä heti toimitusten alkaessa, on se jo itsessään näpäytys AMD:n suuntaan. Radeon RX Vega -näytönohjainten saatavuus on ollut hyvin heikolla tasolla julkaisusta lähtien. Lisäksi valmistajien omia custom-malleja ei ole saatavilla juuri lainkaan.

Tähän mennessä referenssimallin rinnalle on vahvistettu yli 20 valmistajien omaa GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainta. NVIDIAn määrittämän kellotaajuuskaton johdosta custom-mallien kirjo on selvästi pienempi, koska ylikellotetut mallit loistavat poissaolollaan. Esimerkiksi pelkästään EVGA:lla on 13 erilaista mallia aiemmasta GeForce GTX 1070 -näytönohjaimesta.

MSI lähtee Geforce GTX 1070 Ti -näytönohjainten kilpajuoksuun viidellä mallilla. Speksit noudattavat referenssimallia ja erot tulevatkin jäähdytysratkaisuista. Euroopan markkinoille niistä päätyvät ainoastaan Aero-, Armor- ja Gaming-mallit. GeForce GTX 1070 Ti Gaming on kolmikosta se, jonka voi odottaa ylikellottuvan kolmikosta parhaiten. Blower-mallisen jäähdytyksen omaava Geforce GTX 1070 Ti Aero on kolmikon edullisin malli.

Zotacin näkemys Geforce GTX 1070 Ti -näytönohjaimista käsittää kolme eri mallia. Kompakteihin kokoonpanoihin suunnattu malli on Geforce GTX 1070 Ti Mini. Geforce GTX 1070 Ti AMP Edition (kuvassa) kasvaa jo täysiin mittoihin ja on varustettu järeämmällä jäähdytyksellä. Valmistajan lupaus ylikellotuksen suhteen on, että grafiikkapiirin kellotaajuutta saa korotettua ainakin 70 megahertsillä ja muistien kellotaajuutta sadalla megahertsillä. GTX 1070 Ti AMP Extreme on varustettu kolmen tuulettimen jäähdytyksellä ja valmistaja lupailee ylikellotuspotentiaaliksi grafiikkapiirille 150 megahertsiä  ja muistille 200 megahertsiä.

Asus tarjoaa Suomeen kolmea eri mallia. GeForce GTX 1070 Ti Turbo hyödyntää blower-mallista jäähdytystä. Geforce GTX 1070 Ti Strix Gaming on tutumpaa Asusin custom-suunnittelua. Strix Gaming -mallista tulee saataville myös Advanced-malli, jolle Asus lupailee korkeampia kellotaajuuksia ylikellottaessa. Näiden lisäksi on myös Cerberus GTX 1070 Ti -malli, mutta sen saatavuudesta Euroopassa ei ole vahvistettua tietoa.

Runsaista mallistoistaan tunnettu EVGA pysyy uutuuden suhteen hillityllä linjalla. EVGA:lta on luvassa ainakin neljä GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainta. Mallistosta löytyy tiettävästi ainoa hybridijäähdytyksellä varustettu malli, jossa näytönohjainta jäähdytetään vedellä ja ilmalla. Malliston kärkenä toimii Geforce GTX Ti FTW2 Gaming, jossa on järeämmän virransyötön ja jäähdytyksen perusteella paras ylikellotuspotentiaali.

Viimeaikoina kryptovaluutan louhinnasta innostunut Inno3D paljasti peräti neljä Geforce GTX 1070 Ti -mallia. GTX 1070 Ti Jet on lähinnä referenssimallia blower-mallisella jäähdytyksellään. Lisäksi mallistossa on kahdella, kolmella ja neljällä tuulettimella varustetut iChill-mallit. Inno3D ei ole lähtenyt spekuloimaan näytönohjaintensa ylikellotuspotentiaalia, mutta jos mittarina käyttää jäähdytysratkaisua, potentiaalia olettaisi löytyvän. Euroopassa halvimpien GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainten hinnat alkavat 480 eurosta.

GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainten toimitukset alkavat maailmanlaajuisesti 2. marraskuuta. Tuolloin selviää, miten hyvin uutuuskortteja on saatavilla ja miten hyvin se haastaa AMD:n Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimet. Tällä hetkellä halvimpien GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjainten hinnat ovat hieman alle 500 euroa. GeForce GTX 1080 -näytönohjainten halvimmat mallit lähtevät vastaavasti 550 eurosta ylöspäin. Hintaeron ollessa vain muutamia kymppejä päivittäjän kannattaa todella miettiä, haluaako hieman päivitetyn version GeForce GTX 1070 -näytönohjaimesta vai varmasti suorituskykyisemmän GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat