Uusimmat

Kiina korvaa taas yhdysvaltalaisia suorittimia – Loongsoneja toimitetaan nyt kouluihin

Kuva: @ Pixabay

05.04.2024 08:12 Muropaketin toimitus

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kisa maailmanherruudesta näkyy tällä kertaa pöytätietokoneiden suoritinmarkkinoilla.

Kiina on viime vuosina kirinyt kiinni eroa länsimaisiin suorittimiin, vaikkakin takamatkaa vielä on. Kiina näyttää kuitenkin ainakin osittain olevan siirtymässä kiinalaista tuotantoa oleviin suorittimiin. Aiemmin Kiinassa päätettiin, ettei hallinnon järjestelmissä käytetä enää Intelin tai AMD:n suorittimia.

Kiina aikoo päivittää nyt koulujärjestelmässään olevia tietokoneita, ja niidenkään sydämenä ei tule sykkimään Intel tai AMD. Niiden sijaan kyseisiin pöytätietokoneisiin tulee 10 000 kappaletta Loongson 3A5000 -sarjan neliydinprosessoreita, jotka perustuvat LoongArch-arkkitehtuuriin ja 64-bittiseen GS464V-käskykantaan. Määrä kuulostaa Kiinaan mittakaavassa pieneltä, ja kyseessä onkin vasta pilottiprojekti.

Loongson aloitti suorittimiensa alkutaipaleen MIPS-käskyarkkitehtuurilla, mutta se ei ollut patentoitujen käskyjen vuoksi aivan samanlainen. Loongson lisensoi myöhemmin, vuosien 2007 ja 2011 välisenä aikana MIPS32- ja MIPS64 -arkkitehtuurit yhdysvaltalaiselta Mips Technologiesilta. Näistä paranneltu GS464V polveutuu MIPSistä.

Loongson 3A5000 on tekniikaltaan erilainen kuin x86/x64-suorittimet, eikä se ole yhteensopiva esimerkiksi Windowsin kanssa. Suorittimien kanssa voi käyttää ainakin Loong Arch Linux -käyttöjärjestelmää. Koulujärjestelmässä tullaan käyttämään UOS-käyttöjärjestelmää, joka perustuu Debianiin.

LUE MYÖS: Kiina siirtyy pois länsimaisista suorittimista – lisäksi ohjeistus Microsoftista