UUSIMMAT

Tuleeko Espanjasta Euroopan siruvalmistuksen kehto? 12,3 miljardin investointi piirivalmistukseen

29.05.2022 09:17 Muropaketin toimitus

Espanja aikoo investoida 12,3 miljardia euroa piiriteollisuuden rakentamiseen. Projektin kunnianhimoisena tavoitteena on vähentää paitsi Espanjan niin myös Euroopan Unionin riippuvuutta ulkopuolisista siruvalmistajista.

Espanjan hallitus ilmoitti alkuviikosta 12,3 miljardin euron investointisuunnitelmasta, jolla maasta aiotaan kehittää merkittävä piirivalmistaja. Pääministeri Pedro Sánchez myös tapasi teknologiayritysten johtajia Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa Sveitsissä avatakseen Espanjan suunnitelmaa ja etsiäkseen lisäinvestointeja hankkeeseen.

Varapääministeri ja talousministeri Nadia Calviño puolestaan sanoi, että viisivuotissuunnitelman tavoitteena on kattaa kaikki piirisuunnittelun ja niiden tuotannon osa-alueet. Calviñon mukaan Eurooppa on riippuvainen muutamista suurista tuottajista kuten Taiwanista, Yhdysvalloista, Etelä-Koreasta, Japanista ja Kiinasta. Calviño mainitsi myös Ukrainan sodan, ja että on ensisijaisen tärkeää vahvistaa strategista autonomiaa energian, teknologian, elintarviketuotannon ja kyberturvallisuuden saralla.

Kerroimme aiemmin Euroopan Unionin European Chips Act -hankkeesta, jonka puitteissa piirivalmistusta lisättäisiin Euroopassa. Perusteena oli niin ikään riippuvuuden vähentäminen Euroopan ulkopuolisesta piirivalmistuksesta. Piirien heikko saatavuus on aiheuttanut vaikeuksia muun muassa eurooppalaiselle autovalmistukselle.

Piirihankkeen tavoitteiden toteutumiseen EU tarvitsee yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja. Jos massiivinen projekti on menestys, EU voisi kaksinkertaistaa nykyisen piirivalmistuksensa aina 20 prosentin markkinaosuuteen saakka vuoteen 2030 mennessä.

LUE MYÖS: EU-komissio ehdottaa säädöstä piiripulan torjumiseksi ja Euroopan vahvistamiseksi – rahaa tarvitaan 43 miljardia euroa

LUE MYÖS: EU ei kykene piirivalmistuksessa omavaraisuuteen – näin sanoo digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari