Uusimmat

Testikokoonpano & mittaukset

28.11.2011 18:36 Muropaketin toimitus

Suorituskykymittauksissa on mukana kuusi edellisillä sivuilla käsiteltyä SSD-asemaa:

  • Corsair Force GT (240 Gt)
  • Crucial M4 (64 Gt)
  • Intel 510 (250 Gt)
  • OCZ Vertex 2 (60 Gt)
  • OCZ Vertex 3 (120 Gt)
  • Samsung 830 (256 Gt).

Lisäksi mukana on Intelin 160 gigatavun X25-M ja Samsungin teratavun F3-kiintolevy. Asemissa on käytössä Serial ATA 6 Gb/s -liitäntä pois lukien OCZ Vertex 2, Intel X25-M ja Samsung F3.

Mittaukset suoritettiin asentamalla 64-bittinen Windows 7 -käyttöjärjestelmä ja ohjelmat testattavalle SSD-asemalle ja kiintolevylle. Apuna ei siis käytetty erillistä kiintolevyä, jonka rinnalle olisi asennettu testattavat asemat. Ratkaisulla pyrittiin luomaan mahdollisimman lähelle normaalikäyttäjän vastaavaa tilannetta. SSD-asema hankitaan pääasiassa käyttöjärjestelmää varten ja rinnalla on mahdollisesti erillinen kiintolevy tiedostojen tallennusta varten – eikä toisinpäin.

Käyttöjärjestelmä, ajurit ja testiohjelmat asennettiin ensimmäiseksi OCZ:n Vertex 2 -SSD-asemalle, josta koko asema kloonattiin muille SSD-asemille ja kiintolevylle käyttämällä Clonezilla-nimistä ilmaista ohjelmaa. Kloonauksen jälkeen osion koko oli Vertex 3:n tallennuskapasiteetin turvin 30 gigatavua, joten muilla asemilla otettiin käyttöön ylimääräiseksi jäänyt kapasiteetti GParted-nimisellä niin ikään ilmaisella ohjelmalla. Ennen testausta SSD-asemille suoritettiin Secure Erase -toimenpide, joka kirjoittaa aseman koko data-alueen täyteen nollaa, ja BIOS:sta kytkettiin päälle AHCI-tila.

Clonezilla

GParted

Testikokoonpanossa käytettiin Asuksen AMD 990FX -piirisarjallista Crosshair V Formula -emolevyä, neliytimistä Phenom II X4 970 Black Edition -prosessoria, kahta G.Skillin kahden gigatavun DDR3-muistikampaa, jotka toimivat testien aikana DDR-1333-kellotaajuudella, HIS:n Radeon HD 6790 -näytönohjainta, Cooler Masterin 850 watin Real Power -virtalähdettä sekä DVD-asemaa.

Käyttöjärjestelmänä toimi 64-bittinen Windows 7 Professional ja synteettisiksi testiohjelmiksi valittiin CrystalDiskMark 3 sekä HD Tune Pro 5. Käytännönläheisemmät mittaukset suoritettiin testaamalla Windowsin käynnistymistä sekuntikellolla sekä Boot Racer -ohjelmalla, ison, pienten sekä sekakokoisten tiedostojen kopioimista, sekakokoisten tiedostojen pakkaamista ja purkamista 7-Zipillä, Photoshop CS 5.1:n asennusta sekä Photoshop CS 5.1:n ja Battlefield 3:n pelin ja kentän latausaikoja.

  • AMD Phenom II X4 970 Black Edition (4 ydintä, 3,5 GHz)
  • Asus Crosshair V Formula (AMD 990FX + SB950)
  • 2x G.Skill DDR3-1333 2 Gt
  • HIS Radeon HD 6790
  • Cooler Master Real Power 850 W
  • DVD-asema
  • Televisio (1920×1080)

 

  • Corsair Force GT (240 Gt, 1.3.3 firmware)
  • Crucial M4 (64 Gt, 0009 firmware)
  • Intel 510 (250 Gt, PWG2 firmware)
  • Intel X25-M (160 Gt, 02M3 firmware)
  • OCZ Vertex 2 (60 Gt, 1.35 firmware)
  • OCZ Vertex 3 (120 Gt, 2.15 firmware)
  • Samsung 830 (256 Gt)
  • Samsung F3 (1000 Gt)

 

  • Microsoft Windows 7 Professional 64-bit
  • CrystalDiskMark 3.0.1b
  • HD Tune Pro 5.0
  • 7-Zip 9.20
  • Boot Racer 3.1
  • Adobe Photoshop CS 5.1
  • Battlefield 3

 

Suorituskyky

CrystalDiskMark 3:lla testattiin lukunopeutta, jolla taulukosta löytyy neljä eri testauskohdetta. Ensimmäisenä testinä on perättäisen datan lukeminen (seq), seuraavina satunnaiset 4 ja 512 kilotavun lohkot ja viimeisenä 4 kilotavun lohkolla QD32:lla (Queue Depth). Taulukossa suurempi tulos on parempi.

SSD-asemien kesken parhaiten pärjäsivät 4K-testissä Crucial M4, Corsair Force GT ja Samsung 830, ja 4K QD32:ssa Corsair Force GT ja OCZ Vertex 3. 512K-testissä kärjen kolmikko muodostui Crucial M4:stä, Corsair Force GT:stä ja OCZ Vertex 3:sta, ja sama linja jatkui myös perättäisen datan testissä. Tuloksista, ja varsinkin 512K- sekä Seq-testeissä, näkee selvästi, miten Serial ATA 3 Gb/s -liitäntä rajoittaa SSD-asemien menoa ja nämä asemat jäivät selvällä erolla Serial ATA 6 Gb/s -asemista.

CrystalDiskMark3:lla testattiin myös kirjoitusnopeutta ja sillä testit ovat samat kuin lukutestissä. Taulukossa suurempi tulos on parempi.

Samsung 830 nousi joukon kärkeen ja seuraavina asemina perässä tulivat Corsair Force GT ja Intel 510. Serial ATA 3 Gb/s -liitännälliset SSD-asemat jäivät joukon perälle ja keskimääräisesti Samsungin F3-kiintolevy jäi viimeiseksi. Vaikka se onnistui päihittämään perättäisten datan testissä kolme SSD-asemaa, se hävisi muissa testeissä.

HD Tune Prolla 5:llä keskityttiin pelkästään lukunopeuteen ja esillä ovat testitulokset minimistä, keskimääräisestä ja maksimista lukunopeudesta sekä purskemittauksesta. Taulukossa suurempi tulos on parempi.

Samsung 830 nousi joukon kärkeen ja sen jälkeen tulivat Crucial M4, Intel 510, Corsair Force GT ja OCZ Vertex 3, joskin Crucial M4:llä purskemittauksen tulos tipahti ja Corsair Force GT:llä minimi lukunopeus oli selvästi muita alhaisempi. OCZ Vertex 3 -asemalla purske- ja maksimitulokset olivat yleiseen linjaan verrattuna alemmat. Serial ATA 3 Gb/s -liitäntää tukevilla SSD-asemilla tulokset jäivät selvästi Serial ATA 6 Gb/s -asemien jalkoihin ja Samsungin F3-kiintolevyn oli tyytyminen viimeiseen sijaan.

Windows 7:n käynnistymistä mitattiin sekuntikellolla, joka lyötiin käyntiin tietokoneen virtanapin painalluksen yhteydessä ja sammuksiin, kun työpöytä ilmestyi eteen. Boot Racer -ohjelma mittaa sekunnin tarkkuudella, kuinka kauan käyttöjärjestelmän lataus kestää sisäänkirjautumisruutuun ja siitä edelleen työpöydälle. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Kaikilla SSD-asemilla päädyttiin sekunnin tarkkuudella samaan lopputulokseen, mutta kiintolevyllä käyttöjärjestelmän lataus kesti kauemmin. Työpöydälle päästiin sekuntikellolla mitattuna 12 sekuntia ja Boot Racerilla 14 sekuntia hitaammin.

Tiedostojen kopioinnissa käytettiin niin ikään sekuntikelloa ja testissä mitattiin tiedostojen kopiointia Windows 7:n työpöydällä. Taulukossa pienillä tiedostoilla kopioitavassa kansiossa oli 16 440 kappaletta neljän kilotavun suuruisia tiedostoja ja kansiolla oli kokoa 64,2 megatavua. Iso tiedosto oli yksittäinen 2,28 gigatavun tiedosto ja sekalaisessa oli 1,81 gigatavun edestä erikokoisia tiedostoja yhdestä kilotavusta 9,35 megatavuun ja kansiossa oli yhteensä 5540 tiedostoa. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Pienissä tiedostoissa Crucial M4 pärjäsi parhaiten 16 sekunnin ajalla ja muiden SSD-asemien tulokset asettuivat 18-22 sekunnin välille. Kiintolevyllä aikaa kului 40 sekuntia. Ison tiedoston osalta Samsung 830 kiilasi kärkeen 13 sekunnin ajalla ja SSD-asemien kesken tapahtui suurempaa hajontaa. Kärkikahinoissa olivat mukana Corsair Force GT ja Intel 510, joilla molemmilla kopiointiin kului aikaa 15 sekuntia, muilla asemilla 21-39 sekuntia ja kiintolevyllä 44 sekuntia. Sekalaisissa tiedostoissa Intel 510:n 20 sekunnin tulos oli paras ja Samsung 830::llä sekä Corsair Force GT:llä kului aikaa 21 sekuntia. Muilla SSD-asemilla kului aikaa 24-41 sekuntia ja kiintolevyllä 73 sekuntia.

Photoshopin asennuksessa sekuntikello käynnistettiin, kun ohjelmasta painettiin asennusnappia ja pysäytettiin, kun eteen ilmestyi asennuksen päättymisestä ilmoittava ruutu. Tiedostojen pakkauksessa käytettiin samaista sekalaisista tiedostoista rakentunutta kansiosta kuin kopiointitestissä ja se pakattiin 7-Zip-ohjelmalla käyttäen Bzip2-algoritmia. Purku suoritettiin niin ikään 7-Zip-ohjelmalla. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Photoshopin asennuksessa vikkelimmäksi SSD-asemaksi osoittautui Corsair Force GT 1:54 ajalla ja seuraavassa ryhmässä tulevat Samsung 830, Intel 510 ja OCZ Vertex 3 1:59-2:00 ajalla ja muilla SSD-asemilla kului aikaa 2:15-2:23 ja F3-kiintolevyllä 4:47. Pakkausoperaatio on selvästi prosessorirajoitteinen ja SSD-asemilla tulokset asettuivat yhden sekunnin haarukkaan ja kiintolevyllä kesti 10 sekuntia pidempään. Purussa erot olivat selvemmät ja Samsung 830 oli nopein tasan minuutin ajalla. Muilla SSD-asemilla aikaa kului 1:01-1:12 ja kiintolevyllä 1:25.

Lataustesteissä mitattiin sekuntikellolla aikaa Photoshop CS 5.1 klikkauksesta siihen pisteeseen, kun ohjelma avautui. Battlefield 3 -pelin tapauksessa pelin lataus mitattiin Campaign-tilassa ja sekuntikello käynnistettiin kun Battlelogista klikattiin kyseistä nappia ja pysäytettiin, kun eteen ilmestyi alkuvideo. Kentän lataus mitattiin jatkamalla aiemmin pelattua kampanjaa ja sekuntikello pysyätettiin, kun ruudulle ilmestyi peli. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Photoshop CS 5.1:n lataus kesti kaikilla SSD-asemilla kolme sekuntia ja kiintolevyllä siihen kului 12 sekuntia. Battlefield 3 tuotti mielenkiintoisia tuloksia, jotka tekevät selväksi, miksi monet kuluttajat ovat hankkineet SSD-aseman pelaamiseen. Pelin lataamiseen kului SSD-asemilla 32-24 sekuntia ja kiintolevyllä 77 sekuntia, kun taas kenttä latautui SSD-asemilla 10-11 sekunnissa ja kiintolevyllä 24 sekunnissa.

 

AMD SB950 vs ASMedia ASM1061

Seuraavaksi Corsair Force GT -SSD-asemalla ajettiin testit käyttämällä Asus Crosshair V Formula -emolevyltä löytyvää ASMedian ASM1061-oheislaitepiiriä, joka tukee Serial ATA 6 Gb/s -liitäntää. Tarkoituksena oli selvittää, mikä vaikutus suorituskykyyn on, kun käytetään southbridgeen integroitua ohjainta ja ulkoista oheislaitepiiriä. AMD SB950 -tulokset ovat samat, jotka esiteltiin aiemmissa taulukoissa. Taulukossa paras tulos on lihavoitu.

Tulokset puhuivat selvästi sen puolesta, että AMD:n SB950-southbridgellä tulokset olivat paremmat, mutta varsinkin käytännönläheisissä testeissä erot olivat hyvin pienet. Synteettisissä testeissä syntyi jotenkin verran eroa tilanteissa, jossa liikkui paljon dataa. ASMedian oheislaitepiiri pärjäsi muutamassa testissä myös paremmin, mutta näissä erot olivat todella pienet.

 

Vapaan tilan vaikutus suorituskykyyn

Viimeisessä testissä tutkittiin, millainen vaikutus tyhjällä tilalla on suorituskykyyn. Aiemmissa mittauksissa Corsairin Force GT -SSD-asema oli 17-prosenttisesti täynnä, minkä jälkeen SSD-asemalle kirjoitettiin sekalaisen kokoisia tiedostoja siinä määrin, että asema oli 92-prosenttisesti täynnä. Täydempi asema ei tuota missään testissä parempaa tulosta, mutta on useassa tasatilanteessa ja lopuissa ero on pääsääntöisesti hyvin pieni. CrystalDiskMark 3:n kirjoitustestin Seq- ja 512K-testeissä, HD Tune Pron keskimääräisessä lukunopeudessa ja Photoshopin asennuksessa erot olivat näkyvimmät.

Sisältö

  1. Uudet SSD-asemat - talvi 2011
  2. Corsair Force GT (240 Gt)
  3. Crucial M4 (64 Gt)
  4. Intel 510 (250 Gt)
  5. OCZ Vertex 2 (60 Gt)
  6. OCZ Vertex 3 (120 Gt)
  7. Samsung 830 (256 Gt)
  8. Testikokoonpano & mittaukset
  9. Loppuyhteenveto