Uusimmat

Cooler Master Real Power M850

30.11.2007 20:30 Muropaketin toimitus

Cooler Master Real Power M850 on pakattu vertailujoukon suurimpaan laatikkoon, joka on ainoana varustettu liikuttelua helpottavalla muovisella kantokahvalla. Paketin toiseen päätyyn on printattu yksityiskohtainen listaus ominaisuuksista sekä kuvilla höystetty katsaus laitteen liittimistä. Pakkauksesta löytyy virtalähteen ohella jämäkästä kankaasta tehty säilytyskotelo irroitettaville kaapeleille, neljä mustaa kiinnitysruuvia, hopeinen kotelotarra, avaimenperäkorkinavaaja, ohjekirja ja verkkovirtakaapeli. M850:lla on Suomessa hintaa noin 230 euroa.

Coolermaster on testiryhmän ainoa virtalähde jonka väritys noudattaa muutaman vuoden takaista bling-bling suuntausta harmaine peiliviimeisteltyine pintoineen. Peilipinta jakaa mielipiteitä, mutta ainakin se on herkkä sormenjäljille ja kuvaajalle hankala kuvattava. Real Power M850 on Antecin Quattron tavoin standardikokoista ATX-virtalähdettä muutaman sentin pidempi: 150 x 86 x 180 mm. M850 täyttää EPS12V v2.91- ja ATX12V v2.3 -standardien vaatimukset ja on saanut NVIDIAn SLI-hyväksynnän. Aktiivinen PFC kuuluu perusvarustukseen. Suojausta on tarjolla ylijännitettä, ylivirtaa, ylikuormitusta, ylikuumenemista ja oikosulkua varten. Vaikka valmistaja ei sitä erikseen mainosta, on M850 saanut Antec Quattron tapaan 80Plus-sertifikaatin (linkki). Siihen vaadittavat testit laite läpäisi hyötysuhteen ollessa keskimäärin 83,75% ja parhaimmillaan 86%. Valmistaja ylpeilee kaikkiaan kuudella 12V-linjalla, jotka tarjoavat yhdessä maksimissaan 768 watin tehon. M850:n tehot jakautuvat eri linjojen kesken allaolevan taulukon mukaisesti:

  • 3,3V: 25A
  • 5V: 30A (3,3V ja 5V yhteensä maksimissaan 191 W)
  • 12V1: 18A
  • 12V2: 18A
  • 12V3: 28A
  • 12V4: 28A
  • 12V5: 18A
  • 12V6: 18A (12V yhteensä 768 W)
  • 5VSB: 3,5A
  • -12V: 0,8A

Real Power M850:n jäähdytys on toteutettu yhdellä koteloinnin pohjaan kiinnitetyllä kookkalla tuulettimella. Tuulettimen läpimitta on vakuuttavat 135 mm ja valmistajan tietojen mukaan sen melutaso on alhaisimmillaan 16 desibeliä. Tuuletin on suojattu koteloinnin värisellä lankasormisuojalla jonka keskellä komeilee kiiltävä Cooler Masterin logo. Tuuletin puhaltaa ilmaa virtalähteen sisälle ja ilmavirta kulkeutuu ulos virtalähteen rei’itetyn takapaneelin kautta. Erikoisena ratkaisuna takapaneelista ei löydy lainkaan virtakytkintä – sen sijaan virtaliittimen alapuolelle on sijoitettu LED-valo, joka pahaa punaisena koneen ollessa pois päältä, ja vihreänä koneen ollessa päällä.

M850:n kotelon sisäpuoleinen pääty on pyhitetty modulaaristen kaapeleiden liittimille. Vain emolevylle kytkettävien virtaliittimien kaapelit ovat kiinteitä ja ne tulevat siistissä nipussa ulos toisesta reunasta löytyvästä aukosta. Molex- ja SATA-virtaliittimien kaapeleille löytyy kuusi yksirivistä viisipinnistä liitäntää, jotka ovat muotoiltu niin, ettei väärinkytkentä ole mahdollista. Kuusipinnisille PCI-E-liitinkaapeleille tarkoitetut liitännät ovat väriltään kirkkaan vihreät ja kahdeksanpinnisten vastaavasti kirkkaan siniset. Värikoodauksen ja selkeiden merkintöjen ansiosta kaapeleiden kytkeminen on helppo toimenpide kaikentasoisille käyttäjille.

M850:n irroitettavat kaapelit säilyvät kätevästi mukana toimitettavassa kankaisessa säilytystaskussa. Kaikille kaapelityypeille on omat ”taskunsa”, joten ne pysyvät siististi järjestyksessä. SATA-liitinkaapeleita on kaksi, molex-liitinkaapeleita neljä ja PCI-E-liitinkaapeleita myöskin yhteensä neljä. Jostain kumman syystä kaikki PCI-E-liitinkaapelit olivat varustettu kuusipinnisillä liittimillä, vaikka kaksi virtalähteen takaa löytyvistä liitännöistä on kahdeksanpinnisiä.

M850:n kiinteistä kaapeleista 24-pinnisen ATX-liittimen kaapeli on 50 senttimetrinen ja neljä- sekä kahdeksanpinniset 12V-lisävirtaliittimet 65 cm pitkiä. Virtalähteen kaikki kaapelit ovat päällystetty mustalla suojapunoksella. PCI-E-virtaliittimiä on neljä kappaletta ja ne ovat kaikki omien irroitettavien kaapeleidensa päässä. Jostain syystä kaikki liittimet ovat kuusipinnisiä, vaikka kahden pitäisi olla uudempaa kahdeksanpinnistä mallia.

Molex-kaapeleista kahteen on sijoitettu kaksi molexia ja yksi floppy-virtaliitin, kun taasen toiseen kahteen on löytänyt paikkansa kolme molex-liitintä. Kaikkien neljän kaapelin pituus on 80 cm, jossa liittimet sijaitsevat 15 cm:n välein. SATA-virtaliittimiä varten löytyy kaksi modulaarista kaapelia, joista kummassakin on muhkeat neljä liitintä. Kyseisten kaapeleiden pituus on 95 cm.

Real Power M850:een on mahdollista kytkeä kaikki mukana toimitettavat kaapelit, mikä on plussaa. Tällöin käytettävissä on kymmenen molexia, kahdeksan SATA-virtaliitintä, kaksi floppy-virtaliitintä, neljä PCI-E-virtaliitintä sekä emolevylle menevät liittimet. Antecin tapaan pientä miinusta ansaitsevat turhaan mukana keikkuvat floppy-virtaliittimet, jotka voisi aivan hyvin toteuttaa erillisellä adapterilla.

Sisustaa hallitsevat laajalle alalle levittyvät alumiiniset jäähdytysrivat, jotka asettuvat hyvin tuulettimen puhaltaman ilmavirran eteen. Jäähdytyspuolen pitäisi siis olla kunnossa, vaikka kyseessä onkin järeä 850 watin lukemiin kykenevä laite. Jäähdytyksessä käytetty tuuletin paljastui Young Lin Techin liukulaakeroiduksi DFS132512H-malliksi, jonka tehonkulutus on 12 voltilla kolmen watin luokkaa. Tuulettimen tarkempia speksejä ei valitettavasti löytynyt netin syövereistä.

Sisältö

  1. Virtalähdevertailu, Joulu 2007
  2. Antec TruePower Quattro 850W
  3. Cooler Master Real Power M850
  4. Corsair HX620W
  5. Nexus NX-8060 Limited Edition
  6. PC Power & Cooling Silencer 750 Quad
  7. Xilence Gaming Edition 700W
  8. Testikokoonpano, Jännite-, lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset sekä Virtalähteiden melutaso
  9. Loppusanat