Uusimmat

PC Power & Cooling Silencer 750 Quad

30.11.2007 20:30 Muropaketin toimitus

Monelle PC Power & Cooling saattaa olla tuntematon virtalähdevalmistaja, mutta todellisuudessa kyseinen Yhdysvaltalainen firma on valmistanut tietokoneiden virtalähteitä jo vuodesta 1985. Nykyään PC Power & Cooling kuuluu OCZ:n omistukseen. Testiin saimme Ultra-Quiet-mallistoon kuuluvan Silencer 750 Quad -mallin, joka tarjoaa mallinimensä mukaisesti 750 watin edestä tehoa. Silencer 750 Quad saapui pakattuna harvinaisen tylsään valkoiseen pahvilaatikkoon, jonka on vaikea kuvitella olevan retail-pakkaus. Pakkaus kuvastaa valmistajan noudattamaa filosofiaa, jonka mukaan sen tuotteet ovat vaativimpien käyttäjien tarpeet täyttäviä ”työkaluja”, joiden tärkeimpiä ominaisuuksia on luotettavuus. Kuvia ei laatikon kyljistä löydy, mutta tärkeimmät ominaisuudet ovat sentään listattu suurella fontilla. Laatikon suuresta koosta huolimatta sisältä löytyy virtalähteen ohella vain ohjekirjanen, kiinnitysruuvit sekä virtakaapeli. Suomesta Silencer 750 Quadin saa itselleen noin 170 euron hintaan.

Testiin saapunut yksilö on väriltään mattamusta, mutta Silencer 750 Quadista löytyy myös kirkkaan punainen CrossFire Edition sekä kuparinvärinen vaihtoehto. Silencer mallistosta löytyy lisäksi 310, 360, 470 ja 610 wattiset versiot, joista viimeisenä mainittu perustuu samaan kotelointirakenteeseen kuin 750 wattisen mallit. Valmistajan suunnalta on luvassa viiden vuoden takuu. Silencer 750 Quad on ulkomitoiltaan 150 x 86 x 180 mm, eli saman kokoinen kuin Antecin Quattro. Silencerillä on NVIDIAn SLI- sekä 80Plus-hyväksyntä (linkki). 80Plus-hyväksyntään vaadittavat testit laite läpäisi 82,44% keskiarvoisella hyötysuhteella. Mielenkiintoisena seikkana Silencer 750 Quad ei täytä uusimpia ATX12V-standardien mukaisia suosituksia, sillä valmistaja pitää tiukasti kiinni mielipiteestään yhden 12V-linjan paremmuudesta. PC Power & Coolingin kotisivuilta löytyykin huolellinen perustelu siitä, miksi he suosivat virtalähteissään monen sijasta vain yhtä 12V linjaa. Silencer 750 Quadissa on täten vain yksi massiivinen 60 ampeerin 12 voltin linja.

  • 3,3V: 24A
  • 5V: 30A (3,3V ja 5V yhteensä max. 170 W)
  • 12V: 60A (12V yhteensä 720 W)
  • 5VSB: 3A
  • -12V: 0,8A

Silencerin takapaneelissa sijaitsee 80 mm:n laitetuuletin mustine sormisuojineen, joka kantaa yksin vastuun jäähdytyksessä tarvittavasta ilmavirrasta. Se puhaltaa virtalähteen sisällä lämmenneen ilman ulos laitteen takapaneelin kautta. PC Power & Cooling on varma ratkaisuistaan, ja firman kotisivuilta löytyykin perustelut juuri tällaisen tuuletinratkaisun käyttämiseen. Heidän mukaansa 120 mm:n tuuletin rajoittaa liikaa laadukkaiden komponenttien käyttöä vähentämällä käytössä olevaa korkeutta, ja toinen avustava 80 mm tuuletin on puolestaan turha, jos virtalähteen sisustan komponenttiasettelu on oikein suunniteltu.

Silencer 750 Quad on toinen testijoukon kahdesta ei-modulaarisesta virtalähteestä, ja tämän huomaa laiteen takaa syöksyvästä paksusta johtonipusta. Koska jäähdytyksestä huolehtii yksi 80 mm tuuletin, on koteloinnin kotelon sisäpuolelle jäävästä päädystä syytä löytyä tarpeeksi aukkoja riittävän ilmavirran takaamiseksi. Jostain kumman syystä PC Power & Cooling on päätynyt pitkänmallisiin aukkoihin, joiden kokonaispinta-ala jää valitettavan pieneksi. Ilmavirralle olisi saatu moninkertainen aukkoala jos käytetyn ratkaisun sijasta valmistaja olisi päätynyt esimerkiksi pyöreisiin tai hunajakennomaisiin aukkoihin.

Silencer 750 Quadin kaikki kaapelit ovat siis kiinteitä, joka on hieman erikoinen ratkaisu erityisesti tämän teholuokan virtalähteessä, jonka liitinvalikoima on laaja ja johtoja löytyy melkoinen nippu. Tässä tapauksessa kaapeleiden kokonaismäärä on 12 ja liittimiä on kaikkiaan 22 kappaletta. PC Power & Cooling on erittäin tietoinen valinnastaan pidättäytyä modulaarisesta kaapeliratkaisusta ja perustelee kotisivuillaan irroitettavien johtojen liittimien aiheuttavan sähköistä resistanssia kasvattaen jännitehäviöitä vastaamaan jopa kaksimetristä kiinteää johtoa. Lisäksi irroitettavien johtojen liitäntäpinnit aiheuttavat potentiaalisen ongelmakohdan löystymisen, korroosion ja huonosta kontaktista aiheutuvan palovaaran muodossa. Kaikki nämä seikat pitävät varmasti paikkaansa, mutta PC Power & Cooling tuntuu silti hieman liioittelevan modulaaristen johtojen aiheuttamia haittapuolia.

Kaikki Silencerin johdot ovat päällystetty mustalla suojapunoksella, mutta valitettavasti useamman liittimen kaapeleissa punos ulottuu vain ensimmäiseen liittimeen asti. 24 pinninen ATX-liitin sijaitsee 50 cm pitkän kaapelin päässä, samoin kuin emolevylle kytkettävät kahdeksan- ja neljäpinniset 12V lisävirtaliittimet. PCI-E-virtaliittimiä on 55 cm pituisten johtojensa päissä yhteensä neljä kappaletta: kaksi kuusipinnistä ja kaksi kahdeksanpinnistä versiota.

Lisälaitteille löytyy yhteensä kahdeksan molex-liitintä, kuusi SATA-virtaliitintä sekä yksi floppy-virtaliitin. Kahteen kaapeliin on sijoitettu kolme molex-liitintä kumpaankin, ja niiden pituudet ovat 80 ja 95 cm. Niitä molex-liittimiä varten, jotka eivät ole käytössä, toimitetaan virtalähteen mukana siniset suojatulpat. Lisäksi kaksi molex-liitintä ovat yhdessä floppy-virtaliittimen kanssa 70 cm mittaisessa kaapelissa. SATA-virtaliittimet ovat tarjolla kahdessa eri kaapelissa, joista toisella on pituutta 80 ja toisella 95 cm.

Silencerin sisältä löytyvät komponentit ovat siistissä järjestyksessä ja näkymää hallitsevat kaksi kookasta T-mallista jäähdytyselementtiä. Komponenttisijoittelu on painottunut selvästi tuulettimesta katsoen vastakkaiseen päätyyn, ja sille on syynsä. Valmistajan mukaan suurin osa hiljaisten tuulettimien tuottamasta melusta aiheutuu liian lähellä tuulettimen imupuolta sijaitsevien objektien aiheuttamista pyörteistä. PC Power & Coolingin ratkaisu on siis jättää väliä tuulettimen ja piirilevyn komponenttien väliin.

ADDA tuntuu olevan nykypäivän laadukkaissa virtalähteissä suosittu tuuletinvalmistaja, sillä myös Silencerin tuuletuksesta vastaa kyseisen valmistajan tuote. Kuulalaakeroitu ADDA AD0812UB-A71GL on lähellä Antec Quattrossa käytettyä AD0812UB-A70GL-mallia, mutta tarjoaa selvästi suuremman ilmanpaineen pyörien samalla hieman suuremmalla nopeudella. A71GL:n speksit 12V vakiojännitteellä ovat 0,45 A, 3900 RPM, 50 CFM ja 41 dB. Valmistajan tietojen mukaan automaattinen tuuletinsäädin pitää äänentason 26 ja 40 desibelin välillä.

Sisältö

  1. Virtalähdevertailu, Joulu 2007
  2. Antec TruePower Quattro 850W
  3. Cooler Master Real Power M850
  4. Corsair HX620W
  5. Nexus NX-8060 Limited Edition
  6. PC Power & Cooling Silencer 750 Quad
  7. Xilence Gaming Edition 700W
  8. Testikokoonpano, Jännite-, lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset sekä Virtalähteiden melutaso
  9. Loppusanat