Uusimmat

10 Sarjakuva-Finlandia-ehdokasta – M. A. Numminen valitsee voittajan

24.02.2011 11:52 Muropaketin toimitus

Taiteilija M.A. Numminen valitsee Sarjakuva-Finlandian voittajan Tampere Kuplii ry:n ja Luova Tampere -ohjelman vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaetaan nyt jo neljännen kerran Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla huhtikuussa 2011.

Luovuudessaan suomalainen sarjakuva on maailman kirkkainta kärkeä. Vuonna 2010 julkaistiin yli seitsemänkymmentä kotimaisin voimin toteutettua sarjakuva-albumia. Suomalaiset sarjakuvat löytyvät yhä useammin myydyimpien teosten kärkikymmeniköstä
ja kansainväliset sarjakuvafestivaalit suitsuttavat suomalaisten sarjakuvantekijöiden taitoja.

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään nyt neljännen kerran perjantaina 8. huhtikuuta 2011 Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin tieteellisen sarjakuvaseminaarin Tampere Kuplii Goes Academicin yhteydessä. Aiempina vuosina Sarjakuva-Finlandiapalkinnon ovat saaneet Milla Paloniemen tekemä Kiroileva Siili (2008), Risto Isomäen, Petri Tolppasen ja Jussi Kaakisen teos Sarasvatin hiekkaa (2009) ja Petteri Tikkasen sarjakuva-albumi Eero (2010).

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5000 euroa. Vuoden 2011 palkinnon saajan valitsee taiteilija M.A. Numminen.

Ehdokkaat ovat:

Ala-Ojala, Sanna: Huomenna on se päivä (Suuri Kurpitsa)

Herkkä kuvaus lapsuuden ja nuoruuden taitteesta. Omiin päiväkirjamerkintöihin pohjautuvassa tarinassa tekijä on säilyttänyt kokemuksien koskettavuuden, jossa yhtä iso tai ellei jopa suurempi määrä tapahdu päässä kuin pään ulkopuolella. Piirrostyö on
uskollinen sisällölle.

Hypén, Tuuli: Nanna (Arktinen Banaani)

Hyvällä maulla ja ammattitaidolla toteutettu esikoisteos, joka iskee kohderyhmäänsä. Piirrosjälki on todella tyylikäs ja tarinat tukevat sitä hyvin. Tekijä on tajunnut, ettei jokaisen stripin loppuun tarvitse vääntää väkisin vitsiä. Hahmojen ilmeitä ja elekieltä katsoo nauttien, ne toimivat!

Jarla, Pertti: Fingerpori – Heräämisopas (Arktinen Banaani)

Vinksahtanut piirrostyyli yhdistettynä nerokkaisiin mutta hölmöihin kielivitseihin tuottaa todella tarttuvaa huumoria. Teemojen yhtenäisyys luo strippikokoelmasta suorastaan herkullisen kokonaisuuden.

Kovács, Kati: Kuka pelkää Nenian Ahnavia? (Arktinen Banaani)

Huikea kertomus orpotytöstä, joka kohtalon ja sattuminen kautta löytää lopulta onnen, vai löytääkö? Tarina on täynnä symboliikkaa, magiaa, mustaa huumoria, värejä, hienoja ruutuja ja sivusommitelmia sekä outoakin oudompia henkilöhahmoja. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole synkkä, vaan mielenkiintoinen, positiivinen ja jopa hauska.

Leka, Kaisa & Christopher: Tour d’Europe

Tarina johdattaa roadtripille Suomesta Nizzaan. Yksinkertaiset kuvat toimivat ja kuvaavat matkan monimuotoisuutta iskevästi. Matkan kommellukset ja kiinnostavat ihmiskuvaukset tarjoavat nautittavan lukukokemuksen.

Nykänen, Anni: Mummo (Sammakko)

Positiivisen ja vauhdikkaan Mummon arkipäiväiset seikkailut riemastuttavat Anni Nykäsen albumissa. Anarkistinen Mummo ilahduttaa sympaattisilla tempauksillaan. Lukukokemuksena Mummo-albumi tuo pullantuoksun tupaan ja nostaa hymyn lukijan
huulille.

Närhi, Kati: Saniaislehdon salaisuudet (WSOY)

Saniaislehdon salaisuudet on hurmaava albumi. Kati Närhen sarjakuvakerronta luo salaperäisen tunnelman, jota ilman taianomaisia kuvia olisi vaikea kuvailla. Albumi on taitavasti piirretty ja sisältää herkullisia yksityiskohtia.

Paakkanen, Heikki: Amerikka (Arktinen Banaani)

Paakkasen kyydissä aika ei käy pitkäksi, resepti on selkeä; otetaan mahdollisimman etäällä toisistaan olevia asioita ja yhdistetään ne toimivaksi verbaali-ilotteluksi. Kun tähän lisätään vielä tarinaa tukeva selkeä piirros, jää lukija albumin luettuaan positiivisella tavalla
hauskaan hämmennyksen tilaan.

Ranta, Ville: Paratiisisarja (WSOY)

Rakkaudesta, himosta ja Jumalanpelosta syntyy Ville Rannan vaikuttava teos Paratiisisarja. Albumissa käsitellään oivaltavasti ja koskettavasti luomiskertomusta sekä inhimillisyyttä. Ville Rannan kevyt ja kaunis piirrosjälki on valloittavaa ja se tukee tarinaa
täydellisesti.

Tuomola, Juba: Sika pussaa! (Arktinen Banaani)

Vankkaa strippisarjakuvaa, jossa Wagnerin sikamainen suhde perheeseen ja yhteiskuntaan jaksaa ihastuttaa. Eikä Viivin kiintymys sikaan lakkaa ihmetyttämästä. Pelkistäminen on nautittavaa, ruudusta ei löydy mitään ylimääräistä.