UUSIMMAT

Netflix vertaa tv-sarjoja huumeisiin – Tutkimus paljastaa milloin jäät koukkuun

24.09.2015 18:00 | Aki Lehti

Netflixin uusi tutkimus paljastaa hetken, jolloin suositut sarjat muuttavat katsojansa tosifaneiksi.

Netflixin käyttäjien keskuudessa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana huippusarjoja kuten Orange Is the New Black, Breaking Bad, House of Cards ja Mad Men.

HUOM! SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA!

Lähes kokonainen tuotantokausi ehti kulua ennen kuin Breaking Badin Walter Whitesta tuli Heisenberg, ja House of Cardsissa Frank Underwoodin matka varapresidentiksi kesti 13 jaksoa. Fanit sitoutuivat sarjoihin jo paljon ennen näitä juonikuvioita. Netflixin tutkimus paljastaa kuitenkin, ettei koukuttuminen tapahdu sarjojen ensimmäisessä jaksossa.

”Perinteisen television paras katseluaika on todella arvokas ohjelmapaikka, joten sarjan pilottijakson merkitys korostuu muihin jaksoihin verrattuna”, kertoo Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos. ”Yli 20 sarjaa ja 16 markkina-aluetta käsittänyt tutkimuksemme kuitenkin paljasti, ettei kukaan jäänyt sarjaan koukkuun vielä pilottijakson aikana.”

Netflix tutki maailmanlaajuista striimausdataansa sarjojen avauskausilta ja etsi signaaleja, jotka kertovat katsojien koukuttumisesta sarjaan. Netflixin käyttäjien keskuudessa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana sekä Netflixin alkuperäissarjoja että muita sarjoja, kuten Orange Is the New Black, Breaking Bad, House of Cards ja Mad Men.

Tutkimuksen tulosten mukaan fanittamisen syntyhetki on mahdollista havaita, kun mainoskatkot eivät katkaise katsomista eikä katsominen ole sidottu tiettyyn ohjelmapaikkaan. Koukuttavaksi määriteltiin jakso, jonka katsoneista vähintään 70 prosenttia jatkoi kyseisen sarjan katsomista aina ensimmäisen kauden loppuun asti.

Netflixin tutkimusdata kertoo, mikä jakso koukutti katsojan, mutta se ei paljasta kyseisen jakson ratkaisevaa eli koukuttavaa hetkeä. Breaking Badissa kolikonheitto Krazy 8:n tappamisesta saattoi herättää katsojien kiinnostuksen, mutta viimeistään Jessen katon läpi pudonnut huumekauppiaan hajonnut ruumis (2. jakso) sai katsojat janoamaan lisää. Orange Is the New Blackissa Crazy Eyes heitti piiraan puolustaakseen ihastuksensa eli Piperin kunniaa (3. jakso), mikä saattoi olla ratkaiseva hetki myös katsojille. Dexterissä jokainen jakso tuo mukanaan uuden ruumiin, mutta kolmannessa jaksossa selviää Dexterin ensimmäisen murhan tarina.

Koukuttavista jaksoista löytyi pieniä maantieteellisiä vaihteluja. Suomalaiset sitoutuivat moneen sarjaan nopeammin kuin muiden maiden katsojat. How I Met Your Mother koukutti suomalaiset jo 5. jaksossa, kun taas kansainvälisesti ratkaiseva oli vasta 8. jakso. Myös mm. Mad Men, Orange Is the New Black ja Grace and Frankie vangitsivat suomalaiset jaksoa aikaisemmin kuin muiden Netflix-maiden katsojat.

Hollantilaiset olivat suomalaisten tapaan jakson muita edellä, mutta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa koukuttuminen tapahtui jakson tai parin myöhemmin kuin muualla lähes jokaisen sarjan kohdalla. Sarjasta, jaksosta tai maasta riippumatta koukuttavilla hetkillä ei ollut korrelaatiota sarjojen yleisömäärään tai kulutukseen.

Netflixin tutkimuksen mukaan kansainvälinen keskiarvo koukuttavimmista jaksoista:

89242f9a153520b0_org

Lähde: Netflix