Mainos: AOC
Mainos

Näin valitset sopivimman pelimonitorin

07.12.2020 13:14 AOC

Oikean monitorin valinta ei ole vaikeaa, jos tietää, mitä tahtoo. Onneksi AOC tarjoaa näyttöjä kaiken tasoisille pelaajille. Mutta millä perusteilla näyttö tulisi valita?

Valintaan vaikuttaa se, millaisia pelejä pelaat. Kilpapelaajat ja FPS- eli ensimmäisen persoonan ammuntapelien harrastajat tarvitsevat aivan toisenlaisen monitorin kuin roolipelaajat tai massiivisten AAA-pelien friikit. Ja kilpa-autoilijat kuuluvat ihan omaan kastiinsa.

Mikä on oikea ruutukoko?

Suurempi ei ole aina parempi. Varsinkaan kilpapelaajan ruutu ei saa olla liian iso. Jo 27-tuumaista suurempi näyttö kääntyy hidasteeksi, koska yksityiskohtien hallinta vaikeutuu. Jatkuva silmänliike paitsi madaltaa pelillistä suorituskykyäsi, niin myös rasittaa suotta silmiäsi.

Mikäli haluat upota eeppisten tarinapelien loisteliaaseen mutta silti uskottavaan visuaaliseen maailmaan, valitse ruutusi 27 – 35 tuuman väliltä.

AOC C27G2AE

Entä resoluutio? Tarkista näytönohjaimesi

Mitä kookkaampi näyttö ja kuta korkeampi on resoluutio, sitä tehokkaampi näytönohjain. Muuten näytön kuva hajoaa rakeiksi. Jos haluat syventyä aiheeseen lähemmin, tässä on AOC:n artikkeli aiheesta.

Kaikki AOC-monitorit ovat G-Sync- ja FreeSync-yhteensopivia, mikä tarkoittaa näytön ja näytönohjaimen optimaalista yhteistyötä. Sen ansiosta kuva ei esimerkiksi repeile kesken pelin.  AOC-näyttöjen G-sync- ja FreeSync-ominaisuuksista kerrotaan lisää tässä.

Ole vastustajaasi vikkelämpi

Jos olet FPS-friikki tai viihdyt muuten kilpapeleissä, suuri kuvataajuus ja lyhyt vasteaika hyödyttävät pelaamistasi olennaisesti. Näytön virkistystaajuus määrää sen, miten monta kertaa sekunnissa ruudun kuva päivittyy.

Korkea virkistystaajuus on avainasemassa sellaisissa peleissä kuin Overwatch ja Counter-Strike, joissa nopeat liikkeet määräävät voiton tai tappion. Näissä peleissä virkistystaajuuden on syytä olla 144Hz tai enemmän.

Täällä lisää virkistystaajuuksista.

Lyhyt vasteaika on toinen kilpapelaajan näytönvalintaperuste. Vasteaika kertoo sen ajan, joka vaaditaan yhden kuvapikselin tilan muuttumisesta uuteen tilaan. Arkikielellä – mitä alhaisempi vasteaika, sen vähemmän haamukuvavaikutelmaa ruudullasi.

E-urheilijoiden toiveunia ovat AOC:n julkistamat kaarevat mallit C27G2ZU, C27G2ZE ja C32G2ZE. Monitorien koko vaihtelee 27 tuumasta 31,5 tuumaan. Ne tarjoavat huimaavan 240Hz:n virkistystaajuuden ja ainoastaan 0,5 millisekunnin vasteajan.

AOC C27G2ZE

Mitä eroa on TN-, IPS- ja VA-näytöillä?

Twisted Nematic (TN) -näytöt tarjoavat useimmiten parhaan vasteajan, mutta niiden värikylläisyys ei ole huippua. Ne ovat omiaan hypernopeisiin FPS-peleihin. In-Plane Switching (IPS) -tekniikan näyttöpaneelit ovat hitaampia, mutta tarjoavat ilmiömäisen värimaailman. Nämä näytöt loistavat värikylläisissä, reaalimaailmaa tavoittelevissa maisemakuvissa.

Vertical Alignment (VA) -ruudut ovat hyvässä balanssissa vasteajan ja värikylläisyyden kanssa. Ne ovat vaihtoehto TN- ja IPS-teknologioiden väliltä. VA-näyttöjen kontrasti on omaa luokkaansa, sillä ne kykenevät tuottamaan myös kaikkein mustinta mustaa. Nämä ruudut ovat kauhupelien ystävien must!

Esimerkiksi AOC AG273QZ määrittelee uudelleen pelikokemuksesi. Tämän TN-teknologiaa hyödyntävän 27-tuumaisen näytön QHD-resoluutio (2560 x 1440px) tarjoaa kristallinkirkkaan kuvan, ja 240 Hz:n virkistystaajuus on AOC:n AGON-sarjan huippua. FreeSync ja vain 0,5 millisekunnin vasteaika tekevät tästä monitorista kilpapelaajan toiveruudun.

HDR tarjoaa tosimaailman

High Dynamic Range (HDR) eli laaja dynamiikka-alue tarkoittaa esitettävän kuvan tavallista laajempaa sävykirjoa. Korkea HDR-arvo tarjoaa kylläisemmät värit, laajemman kontrastin, kirkkaammat huippuvalot ja tummemmat varjot. Yksinkertaisesti – HDR merkitsee todentuntuisempaa visuaalisuutta.

HDR on arvossaan, jos pelaat massiivisia AAA-pelejä, vaellat erikoisissa keinomaailmoissa tai olet roolipelaaja.

Kaareva ruutu imaisee sinut sisäänsä

Kaarevat monitorit ovat keskeinen väline eläytymiseen. Niiden tarjoama kuva on lähempänä ihmisen näkökenttää, joka on kolmiulotteinen eikä litteä. Nämä näytöt ovat varsinkin kilpa-ajo- ja roolipelaajin suosiossa siinä, missä esimerkiksi kilpapelaajat suosivat litteää näyttöä.

AOC:n neljä kaarevaa uutuutta ylistettyyn G2-pelinäyttösarjaan ovat  23.8 tuuman mallit C24G2AE ja C24G2U sekä 27-tuumaiset C27G2AE ja C27G2ZU. Ne ovat Full HD VA -teknologialla toteutettuja, AMD:n FreeSync Premiumia tukevia ruutuja 165 Hz:n virkistystaajuudella.