Uusimmat

E3 2005 – Sony PlayStation 3 -julkistustilaisuus

29.07.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Muutamia viikkoja ennen E3-messuja Los Angelesin katukuvia koristivat mystiset ”Change The Gam3” –plakaatit, jotka ounastelivat PlayStation 3:n paljastamista E3:n yhteydessä. Sonyn E3:a edeltävä lehdistötilaisuus on perinteisesti järjestetty tiistaiaamuna, mutta tällä kertaa Sony siirsi tilaisuutensa pidettäväksi maanantaina vain tunteja ennen Microsoftin omaa Xbox 360 -lanseeraustilaisuutta. Sota pelimedian huomiosta oli alkanut.

Puolitoistatuntinen Sonyn Culver City Studiosilla pitämä lehdistötilaisuus keskittyi pelivideoiden ja tekniikkademojen kautta täysin PlayStation 3:n esittelemiseen. Kukaan ei osannut odottaa, että Sony kertoisi PlayStation 3:sta oikeastaan kaiken paitsi hinnan. Tiedot oli onnistuttu pitämään salassa viime hetkeen asti, ja se lisäsi tilaisuuden tehokkuutta.

Tilaisuus alkoi Sony Computer Entertainment American toimitusjohtaja Kaz Hirain lyhyellä alustuksella, jonka jälkeen lavalle saapui Ken Kutaragi. Hän kävi lyhyesti läpi PlayStationin kehityksen ja vahvisti PlayStation 3:n käyttävän Blu-ray-levyformaattia. Seuraavaksi Kutaragi kertoi IBM:n, Sonyn ja Toshiban kehittämästä Cell-prosessorista. PlayStation 3 tarjoaa laskentatehoa kahden teraflopin verran. Se on Kutaragin mukaan Xbox 360:een verrattuna yli kaksinkertainen. Cell-prosessori on noin 36 kertaa Emotion Engineä nopeampi.

Nvidian kehittämä RSX-grafiikkaprosessori tarjoaa täyden teräväpiirtotuen aina 1080p:hen asti ja mahdollisuuden käyttää kahta teräväpiirtoruutua yhtä aikaa. Käytännön hyötyä tästä ei tosin juuri vielä ole. Kutaragi vahvisti PlayStation 3:n olevan täysin taaksepäin yhteensopiva. Konsolissa on myös irrotettava kovalevy, joka myydään erikseen.

Nvidian perustaja ja johtaja Jen Hsun-Huang saapui puhumaan Nvidian työstä PS3:n RSX-grafiikkaprosessorin kanssa. Muutaman graafisen demon jälkeen tilaisuus lähti toden teolla käyntiin, kun tilastojen sijaan ryhdyttiin näyttämään kunnollisia demoja PlayStation 3:n kyvyistä.

Unreal Engine 3 osaksi PS3:n pelinkehityspakettia

Epicin seuraavan sukupolven Unreal Engine 3 -3d-moottori on osa PlayStation 3:n ohjelmistopakettia. Moottorin kykyjä esitteli Epicin Tim Sweeney Unreal-henkisellä demolla, jonka Epic oli tehnyt PlayStation 3:n prototyyppiasteella olevilla kehitysympäristöillä kahdessa kuukaudessa. Demossa nähtiin yksityiskohtaisen tumman soturin taisto muukalaista vastaan. Superyksityiskohtaiset hahmot olivat upeita joka osa-alueella. Demossa käytettiin aidomman valaistuksen takaavaa High Dynamic Range -tekniikkaa ja muitakin tulevaisuuden grafiikkatekniikkakikkoja. Sweeney liikutteli kameraa demossa PS2:n ohjaimella todistaakseen sen olevan reaaliaikainen.

Teknisten tietojen luettelemisen jälkeen lavalle saapui SCEE:n pelituotannon johtaja Phil Harrison. Hän näytti ensin yhden ensimmäisistä PlayStation 2:n tekniikkademoista, jossa keltainen ankka uiskentelee ammeessa parin veneen kera. Harrison totesi, kuinka paljon kuudessa vuodessa on menty eteenpäin ja esitteli PS3:n versiota samasta demosta. Nyt allas ja sitä ympäröivät kaakelit olivat fotorealistisia, mutta demo ei ollut vielä kummoinen, kunnes Harrison lisäsi altaaseen ilman minkäänlaisia teknisiä ongelmia useita satoja ankkoja lisää. Seuraavaksi nähtiin useista sadoista tuhansista puunlehdistä muodostuva tornado. Harrisonin mukaan jokainen lehti voisi Cellin tehokkuuden takia toimia omana äänilähteenään. Seuraavaksi ruudulle pamahti Spider-Man 2:ssa Doctor Octopusta näytelleen Alfred Molinan kasvot, jotka oli mallinnettu ja animoitu ruudulle pelottavalla realismilla. Tällä demolla esiteltiin jälleen PS3:n huikeita teknisiä ominaisuuksia valaistuksen suhteen.

Pelidemot ja -videot

Sitten päästiin asiaan. EA:n Chicagon studion johtaja Kuno Tsunoda demosi, miltä Fight Night näyttäisi PlayStation 3:lla. Demossa ottivat yhteen kaksi lähestulkoon fotorealistista nyrkkeilijää. Hanskan osuessa kasvoihin nyrkkeilijän naama vääntyi todella kivuliaasti ja näyttävästi. Iho painui kasaan ja silmät sumenivat.

Square Enixin johtaja Yoichi Wada käväisi hänkin lavalla ja hieman oudosti esitteli Final Fantasy XII:ta, kertoen kertoi pelin saapuvan vuonna 2006, mutta ei täsmentänyt, olisiko peli siirtynyt PS3:lle. FFXII:n johtava suunnittelija Yasumi Mitsuno lähti alkuvuodesta usean ryhmänsä avainjäsenen kanssa entisen johtajansa Hironobu Sakaguchin Mistwalkerin leipiin. Siinä syy, miksi Square Enix on ollut niin hiljaa FFXII:sta. Wada esitteli Square Enixin ohjelmoijien PS3-tekniikkademon, joka oli asiaan kuuluvasti Final Fantasy VII -pelin alkuanimaatio, mutta tällä kertaa reaaliajassa esitettynä. Wada lupasi, että Final Fantasy -sarja jatkuu PS3:lla.

Seuraavaksi nähtiin videolta useita lyhyitä haastatteluja. Äänessä olivat muun muassa Hideo Kojima ja Rockstarin johtaja Sam Houser. ”Videopelibisnes ottaa aina harppauksen eteenpäin, kun SCEI julkaisee uuden konsolinsa. PlayStation 3:n myötä näyttää siltä, että interaktiivisesta viihteestä voi viimeinkin muodostua maailmanlaajuisesti dominoiva viihteen muoto”, Sam Houser mietiskeli PS3:n vaikutuksia. Rockstarilta näytettiin Red Dead Revolverin jatkoa enteilevä graafinen demo länkkärimaisemista.

Seuraavaksi videolta nähtiin useita videoita tulevista PlayStation 3 -peleistä, ja lavalle palannut Kaz Hirai totesi rohkaisevasti, että tuttujen pelisarjojen jatko-osien ohella on tärkeää piristää markkinoita PlayStation 3:n myötä uusilla pelikokemuksilla, jotta emme kyllästyisi pelkkiin jatko-osiin. Uusista peleistä nähtiin ilahduttavan monia esimerkkejä. Videolta näytettiin muun muassa Heavenly Sword, Insomniacin I-8, Evolution Studiosin MotorStorm, Ubisoftin Killing Day ja Sonic Teamin Fifth Phantom Saga.

Lopuksi Ken Kutaragi saapui takaisin lavalle ja totesi, että PlayStation 3 ilmestyy keväällä 2006, ja sitten hän esitteli yllättäen itse konsolin. Se oli oikeastaan tilaisuuden ainoa pettymys. Yleisön reaktio ei ollut aivan odotetunlainen, sillä suurikokoinen PlayStation 3 on suunnittelultaan pitkälti samanlainen kuin PS2, mutta hieman pyöreämpi. Bumerangin näköinen ohjain vakuutti vielä vähemmän, mutta oli vasta prototyyppiasteella.

Olivat PlayStation 3 -pelivideot sitten esirenderoituja videoita tai pelikuvaa, joka tapauksessa Sony onnistui kertaheitolla saamaan kaikki innostumaan PlayStation 3:sta ja täyttämään yleisön odotukset seuraavan sukupolven pelien suhteen. Ensimmäisiin PlayStation 3 -peleihin saadaan ensituntuma todennäköisesti syksyn Tokyo Game Show -messuilla.

Thomas Puha

PlayStation 3 –tapahtumassa näytettyjä pelikuvia

Killzone
Guerrillan visio Killzonesta PS3:lla oli huima, mutta ei tosiaikainen pelidemo.

Heavenly Sword
Ninja Theoryn tunnelmallisen taistelupelin kehitys on jo pitkällä.

Formula One
Tekijöiden mukaan video oli ”valtaosin” tosiaikaista pelikuvaa.

I-8
Insomniacin fps näytti Call of Dutyn ja fantasiapelin uskomattomalta sekoitukselta.

Tekken
Namcon sarja jatkuu PS3:lla

Fifth Phantom Saga
Sonic Teamin ensimmäinen fps näytti hyvin futuristiselta.

Warhawk
PlayStation-klassikko jatkuu PS3:lla.

Killing Day
Ubisoftin Max Payne -henkinen räiskintäpeli näytti upealta. Ja myös aidolta pelikuvalta videon sijaan.