Uusimmat

”On vain hyvä asia, ettei vuoden 2021 odotetuimpien videopelien julkaisupäiviä vielä tiedetä” Toimittajan puheenvuoro

02.02.2021 09:00 Tuukka Hämäläinen

Kuka kaipaa vuosien odotusta ja toistuvia lykkääntymisiä, kysyy Tuukka Hämäläinen toimittajan puheenvuorossaan.

Jos viime vuodet ovat jotain opettaneet, niin odottamaan pelijulkaisujen lykkääntymistä. Etenkin viime vuosi oli koronapandemian siivittämänä todellinen katastrofi, jonka aikana jättipelit The Last of Us Part II:sta aina Halo Infiniteen ja Cyberpunk 2077:ään kärsivät eri mittaisista lykkäyksistä.

Näitäkin mainittuja pelejä oli odotettu jo todella pitkään: TLOU 2 julkistettiin joulukuussa 2016 ja Cyberpunk jo vuonna 2012! Vuosien odotus palkittiin useammilla lykkäyksillä, mikä turhautti pelaajia ja ylityöllisti kehittäjiä.

Ja huomattavaa kyllä, jo tänäkin vuonna on ehditty nähdä lykkäyksiä. Square Enixin räiskintäpeli Outriders myöhästyy, kuin myös kotimaisen Housemarquen PlayStation 5 -peli Returnal.

Vuoden 2021 julkaisukalenteri näyttää kuitenkin melko erilaiselta kuin edellisinä vuosina. Alkaneelle vuodelle on ilmoitettu poikkeuksellisen vähän konkreettisia julkaisupäiviä, ja esimerkiksi Wikipedian listassa ei kirjoitushetkellä ole alkukesää pidemmälle juuri mitään merkintöjä.

Olisiko tuuli viimein kääntynyt pelimaailmassa? Eli joko peliyhtiöt ovat ymmärtäneet, että ilmoittamalla julkaisupäivän turhan aikaisin voi ampua itseään pahasti nilkkaan?

Tähän minulla ei ole tietenkään vastausta, enhän ole millään tapaa pelialan sisäpiirissä. Merkkejä on kuitenkin ilmassa. Toimintaroolipeli Biomutantin julkaisupäivä ilmoitettiin viimein ja vain muutaman kuukauden päähän. Oddworld: Soulstormin taas on vahvistettu olevan jo viimeistelyvaiheessa ja julkaisupäivän keväällä, mutta tarkkaa päivämäärä ei ole vieläkään kerrottu.

Muista pelaajista en tiedä, mutta itse ottaisin riemumielin vastaan sen, että julkaisupäiviä ei koko ajan lykättäisi. Pelit julkistetaan muutenkin naurettavan aikaisin, jolloin voi olla käytännössä varma, että julkaisu valuu eteenpäin kuukausia tai vuosia. Ilmoitettu julkaisuajankohta muuttuu merkityksettömäksi, jos siihen ei voi luottaa alkuunkaan.

Vuosia aiempi julkistus ei myöskään ole mikään pitkäikäinen toimintatapa. Kuten Games Industryn vuosia vanha artikkeli kertoo, PlayStation 2:n aikana oli tyypillistä julkistaa E3-messuilla pelit, jotka julkaistiin jo muutaman kuukauden päästä syksyllä.

Osa julkaisijoista toimii vieläkin näin, ainakin välillä: esimerkiksi Bethesda paljasti Fallout 76:n kesäkuun vaihteessa 2018, alle puoli vuotta ennen pelin ilmestymistä. Myös Nintendo on julkistanut useat Switchin pelit vain 6-12 kuukautta ennen ilmestymistä, kuten Nintendo Enthusiast kertoo.

Games Industry muuten ennusti 2014 vuoden artikkelissaan paluuta aikaan, jolloin julkistuksesta ilmestymispäivään kului vain 6-9 kuukautta. Näin ei selvästikään vielä tapahtunut, pikemminkin jättipelien odotusajat ovat muuttuneet vielä pidemmiksi.

On kuitenkin selvää, että lykkäykset tekevät hallaa ihan kaikille. Jatkuvasti paukkuvat deadlinet tietävät ylitöitä, pettymyksiä ja huonoa julkisuutta.

Ja kuka toisaalta jaksaa aktiivisesti odottaa jotakin peliä monta vuotta? Vaikka hypen lietsominen on ymmärrettävää, on ylipitkä odotus lähinnä turhauttava kokemus.

Ainakin pelaajien ja todennäköisesti myös kehittäjien kannalta olisi parempi, jos pelit julkistettaisiin myöhemmin ja julkaisupäivä ilmoitettaisiin vasta sitten, kun sen takana voidaan oikeasti seisoa ja toimittaa hiottu pelijulkaisu markkinoille.

Näin vältyttäisiin paljolta mielipahalta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat