Uusimmat

Thermalright AXP-200 Muscle & AXP-200R

31.08.2015 20:26 Muropaketin toimitus

Thermalright on yksi tietokonejäähdytyksen veteraaneista ja sen coolerit ovat vuodesta toiseen sijoittuneet suorituskyvyllään markkinoiden kärkijoukkoon. Tämänkertaiseen vertailuun valitsimme Thermalrightilta mukaan runsas vuosi sitten julkaistun AXP-200 Muscle -mallin, joka on edullisempi versio pari vuotta sitten julkaistusta AXP-200-mallista. Thermalright AXP-200 Muscle maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 43 euroa.

AXP-200 Muscle toimitetaan punavalkoisessa pahvirasiassa, joka on lähes puolet pienempi kuin kalliimmassa AXP-200R-sisarmallissa. Pakkauksesta jää hieman epämääräinen vaikutelma, sillä se helisee liikuteltaessa ja ravistaessa sen sisältö tuntuu selvästi liikkuvan. Syy selviää pakkausta avatessa, sillä cooleri on istutettu hieman väljään läpinäkyvään muovikehykseen ja oheistarvikkeet löytyvät coolerin päältä muovipussista. Thermalright on selvästi säästänyt myös ”halpisversionsa” pakkauskuluissa.

AXP-200:n toimitussisältöön kuuluu coolerin ohessa 140 mm tuuletin, asennustarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, pariin erilliseen pussiin lajiteltuja ruuveja, pieni kahden gramman pussillinen lämpötahnaa sekä asennusohjeet. Aiempien Thermalrightin tuotteiden tapaan tarvikkeet on pakattu harmillisesti kiinni prässättyihin pusseihin, joita ei voi sulkea uudelleen.

AXP-200 Muscle muistuttaa ensisilmäyksellä melko paljon edellisellä sivulla esiteltyä Raijintek Pallasta, mutta Thermalrightin logolla varustettu mustarunkoinen tuuletin sekä lähemmässä tarkastelussa havaittavat lukuisat pienemmät yksityiskohdat erottavat coolerit toisistaan. AXP-200 Musclen ulkomitat ovat tuulettimen kera 150 x 140 x 73 mm (S x L x K) ja paino 520 grammaa. Coolerin jäähdytyksestä vastaa ohut 140 mm tuuletin, jonka melutasoksi on ilmoitettu 21,7 – 30,6 dBA. Coolerille luvataan yhteensopivuus kaikkien nykyaikaisten AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Mini-ITX-emolevyjen yhteensopivuuslista kannattaa tarkistaa valmistajan sivuilta. Valmistajan takuu on kahden vuoden mittainen.

Coolerin mukana toimitettava mustavalkoinen TY-14013BW-tuuletin on PWM-säätyvää mallia ja kooltaan 150 x 140 x 13 mm. Matalaprofiilinen tuuletin mahdollistaa coolerin asentamisen entistä matalampaan tilaan. Valmistajan ilmoittamat tekniset suoritusarvot tuulettimelle ovat 700 – 1300 RPM, 35,2 – 64,5 CFM sekä 21,7 – 30,6 dBA. Virtansa tuuletin ottaa nelipinnisestä tuuletinliittimestä noin 30 cm pitkän nylon-punoksella suojatun johdon välityksellä. Tuulettimen kiinnittäminen cooleriin on toteutettu ruuveilla ja koska sen kiinnitysreiät ovat samalla etäisyydellä kuin 120 mm tuulettimissa, voidaan sen tarvittaessa korvata pienemmällä ja paksummalla tuulettimella.

AXP-200 Musclen rakenne koostuu pinnoittamattomasta vaakasuuntaisesta alumiinirivastosta, kuudesta nikkelöidystä kuparilämpöputkesta sekä nikkelöidystä kuparipohjasta. Kokonaisvaikutelma on hyvin viimeistelty, mutta ehkä hieman arkinen rivaston puhtaasta alumiinipinnasta johtuen.

AXP-200 Musclen rivasto on päällispuolelta lähes tasainen ja sen reunoille on kiinnitetty kiiltävät teräskiskot 140 mm tuulettimen kiinnittämistä varten. Rivaston reunoilta läheltä lämpöputkien puolista päätyä löytyy kaksi aukkoa, joiden kautta suoritetaan asennusvaiheessa coolerin kiristäminen paikalleen. Jäähdytysrivasto koostuu 49 alumiinilamellista, joiden paksuus on 0,5 mm ja etäisyys toisistaan 2,0 mm.

AXP-200 Musclen lämpöputket lähtevät coolerin pohjasta tasaisessa rivissä ja toisesta päästään ne sukeltavat jäähdytysrivastoon 14 mm välein. Lämpöputket ovat nikkelöityä kuparia ja läpimitaltaan kuusi millimetriä. Lämpöputkien päät on viimeistelty siistin kartiomaisiksi coolerin vastakkaisella puolella. Pohjaosan yläpuolella rivasto on noin 12 mm paksumpi 75 x 90 mm kokoisella alueella. Kyseisen paksumman osan läpi ei kuitenkaan kulje yhtään lämpöputkea.

Coolerin pohjaosa on valmistettu C1100-kuparista ja pinnoitettu nikkelillä. Pohjaosan mitat ovat 40 x 42 mm. Pohjan kontaktipinta on ensisilmäyksellä viimeistelty peilaavaksi, mutta lähemmässä tarkastelussa voi havaita kupariin jätettyjen työstöurien paistavan pienenä väreilynä nikkelikerroksen läpi. Totesimme kontaktipinnan toiseen suuntaan hieman kuperaksi ja toiseen suuntaan täysin suoraksi. Testikokoonpanoon asennuksen yhteydessä huomioimme, että cooleri ei muodostanut kunnollista kontaktia prosessorin kanssa lämpöputkien suuntaisilta reunakaistaleilta. Coolerin rakennetta on vahvistamassa pohjaosan ja rivaston väliin kiinnitetty kahden millimetrin teräslangasta tehty tuki.

AXP-200 Musclen asentaminen tapahtuu lähes identtisellä tavalla sekä AMD- ja Intel-suoritinkannoille. Asennus aloitetaan kääntämällä emolevy ylösalaisin ja asentamalla emolevyn suoritinkantaa ympäröiviin reikiin pienet muoviprikat sekä ruuvit. Ruuvit eivät pysy paikallaan kovinkaan hyvin emolevyä käännettäessä, joka tekee seuraavasta asennusvaiheesta hieman hankalan.

Seuraava asennusvaihe on kääntää emolevy oikein päin ja kiertää sen läpi törröttäviin ruuveihin metalliset korokemutterit. Muttereiden alapinnassa on integroidut muoviprikat, joten vaaraa oikosulusta ei ole. Helpointa on pitää emolevyä pystyasennossa ja ruuvata mutterit yksi kerrallaan, jolloin ruuvin kantaa on mahdollista pitää sormella paikallaan emolevyn taustapuolelle. Korokemuttereiden päälle asetetaan tämän jälkeen metallinen asennuskehys, joka kiinnitetään kulmistaan ristikantaisilla ruuveilla.

Viimeisenä vaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle ja coolerin pohjan päälle sujautetaan kiinnitysrauta, jonka molemmissa päissä on reiät kiinnitysruuveille. Cooleri kiristetään paikalleen rivastossa olevien aukkojen läpi tavallisilla ristikantaisilla ruuveilla. Valitettavasti kiinnitysrauta ei pysy erityisen hyvin paikallaan coolerin pohjan päällä, joka hankaloittaa ruuvien asettamista sen reikiin. Lisäksi ruuvien kanssa on hyvä olla käytössä magneettipäinen ruuvimeisseli, sillä niiden asettelu sormin ahtaassa välissä coolerin alla on lähes mahdotonta.

AXP-200 Musclen loogisesti toteutettu kiinnitysratkaisu on tuttu Thermalrightin muista coolereista, joskin AXP-200:n Muscle-versiossa emolevyn taustalevy on jätetty pois repertuaarista. Kokemustemme mukaan cooleri pärjää kuitenkin hyvin ilmankin sitä ja samalla myös yhteensopivuusongelmat emolevyn taustapuolen komponenttien kanssa ovat epätodennäköisempiä. Täydellinen AXP-200 Musclen kiinnitysratkaisu ei ole, sillä parannettavaa löytyy vielä helppokäyttöisyyden saralla. Kuten kilpailevat valmistajat Noctuan johdolla ovat jo useamman vuoden ajan osoittaneet, kiinnitys on mahdollista toteuttaa lähes tai täysin sormikiristeisesti, johon Thermalrightin toteutus pienine ruuveineen ei aivan yllä.

Vertailukumppaniensa tavoin myös AXP-200 Muscle peittää alleen merkittävän alueen prosessorikannan ympäristöstä. Mini-ITX-emolevyjen tapauksessa cooleri peittää alleen lähes koko emolevyn. Jäähdytysrivaston reunoilla (ohuemmassa kohdassa) alapuolelle jää tilaa noin 36,9 mm ja paksummassa kohdassa lähempänä prosessoria 21,7 mm. Toisin sanoen AXP-200 Musclen alle mahtuu standardikokoiset muistikammat, mutta ei korkeammilla heatspreadereilla varustetut yksilöt.

 

Thermalright AXP-200R

Kuten jo aiemmin tällä sivulla mainitsimme, AXP-200 Muscle on edullisempi versio kaksi vuotta sitten julkaistusta AXP-200-mallista. Nykyään Euroopan markkinoilla AXP-200:n kalliimpi versio on AXP-200R, joka on varustettu alkuperäisen ruskean tuulettimen sijaan punamustalla tuulettimella. Saimme Thermalrightilta vertailtavaksi myös AXP-200R-mallin, joka maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan 60 euroa, eli vajaa pari kymppiä Musclea enemmän. AXP-200R toimitetaan Thermalrightille tyypillisessä ruskeassa pahvipakkauksessa, joka on kooltaan noin tuplasti suurempi kuin Musclen pakkaus. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu vaahtomuovilla ja oheistarvikkeet on pakattu omaan rasiaansa.

Ulkoisesti AXP-200R näyttää vähemmän yllättäen hyvin samalta kuin AXP-200 Muscle, eikä ihme, sillä eroa on vain muutamissa yksityiskohdissa. Näkyvin ero on tuulettimessa, jonka roottori on AXP-200R:ssä punainen valkoisen sijaan. Molemmissa malleissa tuuletin on kuitenkin sama TY-14013R-malli. Toinen rinnakkain vertailtaessa havaittavissa oleva ero on AXP-200R:n nikkelipinnoite, joka tekee alumiinirivastosta hieman kiiltävämmän ja tummemman. Kolmas ulkoinen eroavaisuus on löytyy lämpöputkien päistä, jotka ovat AXP-200R:ssä peitetty valmistajan logolla varustetuilla koristetulpilla.

Asennustarvikkeisiin liittyvinä eroina AXP-200R:n mukana toimitetaan prosessorikannan takapuolelle asetettava metallinen taustalevy sekä metallinen tuulettimen asennuskehys, joka mahdollistaa Thermalrightin suuremman 150 mm tuulettimen (TY-150)asentamisen.

 

Sisältö

  1. Matalaprofiiliset 140 mm prosessoricoolerit vertailussa
  2. Cryorig C1
  3. Raijintek Pallas
  4. Thermalright AXP-200 Muscle & AXP-200R
  5. Numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto