Näkökulma: Perus-PC on sulautumassa osaksi mobiiliekosysteemiä

Lenovo

Keskihintaisten PC-laitteiden kehityksessä on tapahtunut lähivuosina hyvin vähän. Tämän hetkisten sovellusten pyörittämiseen ei huipputehoja tarvita, ja laitevalmistajat ovatkin keskittyneet muokkaamaan laitteista mahdollisimman käytettäviä ja kevyitä.  

Positiivisesta tuotekehityksestä huolimatta maailmanlaajuinen PC-myynti on ollut laskussa jo useamman vuoden peräkkäin. Vuoden 2011 myyntihuipun jälkeen PC-markkinoista on sulanut jopa neljännes. Vaikka uudet hybridilaitteet ovat piristäneet PC-myyntiä hieman, on selvää, että pidemmälle katsottuna PC nykymuodossaan on matkalla kohti marginaalia.

Käyttäjän näkökulmasta PC saattaa olla jo nyt liian raskas laite päivittäiseen internetin käyttöön.

Laitevalmistajien näkökulmasta perus-PC:stä on tulossa yksi digitaalisten tuotteiden kauppapaikka lisää.

Diginatiivi ei näppiksellä snäppäile

Jos ensimmäinen kokemus tietoverkosta tapahtui aikoinaan juuri tietokoneella, nykyisin se tapahtuu älypuhelimella tai tabletilla. Tällä hetkellä jopa yksi viidestä amerikkalaisista y-sukupolven edustajasta käyttää nettiä pelkästään tabletilla tai älypuhelimella, kertoo Comscore.

Myöskään kaikilla suomalaisnuorilla ei ole kosketusta tietokoneeseen. Ilmiön jäävuoren huippuun törmättiin syksyllä 2016, kun ylioppilaskirjoitukset muuttuivat sähköiseksi: osalla abiturienteista oli ongelmia tekstinkäsittelyn, osalla näppäimistön kanssa. Kaikille ei kartu kokemusta tietokoneista koulun ulkopuolella. Snapchatin tai Instagramin myötä syitä läppärin avaamiseen on yhä vähemmän.

Sovelluskehityksen mentyä eteenpäin monilla yhteiskunnan alueilla, yhä harvempi tarvitsee läppäriä hoitaakseen esimerkiksi pankkiasioita, varatakseen matkan tai ostaakseen jotain internetistä. Esimerkiksi Osuuspankin verkkopankin asioinnista yli 30 prosenttia tapahtui älypuhelimella jo kaksi vuotta sitten. Maailmalla verkkokauppa Amazonissa tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien välinen rajapyykki meni rikki jo viime vuonna.

Hybridit elvyttävät pohjassa käynyttä PC-markkinaa

Vaikka osa milleniaaleista ei PC-konetta koskaan omaksuisikaan, PC:n ja tabletin ominaisuuksia yhdistelevät hybridit ja erityisesti niin kutsutut kalliimman kategorian ultramobiililaitteet ovat vastanneet ainakin osittain kuluttajien toiveisiin. Tutkimusyhtiö Gartnerin määritelmän mukaan ultramobiileiksi luetaan esimerkiksi Microsoftin Surface Pro, Lenovo Yoga 3 Pro ja Applen Macbook Air.

Niin ikään Gartnerin analyytikko Ranjit Atwalin mukaan PC-markkinat olisivat ultramobiilien myötä palautumassa jopa vuoden 2013 tasolle (noin 300 000 myytyä yksikköä globaalisti) vuoteen 2019 mennessä. Tällöin ultramobiilien osuus olisi jopa kolmannes kaikesta PC-myynnistä.

Pitkään näytti siltä, että tabletit olisivat ohittaneet PC-myynnin viimeistään 2010-luvun puolivälissä, mutta toisin kävi: laitteiden uudet ostajat loppuivat kesken ja tablettimyynti hiipuu edelleen, myös kotimaassa.

Joidenkin kuluttajien siirtyminen hybrideihin kertonee siitä, että tabletit eivät ehkä korvanneet PC:itä kokonaan ja että osalla käyttäjistä on edelleen tarve käyttää esimerkiksi hardwarenäppäimistöä vaativampiin tehtäviin.

Myös teknologiajulkaisu Wired lupailee PC-myyntien pienimuotoista kasvua lähiaikoina, mutta ei ennusta PC-laitteen suurta paluuta. Wiredin mukaan myös taloustilanne useilla markkinoilla tulee vaikuttamaan lähivuosina PC-myynteihin negatiivisesti.  

PC on vain yksi mobiililaite lisää?

PC:n siirtyminen syrjään laite-ekosysteemin keskiöstä on pakottanut laite- ja palveluntarjoajia kehittämään PC-laitteen käyttötarkoitusta eteenpäin. Keskeisessä roolissa on ollut kunkin teknologiajätin oman ekosysteemin ja sovellusajattelun tuominen myös PC-puolelle.  

Erityisesti keskihintaluokan kannettavat ovat lähentymässä tabletteja ja älypuhelimia, koska teknologiabusineksen suurimmat rahat kääritään tällä hetkellä myymällä digitaalisia palveluita kuten ohjelmistolisenssejä, pilvitilaa tai sovelluksia. Tähän tarkoitukseen yhtenäisellä ekosysteemillä varustettu PC on erittäin hyvä – joskin hiipuva – lisäkanava.  

Pelkästään hardwarebusineksen kautta kasvaneille jättiläisille kuten Dellille tai Ciscolle ei arvailla ainakaan Wiredin toimituksessa kovinkaan ruusuista tulevaisuutta.

Arttu Silvast
Tagit: PC
Mafia III pyörii PC:llä 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella – päivitys tulossa viikonloppuna?Valtavat tilaukset älypuhelinvalmistajilta aiheuttavat saatavuusongelmia PC-markkinoille

Kommentit

2.

En malta odottaa että saadaan lukea näitä katsauksia enemmänkin vuodenvaihteen jälkeen!

3.

Tämä katsaus oli mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen ja helppolukuinen! Toi paljon uutta informaatiota, jota minulla ei vielä aikaisemmin ollut. Saisiko tälläisiä lisää tänne, ovat kohderyhmälle sopivan simppeleitä ja pintaraapaisevia. :smoke:

4.

Oli niin tylsää luettavaa, että piti aloittaa useampaan kertaan uudestaan lukemaan huomion herpaannuttua, että ylipäänsä pääsin loppuun asti. Rautauutiset olen kyllä lukenut aina mielenkiinnolla. Jos uutisointi nyt sitten tosiaan menee tähän niin kyllä tässä sivuston vanha kohderyhmä poistuu takaovesta kiihtyvällä tahdilla.

5.

Mielenkiintoista, todella mielenkiintoista.

6.

Diginatiivi ei näppiksellä snäppäile
Jos ensimmäinen kokemus tietoverkosta tapahtui aikoinaan juuri tietokoneella, nykyisin se tapahtuu älypuhelimella tai tabletilla.

"Diginatiivi" = henkilö, joka ei osaa kymmensormijärjestelmää?

Joidenkin kuluttajien siirtyminen hybrideihin kertonee siitä, että tabletit eivät ehkä korvanneet PC:itä kokonaan ja että osalla käyttäjistä on edelleen tarve käyttää esimerkiksi hardwarenäppäimistöä vaativampiin tehtäviin.

"vaativampi tehtävä" = kirjoittaa Twitter-viestiä pidempiä tekstejä?

7.

Vaikka uudet hybridilaitteet ovat piristäneet PC-myyntiä hieman, on selvää, että pidemmälle katsottuna PC nykymuodossaan on matkalla kohti marginaalia.

http://puppulausegeneraattori.fi/?avainsana=hybridilaite

"Keskeiset ideologiset periaatteet osoittavat, että hybridilaite panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta nykysukupolvia henkisesti rasittavaa elämäntyyliä."

:kahvi:

8.

Tuleeko tästä nyt uusi KotiMikro?

9.

Taitaa myöskin yksi iso syy PC myynnin hupenemiseen olla se että PC:t kestää yleensä kauemmin ja tehot kasvaa hiljalleen, jolloin konetta ei enää tarvitse päivittää usein. Toinen syy on myös se että monet ihmiset (varsinkin pelaajat) jotka tarvitsee tehokkaampaa konetta, ovat tajunneet että osista kasaamalla saa sen tehokkaamman halvemmalla. Epäilen että näitä tilanteita ei ole tutkimuksiin otettu, ja että tutkimukset on tehty vain markettikoneiden myynneillä.

Itse ostin käytettynä 4670K setin ja GTX 980:n joka jaksaa edelleen pyörittää kaikkia pelejä mitä pelaan. Olisin jopa pärjänny vanhalla 3570K:llakin mutta kaverilta tuli hyvä tarjous niin päätin ottaa.

Mobiililaitteet yleensä "vanhentuvat" joko järjestelmäpäivityksien tuoman hitauden myötä, tai sitten eivät saa päivityksiä ollenkaan. Itse tykkään enemmän Androidista juuri jälkimmäisen vuoksi, koska en ole kertaakaan puhelimeeni virusta saanut kun katson mitä latailen. Applen ensimmäinen iPad Mini taas hidastui iOS 9:n jälkeen niin paljon ettei oikein enää kiinnostanut käyttää koko laitetta, lopulta myin sen halvalla pois. Tilalle tuli sitten Galaxy Tab S2 8.0.

Monesti tosin se uusi puhelin houkuttelee jo ihan muutenkin vaikka vanhallekkin vielä päivityksiä tulisi, mutta S7:n jälkeen aion kyllä nyt jonkun aikaa pysytellä vaihtamatta.

10.

Voi jeesus. Tuli mieleen vanha "kunnon" "Kompuutteri Kaikille" tai "Kotimikro" :)

[​IMG]

11.

Katsoin että mistäs vuosien takaa tuo kotimikron kansi on, mutta sehän onkin vuodelta 2015. :D "ILMAISIA HYÖTYOHJELMIA!"1

12.

Sellaista paskaa kyllä tälläiset uutiset. Samaa tasoa sen 50v uutisoidun "rock on kuollut"-uutisen kanssa.

13.

Vähän alkaa olemaan semmonen kutina että tää tuleva Domepaketti on lopun alkua…

14.

Huonoa pakolla väännettyä spekulointia. Tälläinen 15 tai korkeintaan 30 minuutin työn vaativa pätkä tehtynä jotta saadaan sisältöä nopeasti ja halvasti.

15.

Poistettu, Muropaketin omistuksen vaihtumisen takia ja Sampsa Kurrin pois potkimisen seurauksena.

17.

Vaikuttaa perus SEO tekstiltä.

18.

Mielenkiintoinen artikkeli. Minua kiinnosti suunnattomasti kuulla ettei tietokoneella snäppäillä. Meneekin heti vaihtoon tuo karsea pöytäkone, onneksi muro käänsi pääni. Niin ja snapchat.

19.

Tämä taisi nyt olla se uudistunutta mikrobittiä vastaava "lisää muistia macbookkiin" artikkeli

20.

Muropaketin välitön ja nopeahko alamäki on alkanut. Kiinnittäkää turvavyönne.

Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla