Uusimmat

Suorituskykymittaukset: Ryzen ylikellotettuna

07.03.2017 14:00 Tapio Berschewsky

Suorituskykymittaukset: Ryzen ylikellotettuna

Kokeilimme myös ylikellottaa Ryzenia. Teimme kellotuksen AMD:n omalla Ryzen Master -sovelluksella, jolla voi hallita paitsi prosessoriytimien nopeutta myös muistin nopeutta sekä muita parametreja, kuten prosessorin virransyöttöä suoraan työpöydältä. Saimme prosessorin toimimaan vakaasti neljän GHz:n nopeudella ja 1,4 voltin virransyötöllä eli 8,11 prosenttia vakiokelloja suuremmalla hertsimäärällä.

Prosessori oli vakaa yön yli Prime 95:llä näissä vauhdeissa, mutta jo 4,025 gigahertsin nopeuteen nostamalla se kaatui samoilla volteilla alle vartissa. Suoritimme neljän gigahertsin nopeudella kaikki samat mittaukset, mitkä ajoimme kellottamattomallakin Ryzenillä.

Prosessorin renderöintinopeutta testattiin Cinebench R15:llä. Renderöinnin jälkeen ohjelma ilmoittaa tuloksen pisteinä, joissa suurempi tulos on parempi.

Kellotettu Ryzen osoittautui Cinebenchissä 16 säikeen testissä 6,95 prosenttia nopeammaksi, mutta yhdellä säikeellä ero jäi 3,82 prosenttiin.

7-Zipin (versio 16.04) sisäänrakennettu pakkaus- ja purkutesti käyttää LZMA-algoritmia. Suurempi tulos on parempi.

Pakatessa kellotettu Ryzen oli 4,98 prosenttia nopeampi, purkaessa jopa 11,02 prosenttia.

SiSoftware Sandra 2016 SP1:stä (versio 2016.03.22.20) ajettiin Processor Arithmetic -testi. Sillä mitataan prosessorin aritmeettis-loogisen yksikön ja liukulukuyksikön suorituskykyä. Suurempi tulos on parempi.

Dhrystone-algoritmilla mitattuna kellotettu Ryzen oli 8,59 prosenttia ja Whetstone-algoritmilla 8,06 prosenttia vakiokelloilla ajettua nopeampi.

POV-Rayn (versio 3.7.0) renderöintitestissä tulos ilmoitetaan renderöityinä pikseleinä sekunneissa. Suurempi tulos on parempi.

POV-Rayssa kellotetun Ryzenin etumatka oli 8,39 prosenttia.

AIDA64:ää käytimme keskusmuistin väylän kaistanleveyden testaamiseen. Ohjelma ilmoittaa nopeuden megatavuina sekunnissa luku-, kirjoitus- ja kopiointitesteissä.

Lukunopeus oli kellotetulla Ryzenillä 14,28 prosenttia parempi. Kirjoitusnopeus taas oli 9,99 prosenttia parempi ja kopiointinopeus 10,05 prosenttia parempi.

Jätimme laajemmat pelimittaukset myöhempään testiin, mutta ajoimme kullakin prosessorilla myös 3D Markin Time Spy -testin vakioasetuksilla. Ilmoitamme tuloksista sekä 3D Mark Scoren että CPU Scoren.

3D Mark Scoressa ei käytännön eroa ollut, ja lopullinen tulos oli vain 0,4 prosenttia kellotetun Ryzenin suuntaan kallellaan. Yllättävästi kellotetun prosessorin CPU Score jäi vain 1,20 prosenttia paremmaksi kuin kellottamattoman Ryzenin.

 

Mittasimme tehonkulutuksen Prime95-testin aikana pistorasiaan tulevalla mittarilla, joka kertoo koko testikokoonpanon virrankulutuksen näyttöä lukuunottamatta. Otimme korkeimman lämmön talteen tunnin tarkkailujaksolta.

 

Kellotettuna Ryzenin lämpötila nousi tarkkailujaksolla korkeimmillaan 10,96 prosenttia korkeammaksi kuin vakiokelloilla. Kokoonpanon tehonkulutus taas nousi 2,8 prosenttia.

Ryzen-kokoonpano kulutti sähköä jopa 24,35 prosenttia Kaby Lakea enemmän.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ryzen 7 1800X -prosessori, AM4-kanta ja X370-piirisarja
  3. Kokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: Ryzen vs. Kaby Lake
  5. Suorituskykymittaukset: Ryzen ylikellotettuna
  6. Yhteenveto