Uusimmat

Jimm's PC-Store Jimm's Silent Gamer

21.05.2008 23:29 Muropaketin toimitus

Jimm’s PC-Storen Jimm’s Silent Gamer on kasattu kaupasta saatavilla komponenteilla, joten kyseessä on kokoonpano, jonka kuka tahansa kuluttaja voi itsekin rakentaa. Silent Gamer irtoaa kaupasta omaksi 999 euron hinnalla. Mukana toimitetaan komponenttien mukana tulleet oheismateriaalit, joita on kieltämättä varsin reilunpuoleinen määrä. Paperimateriaalien osalta emolevypakettiin on ängetty toista kymmentä ohjekirjaa ja -lappusta, emolevyn ja näytönohjaimen ajuri-CD-levy, F-Secure Internet Security 2008 ja Windows Vista Home Premium. F-Securen ohjelmistopaketti käsittää virustentorjunta-, vakoiluohjelmien torjunta-, palomuuri-, verkkohuijausten torjunta-, roskapostin torjunta- ja lapsilukkotoiminnallisuudet.

Seuraavasta erästä löytyy virtalähteen kaapeleita, diskettiasema- ja PATA-kaapeli, kolme Serial ATA -kaapelia, yksi eSATA-kaapeli, virtakaapeli, kaksi DVI-D-Sub-adapteria, kotelon piipperi, komponenttiadapterikaapeli, tuulettimen ja näytönohjaimen virta-adapterikaapeli sekä korttipaikkaan asennettavan paneeli. Paneeli on suunnattu käytettäväksi ulkoisten kiintolevyjen kanssa ja siinä on kaksi eSATA-liitintä sekä yksi molex-virtaliitin.

Kolmannessa ja samalla viimeisessä erässä on näytönohjaimen vakiocooleri, prosessoricoolerin kiinnitystarvikkeita, kotelon mukana toimitettuja ruuveja ja muita tarvikkeita, ristipäämeisseli, kotelon pikakiinnikkeitä, hopeatahnaruisku, tuulettimen kiinnitysrautoja, korttipaikan suojalevy, pussillinen ruuveja ja siilejä, 5,25- ja 3,5-tuuman paikkojen suojalevyt sekä 5,25-tuuman paikkaan asennettava paneeli, johon voi asentaa muistikortinlukijan.

Tietokoneeseen on valittu NZXT Hush Silent -kotelo, jonka suunnittelussa on kiinnitetty huomiota äänenvaimennukseen. Mustat sivupellit ja katto on valmistettu alumiinista, mutta itse runko on vankempaa tekoa ja valmistettu teräksestä. Pahasti peilaavien ja rasvaisia sormenjälkiä puoleensa vetävien mustien peltien ohella alumiinia löytyy myös etuosasta, jossa sitä on käytetty oven koristeluun. Ovi on varustettu magneeteilla ja se peittää taakseen 5,25- ja 3,5-tuuman laajennuspaikat. Hyvänä puolena se peittää mahdolliset koteloon sopimattoman väriset asemat, mutta oven toteutus olisi allekirjoittaneen mielestä saanut olla vieläkin hillitympi. Alaosaan jää suorakaiteen muotoinen musta osa ja kotelo olisi tyylikkäämpi yhtenäisellä, kokonaan etuosan peittävällä ovella.

Kotelolla on painoa tyhjänä kuusi kilogrammaa, joten täyteen ladattuna paino noussee suurin piirtein samoihin Fujitsu-Siemensin kanssa. Mittojen suhteen kotelo on kilpailijaansa kookkaampi ja leveyttä sillä on 19,2, korkeutta 43,5 ja pituutta 51,2 senttimetriä.

Jimm’s PC-Store tarjoaa tietokoneelleen yhden vuoden takuun, jonka voi halutessaan laajentaa lisämaksua vastaan kahteen vuoteen. Takuuehdoista löytyy lisäksi maininta: ”Kootuissa konepaketeissa vastuu viallisen osan selvittämisestä aiheutuvista kustannuksista on paketin kasaajalla.”, mikä tarkoittaa sitä, että valmiina ostetun kokoonpanon kanssa toimivuus on Jimm’s PC-Storen vastuulla. Tietokoneen takuuhuoltoon lähettämisessä syntyvät kulut ovat kuluttajalle ilmaiset ja puhelintukea on saatavilla arkipäivisin klo 10:00 – 17:00.

NZXT ei ole sijoittanut etuosassa olevia liittimiä suoraan etupaneeliin, vaan sivuun, joka on ulkonäön kannalta parempi ratkaisu, mutta saattaa aiheuttaa myös ongelmia. Ongelmatilanne syntyy, jos kotelo on ahtaassa paikassa esimerkiksi pöytään kiinnitetyssä, tietokonetta varten suunnitellussa, telineessä. Liitinrivistöstä löytyy kaksi USB 2.0 -liitintä ja yksi FireWire-liitin sekä 3,5 millimetrin analogiset kuuloke- ja mikrofoniliittimet.

Oven takaa paljastuu kaksi ulkoista 3,5-tuuman laajennuspaikkaa, joista ylimmässä on Sharkoon valmistama muistikortinlukija. Lukija on tyypiltään 30-in-1 ja kykenee näin ollen lukemaan muun muassa Compact Flash-, Multi Media Card-, Secure Digital- ja Memory Stick -muistikortteja. Laajennuspaikkojen alapuolella on neliskulmainen metalliverkko, jonka kautta sisäpuolella oleva tuuletin saa imettyä viileää ilmaa kotelon sisuksiin. Tämän vasemmalla puolella ovat virta- ja reset-näppäimet sekä kaksi lediä, jotka ilmaisevat tietokoneen virran olevan päällä ja kiintolevyn aktiivisuuden.

5,25-tuuman laajennuspaikkoja on neljä kappaletta ja ylimpään on asennettu Samsungin SH-S203B/BEBN-mallinen optinen asema. Serial ATA -liitäntäinen asema ei valitettavasti tue Fujitsu-Siemensin tavoin Blu-ray-levyjen lukua, mutta hallitsee kirjoituksen DVD+R-levyille 18-kertaisella, DVD-R-levyille 12-kertaisella, DVD+RW- ja DVD-RW-levyille kahdeksankertaisella, DVD-RAM-levyille viisinkertaisella, CD-R-levyille 48-kertaisella ja CD-RW-levyille 32-kertaisella nopeudella. Lisäksi kaksikerroksisten DVD+R-levyjen polttaminen onnistuu viisinkertaisella ja DVD-R-levyjen nelinkertaisella nopeudella. DVD-RAM-levyjen luku taittuu viisinkertaisella ja DVD-ROM-levyjen 16-kertaisella nopeudella.

Kotelon takaosaa tutkiessa ylimpänä on mehiläiskuvioisella ritilällä varustettu virtalähde ja tämän alapuolella emolevyn I/O-liittimet. Oikealta löytyy suurikokoinen rei’itetty ritilikkö, johon onnistuu valmiiksi asennetun 120 millimetrin tuulettimen ohella myös 92 ja 80 millimetrin tuulettimien asentaminen. Alimpana ovat korttipaikat, joita o
n yhteensä seitsemän kappaletta.

Korttipaikoista alin on etupaneelin muistikortinlukijan käytössä ja sitä kautta viedään emolevyn I/O-liittimiin USB-kaapeli. Ratkaisu on tökerö ja parempi ratkaisu olisi ollut, jos muistikortinlukija olisi yhteydessä suoraan emolevyn piirilevyltä löytyviin pinneihin, jolloin kotelon ulkopuolista kaapelia ei tarvittaisi.

I/O-liitinrivistöstä löytyy jopa kahdeksan USB 2.0 -liitintä, mutta lisäksi tarjolla on PS/2-liitin hiirelle ja näppäimistölle, digitaalista monikanavaääntä varten optinen ja koaksiaaliliitin, verkkoliitin sekä 3,5 millimetrin ääniliittimet analogiselle äänelle. Korttipaikasta löytyvän GeForce 8800 GT -näytönohjaimen turvin kotelon takaosan liittimien valikoima laajentuu lisäksi kahdella DVI-liittimellä ja yhdellä seitsemänpinnisellä liittimellä.

Liitinvalikoima on monipuolisempi ja nykyaikaisempi kuin Fujitsu-Siemensin tietokoneessa ja varsinkin reilu määrä USB-liittimiä on tervetullut parannus. Myös ääniliitinpuoli on paremmin hanskassa ja seitsemänpinniseen liittimeen saa liitettyä suoraa S-Video-kaapelin tai mukana tulevan komponenttiadapterikaapelin turvin kuvan voi viedä ulospäin HDTV-tasoisena. Valitettavasti mukana ei toimiteta DVI-liittimeen liitettävää adapteria, jolla voisi ottaa käyttöön HDMI-kaapelin.

NZXT:n kotelo on jonkin verran Fujitsu-Siemensiä kookkaampi ja tämä näkyy kotelon sisäpuolen reilumpana työskentelytilana. Välissä ei ole myöskään metallilevyä, joka erottaisi virtalähteen ja 5,25-tuuman laajennuspaikat erilliseksi osastoksi. Kaiken kaikkiaan Jimm’s Silent Gamer näyttää huomattavasti tilavammalta ja viimeistellymmältä. Kotelon panostus hiljaisuuteen on nähtävissä selvimmin äänenvaimennusmatoista, joita löytyy katto- ja pohjaosasta sekä sivupelleistä.

Laajennuspaikat on varustettu pikakiinnittimillä, mutta Jimm’s PC-Storen tietokoneen kasauksesta vastaava henkilö on päätynyt ruuveihin DVD-asemaa, muistikortinlukijaa ja kiintolevyä asentaessa. Neljän ulkoisen 5,25-tuuman ja kahden 3,5-tuuman paikan ohella sisäisiä 3,5-tuuman paikkoja on kiintolevyjä varten viisi kappaletta. Kotelon etuosassa on sinisillä ledeillä ehostettu 120 millimetrin tuuletin, joka jäähdyttää kiintolevyjä ja imee samalla ainoana kotelotuulettimena viileää ilmaa sisään.

500 gigatavun kapasiteetillinen kiintolevy on Samsungin valmistama ja malliltaan SpinPoint T166. Paljon kiitosta osakseen saanut kiintolevy pyörii 7200 kierroksen minuuttivauhdilla ja on varustettu 16 megatavun välimuistilla.

Jimm’s PC-Store on valinnut prosessorin viisaasti ja käytössä on 45 nanometrin prosessilla valmistettu Core 2 Quad Q9450. 2,66 GHz:n kellotaajuudella toimivaa prosessoria jäähdyttää reilun puolen kilogramman painoinen Noctua NH-U9B, jossa on neljä lämpöputkea siirtämässä prosessorin tuottamaa lämpöä koko coolerin alueelle. Siiliosaan on pultattu kiinni 92 millimetrin tuuletin puhaltamaan kohti kotelon takaosaa ja extreme-käyttäjiä varten mukana tuleville kiinnitysraudoilla cooleriin voi asentaa toisenkin vastaavan tuulettimen.

Prosessorin vieressä on kaksi kappaletta A-Datan ylikellotuskäyttöön suunniteltuja Vitesta-tuoteperheen DDR2-muistikampoja. Muistikammat ovat kahden gigatavun suuruiset ja suunniteltu toimimaan 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuudella ja 5-5-5-18-2T-asetuksilla.

Kotelon takaosan ilmankierrosta huolehtii 120 millimetrin kotelotuuletin. Tämän vieressä on virtalähde, jossa on niin ikään 120 millimetrin tuuletin ja se imee ilman virtalähteen sisuksien kautta ulos kotelosta.

Näytönohjain on BFG:n valmistama ja malliltaan GeForce 8800 GT 512MB OC. Näytönohjain toimii muistien osalta vakiolla 900 MHz:n (1800 MHz DDR) kellotaajuudella, mutta grafiikkapiiri on ylikellotettu 600 MHz:n sijaan 625 MHz:iin.

Näytönohjaimessa on vakiona NVIDIAn referenssicooleri, mutta Jimm’s PC-Store on vaihtanut tilalle Coolinkin GFXChilla-coolerin, jolla on painoa 330 grammaa. Grafiikkapiiriä vastassa on kuparinen levy, josta lämpö ohjataan neljän lämpöputken avustuksella alumiiniseen siiliin. Koko komeutta jäähdytetään kahdella 80 millimetrin tuulettimella, joiden myötä cooleri on erittäin hiljainen ja valmistaja lupaa tuotteensa meluavan ainoastaan 18 desibelin voimalla. Coolerin pohja ei yllä muistipiirien ja virransyötön komponenttien päälle, mutta näille on asennettu erilliset alumiiniset siilit ja jäähdytystä tehostaa tuulettimien tuottama ilmavirta. Cooleri saattaa kuulostaa massiivisen kokoiselta, mutta matalan siilin ja tuulettimien ansiosta coolerilla on korkeutta ainoastaan kolme senttimetriä ja on näin ollen kahden korttipaikan korkuinen ratkaisu.

Fujitsu-Siemensin GeForce 8800 GT:stä poiketen Jimm’s PC-Store ei ole asentanut näytönohjaimeen SPDIF-kaapelia, jonka myötä DVI-liittimeen kiinnitetyn HDMI-adapterin avulla näytönohjaimesta voitaisiin viedä kuva ja ääni ulos HDMI-kaapelissa.

Emolevyvalinta on osunut P35-piirisarjalliseen Gigabyte GA-EP35-DS3:hen, joka tukee maksimissaan 333 MHz:n (1333 MHz DDR) väylätaajuudella toimivia Intelin prosessoreita ja 533 MHz:n (1066 MHz DDR) kellotaajuudellisia DDR2-muisteja. Passiivisesti jäähdytettävästä emolevystä löytyy myös HD-ääniominaisuudet, gigabitin verkko-ohjain, kuusi Serial ATA -liitintä, PATA- ja diskettiasemaliittimet, yksi PCI Express x16 -liitin ja kolme PCI Express x1- sekä PCI-liitintä.

Kuudesta SATA-liittimestä neljää ohjaa ICH9-southbridge ja näihin liittimiin liitettyjä kiintolevyjä ei voi asettaa toimimaan RAID-tasoissa. Sen sijaan ulkoisen piirin varassa olevat kaksi SATA-liitintä tukevat RAID 0-, 1- ja 0+1-tasoja, ja samaisen ohjaimen vastuulla on myös emolevyn ainoa PATA-liitin. Verkkopuolesta huolehtii Realtek 8111B -piiri ja äänipuolesta Realtek ALC889A -koodekkipiiri.

Verrattuna Fujitsu-Siemensin tietokoneessa käytössä olevaan MSI:n G31-piirisarjalliseen emolevyyn Gigabyte GA-EP35-DS3 luo paremman vaikutelman ominaisuuksiensa puitteissa. Gigabytessä on esimerkiksi neljä muistiliitintä, PATA- ja diskettiasemaliitin, RAID-tuki, optinen ja koaksiaalinen ääniliitin, enemmän laajennusvaraa ja kaikki kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia.

Virtaa emolevylle ja oheislaitteille toimittaa Cooltekin valmistama 500 watin CT500-virtalähde, jonka 600 wattinen CT600-isoveli on pärjännyt sivustojen, mukaan lukien Muropaketti, testeissä hyvin. Kyseessä on modulaarinen virtalähde, jonka kaikki kaapelit, jopa 24-pinninen ATX-virtakaapeli, ovat irrotettavissa. Sen jäähdytyksestä vastaa Papstin 120 millimetrin tuuletin ja mehuja riittää kahdesta 12-voltin linjasta molemmista 20 ampeeria, viiden voltin linjasta 45 ampeeria ja 3,3 voltin linjasta 30 ampeeria. Edellä mainituista linjoista virtalähde jaksaa kaikkia rasittaessa puskea ulos 475,5 watin edestä tehoa.

Jimm’s Silent Gamerin yksi ehdottomista eduista on uudella 45 nanometrin prosessilla valmistettava Yorkfield-koodinimellinen Core 2 Quad Q9450 -prosessori, joka Fujitsu-Siemensin koneesta löytyvään 65 nanometrin Core 2 Quad Q6600:een verrattuna kuluttaa vähemmän tehoa. Prosessori toimii myös 266 MHz:iä korkeammalla 2,66 GHz:n kellotaajuudella. Näiden seikkojen ohella prosessorin väylätaajuus on 266 MHz:n (1066 MHz QDR) sijaan 333 MHz:iä (1333 MHz DDR) ja L2-välimuistin määrä on kasvanut yhteensä kahdeksasta megatavusta 12 megatavuun (
kuusi megatavua per ydinpari). Uudistettu prosessori on kohdannut uudistuksia myös ominaisuuksiensa puolesta ja Core 2 Quad Q6600:n ominaisuuslistaan voidaan lisätä Core 2 Quad Q9450:n myötä SSE4.1-käskykanta.

Fujitsu-Siemensin 333 MHz:n (667 MHz DDR) muistikellotaajuuteen verrattuna Jimm’s Silent Gamerissa muistit on asetettu toimimaan 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuudella. Muistiasetukset ovat suurin piirtein samat ja Jimm’sin koneessa ne ovat 5-5-5-18-2T.

GeForce 8800 GT toimii vakiokellotaajuuksilla lukuun ottamatta grafiikkapiiriä, jonka kellotaajuus on 600 MHz:n sijaan 625 MHz:iä. Jimm’s PC-Store on asentanut hieman Fujitsu-Siemensiä uudemmat ForceWare 169.25 -ajurit, mutta ajurit ovat joka tapauksessa puoli vuotta vanhat. Vaikka Jimm’sin koneessa näytönohjain onkin ylikellotettu, 25 MHz:iä korkeampi grafiikkapiirin kellotaajuus ei ole merkittävä ja näytönohjainten suhteen valmistajat kamppailevat käytännössä lähes samalla lähtöviivalla.

Jimm’s PC-Store ei ole asentanut emolevyyn modifioitua BIOSia ja käytössä ovat reilunpuoleiset ylikellotus- ja säätömahdollisuudet. BIOSista löytyy muun muassa mahdollisuus säätää prosessorin kerrointa, väylätaajuutta, muistien kellotaajuutta sekä muistiasetuksia.

Perustason muistiasetusten ohella mukana on myös edistyneemmille käyttäjille suunnattuja muistiasetuksia sekä jännitteiden nostomahdollisuudet.

Tuttuun tapaan BIOS on varustettu lisäksi valikolla, josta voi tarkkailla jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeuksia.

Sisältö

  1. 1000 euron pelitietokoneet
  2. Fujitsu-Siemens Scaleo Pi-2666-32P
  3. Jimm's PC-Store Jimm's Silent Gamer
  4. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto