Testissä Microsoft Surface 3

30.06.2015 23:40 | | 130 | 7

Muropaketissa on mielenkiinnolla perehdytty Microsoftin Surface-taulutietokoneperheen kehityskaareen. Testipenkissä on nähty Surface Pro -sarjan kaikki kolme kehitysversiota ja kevyempään käyttöön tarkoitetut Windows RT -käyttöjärjestelmällä varustetut mallit Surface RT ja Surface 2. Microsoftin panostus taulutietokoneisiin ei ole ollut yhtiölle taloudellinen menestys, mutta projektia ei ole hylätty ja nyt esittelyssä on uusin malli Surface 3.

Surface 3 sisältää joukon merkittäviä parannuksia aiempiin versioihin nähden, kuten malliston tehokkaampi ja kalliimpi versio Pro 3 teki jo viime syksynä. Merkittävimpänä uudistuksena on Windows RT:n vaihtaminen täysiveriseen Windows 8.1 Pro -käyttöjärjestelmään. Pieni muutos vaikuttaa merkittävästi laitteen yleishyödyllisyyteen ja nyt perusmallikin voi tarvittaessa korvata kaikki kodin muut tietokoneet. Kolme käyttöskenaariota ovat taulutietokone, kannettava tietokone näppäimistöllä ja sokerina pohjalla piirtopöytä hyvälaatuisella kosketuskynällä. Surface 3:n kehityksen kantavana ajatuksena on ollut järjestää kalliimman Pro-mallin käyttökokemus, ominaisuudet ja käytettävyys laajemmalle käyttäjäkunnalle. Eli käytännössä keinotekoisista rajoituksista on luovuttu ja Surface 3:sta on tehty mahdollisimman hyvä mahdollisimman edulliseen hintaan.

Surface 3 on saatavilla kahtena versiona, joista edullisempi 2 gigatavun keskusmuistilla ja 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustettu versio maksaa yleisesti noin 620 euroa ja tyyriimpi 4 gigatavun keskusmuistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio 740 euroa. Tämän lisäksi tarjolla on lähes pakollinen taustavalaistu Surface 3 Type Cover -näppäimistö, Surface-kynä ja Surface 3 -telakointiasema. Muropaketin testiin saapunut esituotantoyksilö sisälsi myyntiversioista poiketen 4 gigatavun keskusmuistin ja 64 gigatavun tallennustilan.

Suorituskykyisempi ja isommalla 12-tuumaisella näytöllä varustettu Surface Pro 3 testattiin Muropaketissa jo viime syksynä ja sen hintataso on nykyään alkaen 875 euroa (64 Gt malli).

Sisältö

  1. Testissä Microsoft Surface 3
  2. Laitteen esittely ja ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä meluanalyysi
  5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Takakamerahan on ehdoton tämmöiseen laitteeseen. Kätevä kun pitää saada edessä oleva paperi talteen ja pienet muistiinpanot siihen päälle.
Hieno artikkeli ja laite.

"Muropaketin testiin saapunut esituotantoyksilö sisälsi myyntiversioista poiketen 4 gigatavun keskusmuistin ja 64 gigatavun tallennustilan."
"Sisäisen tallennustilan virkaa toimittaa testikappaleessa eMMC-liitäntäinen Toshiban valmistama asema. EMMC-asema ei ole Windows-käytössä kaikkein nopein valinta, niinpä vaativa levynkäyttö ja käyttöjärjestelmän käynnistyminen ottaa aikansa."

Speksilista: Surface 3: "Toshiba 64 GB SSD" vs. T100TA: "64 GB eMMC"

Laite saa tekstissä risuja eMMC:n suorituskyvystä mutta noiden perusteella jää vähän epäselväksi onko lopullisessa kuluttajaversiossa eMMC -pohjainen kovalevy. Ilmeisesti eMMC vaivaa kaikkia normimalleja?

Noin muuten olisi myös mukava nähdä Atomin ja Core M:n vertailua. Tähän testiin myös oikeastaan pätee sama palaute jonka annoin UX305:n testille eli kaipaisin synteettisten testien rinnalle enemmän reaalimaailmaan perustuvia testejä. Tämä korostuu etenkin "heikkotehoisissa" läppäreissä, joiden pääasiallinen käyttötarkoitus on toimistosovelluksissa, surffailussa ja mahdollisesti raskaammissa työpöytäsovelluksissa. Synteettisistä testeistä PCMark taitaa simuloida näitä parhaiten mutta ihan perus 7-Zip pakkauksen kaltaiset ajanotot eri asioista toimisivat myös kohtuullisen hyvin.

EMMC löytyy tosiaan kaikista versioista, se on Cherry Trail -alustan ongelma. Korjataan SSD- pois tuolta spekseistä.

Eikö tässä ollut kuitenkin ihan perus Windows 8.1? Surface Pro sitten Pro versiolla.

Testikappaleessa oli 8.1 pro, mutta tarkastus tuotesivulta näyttäs kyllä ilman prota.

Joda

Tähän testiin myös oikeastaan pätee sama palaute jonka annoin UX305:n testille eli kaipaisin synteettisten testien rinnalle enemmän reaalimaailmaan perustuvia testejä. Tämä korostuu etenkin "heikkotehoisissa" läppäreissä, joiden pääasiallinen käyttötarkoitus on toimistosovelluksissa, surffailussa ja mahdollisesti raskaammissa työpöytäsovelluksissa. Synteettisistä testeistä PCMark taitaa simuloida näitä parhaiten mutta ihan perus 7-Zip pakkauksen kaltaiset ajanotot eri asioista toimisivat myös kohtuullisen hyvin.

SuperPi ja Cinebench kuvaavat tosiaan FPU-testeinä todella huonosti nettisurfailua ja muuta "tavallista" käyttöä. Esim. PCMark ja joku javascript testitulos paljon hyödyllisempiä lukuja.

Muropaketin uusimmat