UUSIMMAT

3 x 10 hienoa elokuvaa 2010-luvulta – Muropaketin toimitus valitsi suosikkinsa päättyvältä vuosikymmeneltä

26.12.2019 10:10 | Aki Lehti, Helinä Laajalahti & Tatu Junni

2010-luvun aikana ilmestyi satoja elokuvia. Kymmenen parhaan valitseminen olisi tietenkin täysin järjetön tehtävä, mutta Muropaketin elokuvatoimitus päätti silti tehdä niin.

No, myönnetään: oikaisimme hiukan.

Elokuvatoimittajat Helinä Laajalahti, Aki Lehti ja Tatu Junni ottivat tehtäväkseen listata parhaiden elokuvien sijaan sellaisia 2010-luvulla ensi-iltansa saaneita elokuvia, jotka he itse kokevat itselleen merkittäviksi.

Alta löytyvä listaus ei ole siis mikään sineteillä suljettu Muropaketin Virallinen Lista 2010-luvun Parhaista Elokuvista, vaan pikemminkin eräänlainen ”Katso ihmeessä ainakin nämä” -summaus.

Omat suosikkisi ja katseluvinkkisi voit jättää artikkelin perään MuroBBS:n ketjuun.


Helinä Laajalahden suosikkielokuvat 2010-luvulta


Nämä kymmenen ovat elokuvia, jotka sykähdyttivät heti ensimmäisellä katsomiskerralla, jäivät vaikuttamaan pitkäksi aikaa jälkeenpäin ja joihin palaan ainakin ajatuksissani aika ajoin uudestaan. Hyllystä löytyvät Marvelit, DC:t, Star Warsit ja Potterit, mutta sarjoina niistä on vaikea valita yhtä suosikkia. Siksi nämä.

1. Only Lovers Left Alive (2013)

En ole suuri romanttisten elokuvien ystävä, mutta suosikkiohjaajiini kuuluva Jim Jarmusch tekee Only Lovers Left Alivessa kaikki täydellisen oikein. Viipyilevän tunnelmallinen, itseironisen hauska vampyyrielokuva, joka pääosissa nähdään hurmaavan seksikäs ja lahjakas näyttelijäkaksikko Tilda Swinton ja Tom Hiddleston.

2. Mad Max Fury Road (2015)

George Millerin sinne ja takaisin on lyhyesti sanoen ihan saamarin tyylikäs elokuva. Se on osoitus siitä, että yksinkertaisenkin juonen avulla on mahdollista tehdä komeaa ja vaikuttavaa jälkeä. Tarvitaan vain monitahoiset ja mielenkiintoiset hahmot (Charlize Theronin täydellinen Furiosa!) sekä liekinheitinkitaraa soittava kaveri.

3. Boyhood (2014)

Ikisuosikkini Richard Linklater pääsi listalle kahteen kertaan. 12 vuotta työstetty Boyhood on koskettava kasvutarina ja vaikuttavan aidosti kuvattu kertomus elämän karikoista.

4. Before Midnight (2013)

Ethan Hawken ja Julie Delpyn lähes 20 vuotta kestänyt matka kulminoituu keski-ikäisen pariskunnan haasteisiin Linklaterin trilogian viimeisessä osassa. Ihmiselämän monia mutkia kairaava elokuva sopii hyvin myös kaltaiselleni kyynikolle.

5. Cabin in the Woods (2011)

Drew Goddardin esikoisohjaus on kieli poskessa tehty kauhukomedia, joka ottaa joukon tuttuja kauhuelokuvien kliseitä ja kuvastoa, ja keittää niistä sellaisen keitoksen, että oksat pois. Tulos on omaperäinen ja hillitömän hauska.

6. Snowpiercer (2013)

Joon-ho Bongin ensimmäinen englanninkielinen elokuva on tyylikkäästi rytmitetty, visuaalisesti hämmentävä, mustalla huumorilla kuorrutettu ja yllättäviä juonikuvioita sisältävä dystopiakuvaus. Ja koska koko homma mini-yhteiskuntineen sijoittuu maapalloa vauhdilla kiertävään junaan, how cool is that.

7. Call Me by Your Name (2017)

Luca Guadagninon ohjaama, 1980-luvun Italiaan sijoittuva draama hurmaa sekä rakkaustarinana että kiehtovana kasvutarinana. Armie Hammer ja läpimurtoroolinsa tekevä Timothée Chalamet ovat täydellinen pari.

8. Inception (2010)

Ensimmäisellä katsomiskerralla aivot umpisolmuun vääntävä, Christopher Nolanin ohjaama Inception on elokuva, joka jää väkisinkin mieleen. Unta ja todellisuutta sekoitteleva tieteisjännäri kun ei päästä katsojaansa helpolla, toisellakaan kerralla.

9. The Handmaiden (2016)

Näin Chan-wook Parkin ohjaaman elokuvan The Handmaiden täysin ilman ennakko-odotuksia ollessani itsekseni Skotlannissa. Korealainen, romanttinen draamatrilleri onnistui yllättämään polveilevalla juonellaan kerran jos toisenkin. Tuloksena on suorastaan täydellinen huijaus.

10. The World’s End (2013)

Edgar Wrightin ohjaaman “Cornetto-trilogian” päätösosa ei ole yleisesti ajateltuna mikään Suuri Elokuva. Mietin hetken aikaa tämän ja saman ohjaajan Baby Driverin välillä, ja päädyin lopulta antamaan listalla paikan pubikierrokselle, joka vie kohti maailmanloppua. Tämä on oman ikäluokkani elokuva: lähes surullisen tarkkanäköinen kertomus keski-ikäistymisestä ja sen mukanaan tuomasta haikailusta vallattomaan nuoruuteen. Sekä brittipubeja, olutta, The Doorsia ja vähän myös scifiä.

Bubbling under: Nocturnal Animals, Gravity, John Wick, Frances Ha, What We Do In The Shadows, The Favourite, Spotlight, Nightcrawler, Inside Out, Amour, Wadjda ja The Revenant.

Sisältö

  1. Helinä Laajalahden suosikkielokuvat 2010-luvulta
  2. Aki Lehden suosikkielokuvat 2010-luvulta
  3. Tatu Junnin suosikkielokuvat 2010-luvulta