Uusimmat

Arvostelu Uutta Dr. Brain -tv-sarjaa voi suositella Squid Game -faneille, mutta myös älykkään scifin ystäville

05.11.2021 11:57 Aki Lehti

Mestariohjaaja Kim Jee-woon ensimmäinen tv-sarja on korkealentoista scifiä, joka sekoittaa tieteistarinaan myös kauhua. Kuudesta jaksosta koostuvaa sarjaa voi suositella Squid Game -faneille, jotka haluavat aloittaa matkansa valtavan laajaan korealaistuotantojen maailmaan.

Apple TV+ osuu hyvään saumaan Dr. Brain -sarjallaan, joka on suoratoistopalvelun ensimmäinen korealaistuotanto. Huima määrä ihmisiä innostui Netflixin Squid Game -hittisarjasta ja on taatusti kiinnostunut katsomaan lisää korealaissarjoja ja -elokuvia.

Valtavaan valikoimaan sukeltaminen saattaa olla noviisille hankalaa, sillä laadukasta materiaalia on tarjolla huimat määrät. Moni päätynee ensimmäiseksi Oscar-voittaja Parasiten pariin. Dr. Brain -sarja on oikein hyvä valinta sen jälkeen tuijotettavaksi, ennen syvempää sukellusta elokuvatarjontaan.

Leffapuolelta löytyy sadoittain mestarillisia teoksia.

Kuudesta vajaan tunnin mittaisesta jaksosta koostuva Dr. Brain lienee tehty kansainvälinen yleisö mielessä. Vaikka sarja sekoittaakin samaan pakettiin scifiä, draamaa, trilleriä ja vähän kauhuakin, niin se ei hypi genrestä ja tunnelmasta toiseen niin hurjaa vauhtia kuin korealaiselokuvilla on usein tapana.

Dr. Brainin ensimmäisen kauden kaikki kuusi jaksoa on ohjannut leffafaneille taatusti tuttu Kim Jee-woon, joka tunnetaan muun muassa elokuvista A Tale of Two Sisters ja A Bittersweet Life. Hänen ehkäpa paras teoksensa on mestarillinen I Saw the Devil, yksi sairaimmista korelaisleffoista kautta aikain.

Lähes pelkästään laatukamaa uransa aikana tehnyt Jee-woon teki Hollywood-debyyttinsä vuonna 2013, jolloin hän ohjasi Arnold Schwarzeneggerin comeback-leffa The Last Standin. Kammotusta on hankala uskoa saman miehen tekeleeksi. Arvailin arviossani aikoinaan, että ehkä yhtenä syynä järkyttävään lopputulokseen on se, ettei Jee-woon puhu juurikaan englantia.

Dr. Brainissa Jee-woon toimii myös sarjan luojana, käsikirjoittajana ja vastaavana tuottajana.

Sarjan pääosassa tiedemies Sewonina nähdään Lee Sun-kyun, joka esiintyi myös Parasite-elokuvassa. Omalaatuinen tiedemies pystyy siirtämään kehittämänsä teknologian avulla kuolleiden ihmisten muistot itselleen. Sewon päättää käyttää keksintöään selvittääkseen mitä hänen perheelleen tapahtui. Huippuälykkään miehen pikkupoika on kuollut. Sewonin vaimo uskoo juniorin olevan edelleen elossa.

Monisyisen ja usean hahmon kautta eri suuntiin sinkoilevan sarjan juonesta ei kannata kertoa tämän enempää. Sekopäinen ja osittain ahdistava tieteisjännäri on sitä parempi, mitä vähemmän siitä tietää ennakkoon. Lyhyt kausi on myös tarkoitettu katsottavaksi jakso per viikko -tahtiin, sillä useat episodeista päättyvät cliffhangeriin.

Mukana on myös niin reippaan häröjä ja korkealentoisia scifi-konsepteja ja juonenkäänteitä, että niitä mieluusti miettii ja analysoi pidempään ennen seuraavaa jaksoa. Dr. Brainia ei siis kannata ahmia yhdeltä istumalta kun kaikki jaksot ovat tulleet tarjolle.

Sarja perustuu webtooniin, eli korealaiseen nettisarjakuvaan, jota ei käsittääkseni ole julkaistu englanniksi. Ainakaan en löytänyt kuin alkuperäisversion, jonka lukisi sarjan katsomisen jälkeen todella mieluusti ymmärtämällään kielellä. Ero niiden välillä kiinnostaa, sillä sarja jää väkisinkin pyörimään ajatuksiin. Loppu mahdollistaa toisen kauden, mutta ei jätä tarinaa kesken.

Jos lisää tehdään, niin oikea tapa olisi ehkäpä keskittyä täysin eri henkilöihin kuin nyt.

Dr. Brain on tunnelmaltaan melko yhtenäinen, ja liikkuu vain muutaman genren välillä. Toki se pelottaa, ahdistaa ja naurattaakin, mutta tyyli sinkoilee scifijännäristä lähinnä vain tajunnanvirtamaiseen trippailuun.

Sewon alkaa seota, pääkopassaan usean ihmisen ajatukset. Harhat, muistot, unet ja näyt sekoittuvat todellisuuteen, eikä katsojakaan voi olla varma missä mennään. Dr. Brain ei silti ole vaikeatajuinen, vaan saa katsojan pohtimaan kysymyksiään ja miettimään mitä itse tekisi futuristisen teknologian avulla vastaavassa tilanteessa.

Mukana on myös jonkin verran toimintaa, taistelukohtauksia ja räiskintää.

Korealaissarjaksi Dr. Brain ei ole ääriväkivaltainen, mutta veri kyllä roiskuu ja muutama kohtaus saattaa saada voimaan pahoin. Tämän enempää gorella mässäilyä sarja ei kaipaakaan. Veikkaan silti, että Applen mahtikäsky on pakottanut Jee-woonin tekemään vähemmän rankkaa kamaa kuin olisi ehkä halunnut.

Suurin osa Apple TV+:n sisällöstä on edelleen K12-tuotoksia, joten ohjaajan elokuvien kipeys- ja mässäilytason tavaraa palvelu tuskin alkuperäistuotoksenaan edes julkaisisi. K16-leiman Dr. Brain silti ansaitsee, aivan syystä.

Dr. Brain on visuaalisesti näyttävä teos, joka liukuu vaivatta synkistä hi-tech-laboratorioista kauniin kesäisiin ja värikkäisiin muistoihin lumoavan luonnon keskelle. Aivan tavallinen suurkaupunki saattaa muuttua hetkessä huippuahdistavaksi, hyönteisiä tai suoraan pahimmista painajaisista peräisin olevia hirvityksiä viliseväksi paikaksi.

Mukana on siis myös film noir -sävyjä. Sewon-tiedemiehen seikkaillessa muiden ihmisten mielissä ja muistoissa ohjaaja heittää sekaan muun muassa giallo-kuvastoa ja aasialaiskauhumaisemia.

Niin jääräpäinen ja itsekäs kuin Lee Sun-kyun esittämä Sewon-tiedemies onkin, niin katsoja on alusta asti hänen puolellaan ja tuntee miehen tuskan.

Näyttelijä onnistuu tuomaan pintaan myös hahmonsa muilta ihmisiltä imuroimien muistojen mukana tulevat tunteet. Aluksi vain yksiulotteisen kummallinen hahmo vaatii näyttelijältään todella paljon. Sewon ei ole sosiopaatti tai psykopaatti, mutta hänellä on lapsesta asti ollut vaikeuksia tuntea empatiaa muita ihmisiä kohtaan.

Päähenkilömme muuttuu yhdessä vaiheessa hetkeksi jopa melkein supersankariksi sukeltaessaan kuolleen kissan mieleen, oppien sen taidot ja kyvyt. Toisin kuin voisi luulla, niin kohtaus ei ole ollenkaan pöljä.

Sun-kyu on roolissaan loistava, kuten moni muukin sarjan näyttelijöistä. Heidän tarkempi kehumisensa tässä on melko mahdotonta spoilaamatta liikaa. Saatte itse todeta heidän taitonsa, sarjan sukeltaessa jakso jaksolta yhä mielikuvituksellisimpiin sfääreihin.

Dr. Brain on tyyliltään ja tunnelmaltaan aivan erilainen kuin Squid Game -megahitti, mutta silti sitä parempi sarja ja oiva johdatus korealaistuotosten maailmaan. Sarjan jälkeen tai vaikkapa jo ensimmäisen jakson katsottua kannattaa tutustua Kim Jee-woon elokuviin. Hänen ohjaustöistään ainakin jo mainitut I Saw the Devil, A Tale of Two Sisters ja A Bittersweet Life ovat viiden tähden mestariteoksia, keskenään hyvinkin erilaisia elokuvia.

Dr. Brain on ohjaajan ensimmäinen tv-sarja, joka ei jää kauas hänen elokuviensa neroudesta. Vain kuuden jakson mittaisena Dr. Brain ampaisee suoraan yhdeksi tämän vuoden parhaista tieteissarjoista.

Dr. Brain sai ensi-iltansa Apple TV+:ssa 4. marraskuuta. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina torstaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat