Arvostelu: The Last Stand on huonompi elokuva kuin Isäni on turbomies

05.03.2013 12:26 Aki Lehti

The Last StandEnsi-ilta: 8.3.2013
Alkuperäisnimi: The Last Stand
Ohjaaja: Ji-Woon Kim
Käsikirjoittajat: Andrew Knauer & Jeffrey Nachmanoff
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Johnny Knoxville, Forest Whitaker, Luis Guzman & Jaimie Alexander
Pituus:107 minuuttia
Ikäraja: K16
Arvostelija: Aki Lehti

 Tähdet

Mikä helvetti teitä siellä Hollywoodissa oikein vaivaa? Hyvän tai edes hyvällä tavalla huonon toimintaelokuvan tekeminen tuntuu nykyään olevan täysi mahdottomuus.

Alan pian rukoilla armoa. Nyky-Hollywoodin elokuvantekijöillä kun ei tunnu olevan minkäänlaista käsitystä siitä millainen on viihdyttävä toimintaelokuva. Klassisten toimintaleffasarjojen uusimmat osat ovat järjestäen rimanalituksia, esimerkkinä vaikka uusin Die Hard. Sylvester Stallone onnistui tuoreimmalla Rambollaan, mutta se taitaakin olla viime vuosien ainoa poikkeus. Muuten tarjolla on täyttä kuraa. Ja ennen kuin joku ehtii huutaa, että olivathan ne The Expendables -elokuvat ihan hyviä, niin suu suppuun. Eivät ne olleet. Kehäraakkien kasaaminen samaan leffaan laukomaan huonoja one-linereita tietokoneanimoitujen veriroiskeiden tahtiin ei vastaa ainakaan minun käsitystäni viihdyttävästä toimintaleffasta.

Arnold Schwarzenegger ei pikaisia piipahduksia The Expendables -leffoissa ja tietokoneella Terminator Salvationiin mukaan ympättyä naamaansa lukuun ottamatta ole ”näytellyt” elokuvissa yli kymmeneen vuoteen. Kuvernöörin virka esti Arskan elokuvissa esiintymisen, ja The Last Standin perusteella tauko olisi voinut jatkua hamaan tulevaisuuteen. Schwarzenegger kertoi kuvernööriaikoinaan haaveilevansa paluusta elokuvien pariin mahdollisimman pian. Miehellä on tainnut olla niin kova kiire, että hän on hyväksynyt agenttinsa ensimmäisen luettavaksi antaman käsikirjoituksen – tai sitten The Last Standin kässäri on jäänyt kokonaan lukematta.

Rahasta Schwarzeneggerilla tuskin on puutetta, joten sekään ei selitä hänen osallistumistaan tähän hirvitykseen. Miehellä alkaa myös olla jo sen verran ikää, että kannattaisi ehkä miettiä vähän tarkemmin mihin lähtee mukaan. Vanhalla maineella ei kuitenkaan voi ratsastaa ja rahastaa loputtomiin.

The Last Stand

Toimintaelokuvassa juonella ei yleensä ole kovin suurta merkitystä. The Last Standissa se on vielä vähän tavallista typerämpi: huumeparoni karkaa poliisin huostasta ja pakenee huippuunsa viritetyllä Corvetella kohti pikkukaupunkia Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Pikkukylän sheriffi on tietysti Arskan esittämä Ray Owens, eläkepäiviään maaseudulla odottava entinen huippukyttä. Syy miksi miljonääripahis ajaa lähes äänennopeudella kohti rajaa, eikä esimerkiksi lennä rajan yli helikopterilla, on tietysti se, että hän harrastaa huvikseen kilpa-ajoa ja haluaa näyttää pystyvänsä pakenemaan kaahaamalla. Ylityspaikaksi on valittu Arskan vahtima pikkukylä, koska siellä ei ole tulliasemaa, vaan rajan kohdalla rotko. Rotko, johon roiston apurit rakentavat väliaikaista siltaa yön pimeydessä. Vai näin ja tämä selvä. Autolla ajon ainoa tarkoitus on tietysti loputtomat takaa-ajokohtaukset ja pellinruttaus-orgiat.

Toivottavasti The Last Standin näyttelijät ovat saaneet rooleistaan kunnon rahallisen korvauksen. Mikään muu ei voi selittää esimerkiksi Forest Whitakerin, Luis Guzmanin ja Harry Dean Stantonin mukanaoloa. Whitakerin roolisuoritus FBI-agenttina taitaa olla hienon näyttelijän uran huonoimpia. Mies näyttää siltä kuin hänellä olisi koko ajan kiire vessaan. Todennäköisesti hänellä on ollut vain kiire pois kuvauspaikalta mahdollisimman äkkiä. Stanton ei onneksi käy kuin piipahtamassa valkokankaalla, mutta Guzman saa sitäkin enemmän aikaa totaalisen tollona apulaissheriffinä. Hänen koomisen hahmonsa tarkoitus ei oikein selviä missään vaiheessa elokuvaa, sillä mukana on jo Johnny Knoxvillen esittämä ase-, ja kylähullu. Hänen hahmonsa tarkoitus olisi ilmeisesti naurattaa, mutta miehen ilmestyessä valkokankaalle vääntelemään naamaansa, toivoo katsoja että hahmo päästettäisiin päiviltä mahdollisimman pian.

The Last Stand

Toimintaleffojen tarkoitus on viihdyttää joko rymistelyllä tai tahattomalla huonoudellaan. The Last Standin olematon juoni, alle 10-vuotiaan kirjoittamalta vaikuttava dialogi ja kamalat näyttelijäsuoritukset niin Schwarzeneggerilta ja Knoxvillelta kuin elokuvan oikeiltakin näyttelijöiltä saavat katsojan vain pahalle päälle. Onkohan lopputulokseen vaikuttanut se, että käsittääkseni ohjaaja Ji-Woon Kin ei puhu englantia? Tai ainakaan kovin hyvää sellaista. Muutamaa ihan kivaa kaahauskohtausta lukuun ottamatta Kinin kasari-retro-toimintapätkä ei toimi oikein millään tasolla.

The Last Stand on niin huono, ettei se edes naurata. Itse asiassa se on todennäköisesti huonoin Schwarzenegger-leffa koskaan. Arskan uran surkeimpina pidetyt Conan the Destroyer, Red Sonja, Hercules in New York ja jopa Isäni on Turbomies ovat tätä parempia.

PlusMiinusNolla

+ Väkivaltakohtaukset vedetään överiksi kasarileffojen tyyliin
+ Harry Dean Stanton ei häpäise itseään valkokankaalla kuin muutaman minuutin
– K16 -leimasta huolimatta elokuva naurattaa vain esiteini-ikäisiä, jos heitäkään
– Arska on vielä normaaliakin puupökkelömpi