Arvostelu: Kolme muskettisoturia 3D on Paul W. S. Andersonin tuorein epäonnistuminen

19.10.2011 13:49 | Tatu Junni

Ensi-ilta: 21.10.2011
Alkuperäisnimi: The Three Musketeers
Ohjaaja: Paul W. S. Anderson
Käsikirjoittaja: Andrew Davies & Alex Litvak (perustuu Alexandre Dumasin romaaniin)
Pääosissa: Orlando Bloom, Logan Lerman, Ray Stevenson, Matthew Macfadyen, Christoph Waltz, Milla Jovovitch & Luke Evans
Pituus: 120 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.threemusketeers-movie.com

Dome 1

Resident Evil -filmatisoinneista tuttu Paul W. S. Anderson teki sen taas – elokuvan, josta löytyy hänen vaimonsa, mutta ei paljoa kehuttavaa.

Ensin oli kirja, sitten tuli elokuva, toinen, kolmas. Tuli itse asiassa aika hiton monta elokuvaa. Kolmen muskettisoturin tarina on siirretty valkokankaalle jo ainakin 20 kertaa, joten onko Paul W. S. Andersonin uudelle versiolle minkäänlaista tarvetta? Ihan varmasti on. Koskaan aikaisemmin emme ole päässeet nauttimaan Alexandre Dumasin klassikkotarinasta 3D-tehosteilla höystettynä. Voi veljet, kyllä nyt kelpaa!

Leikki sikseen. Ihan turha elokuva tämä on. 3D-tehosteetkin ylittävät aidan sen matalimmasta kohdasta.

Kenellekään trailerin nähneelle ei voi tulla yllätyksenä, että Kolme muskettisoturia 3D on parin vuoden takaisen Sherlock Holmesin tavoin vanhan klassikon nimellä ratsastava moderni toimintaseikkailu. Järjenkäyttö on kuvauksissa selkeästi kielletty, ja niinpä Milla Jovovich voi tehdä Matrix-stuntteja barokkiajan mekossaan ja lohikäärmeliekinheittimet sylkeä tulta ilmalaivan kannelta.

Kunnon veijaritarinaksi elokuva ei missään vaiheessa nouse, mutta muskettisoturikolmikon (Ray Stevenson, Matthew Macfayde ja Luke Evans) välinen kemia on sentään jotakuinkin kunnossa. Soturien kelkkaan hyppäävä d’Artagnan (Percy Jackson -elokuvien Logan Lerman) on puolestaan kaikessa puhtoisuudessaan pelkkä puuduttava puudeli. Tähän tumpeloon on vaikea kuvitella edes infantiilimpien pikkupoikien samaistuvan.

Valitettavasti Lerman ei ole elokuvan ainoa harharoolitus. Kaikki tietävät, ettei Milla Jovovichin pitäisi aukaista suutansa valkokankaalla (poikkeuksena Fifth Element), mutta nainen onnistuu silti tekemään alisuorituksen juonittelevana Miladyna. Toiminta Jovovichilta toki luonnistuu Resident Evil -elokuvien tuomalla kokemuksella, mutta hovijuonitteluihin keskittyvät kohtaukset kiljuvat epäuskottavuutta.

Jovovich ei tunne rajojansa, kun taas Christopher Waltz ei halua koetella omiansa. Kunniattomien paskiaisten tähti hukkaa lahjansa turhassa konnaroolissa Richelieuna. Toivottavasti Quentin Tarantino pelastaa löydökkinsä ensi vuonna ilmestyvällä Django Unchainedilla, sillä Waltzin ura on parhaillaan matkalla kohti viemäriverkoston ydintä.  No, ainakin hän voi polskia sinne seuraten brittikonna Buckinghamia esittävää Orlando Bloomia, jonka uran nolostuttavin hetki Kolme muskettisoturia 3D on. Bloom on tosin itsekin julkisesti todennut elokuvan olevan silkkaa huonoa huumoria, jota pitää katsoa liikoja ajattelematta. Ainakin mies tunnistaa roskan, kun sellaista tekee.

Kolme muskettisoturia 3D ei ota riskejä minkään suhteen. Elokuvassa on paikoin ihan hyvä groove päällä, mutta lopullisesta arvosanasta pisteitä tiputtaa Milla Jovovichin ja Orlando Bloomin roolisuoritukset, olematon tarina ja elokuvan yleiset älyttömyydet.

Kolmen muskettisoturin kaltaisia kaavamaisia tusinaelokuvia on jokainen meistä nähnyt vuosien saatossa jo kymmeniä. Älä siis tuhlaa aikaasi turhaan kertaukseen.

PlusMiinusNolla

– 3D-ominaisuus ei ole tälläkään kertaa mitään muuta kuin rasite
– Miksi, oi miksi elokuvan alkuperäinen nimi ei ole The 3D Musketeers?

Arvostelija: Tatu Junni

Muropaketin uusimmat