Uusimmat

Arvostelu Marvel Studiosin Loki-tv-sarja toimii erinomaisen hyvin Tom Hiddlestonin ansiosta

08.06.2021 19:01 Helinä Laajalahti

Disney Plussalla keskiviikkona 9. kesäkuuta alkava Marvel-sarja Loki katsastaa keppostelijajumalan matkaan ajassa.

Tom Hiddlestonin esittämä Loki on varmastikin yksi Marvel-elokuvien suosituimmista pahiksista. Hahmo on alusta lähtien kirjoitettu monitahoisen kiehtovaksi, sillä vaikka Loki päällisin puolin onkin pahis, hän karttaa varsinaista lokerointia olemalla pelkästään vain, no – Loki.

Skandinaavisessa mytologiassa Loki on häikäilemätön ja oikukas mutta hurmaava hahmo, joka voi muuttaa muotoaan melkein miksi tahansa. Noissa tarinoissa hän on muun muassa Fenririn (jättimäisen suden) ja Jörmungand-maailmankäärmeen isä, minkä lisäksi hän on synnyttänyt hevosena ollessaan kahdeksanjalkaisen Sleipnir-orin.

Marvel-hahmona Loki on kaukana skandimytologiasta, mutta hänessä on säilytetty keskeinen ristiriitaisuus, jota korostaa häikäilemätön oman edun tavoittelu yhdistettynä kiintymykseen kasvattiperheeseensä, Odiniin, Thoriin ja Friggaan. Tämä hyvän ja pahan vuorottelu tekee hahmosta kiinnostavan yllätyksellisen, minkä vuoksi myös Lokin oma sarja on yksi tämän vuoden odotetuimpia Marvel-tuotantoja.

Loki

Tehdään selväksi ensin yksi asia, jota sarja ei vesitä:

Loki todellakin kuoli Avengers: Infinity War -elokuvassa (2018) Thanosin käsittelyssä. Tästä syystä hahmon oma sarja lähtee liikkeelle Avengers: Endgamessa (2019) nähdystä kohtauksesta The Avengers -elokuvan (2012) ajalta, missä Loki on Kostajien vankina, mutta saa sattumalta haltuunsa Tesseraktin ja karkaa.

Muistiaan tapahtumien osalta voi virkistää vaikka tämän, Hiddlestonin kertoman, puoliminuuttisen pikakatsauksen avulla:

Elokuvien tapahtumista Disney Plussan Loki-sarjassa siirrytään huomattavasti suurempaan mittakaavaan, kun Loki joutuu Aikavarianssiviraston (engl. Time Variance Agency, TVA) vangiksi ja oikeuden eteen syytettynä pyhien aikajanojen sohimisesta.

Sarjan alussa Loki nähdään hahmolle erikoisessa tilanteessa: hän on joutunut eroon kaikesta tutusta, voimistaan ja jumalallisesta asemastaan, mutta egonsa hänellä on edelleen tallessa. Ensimmäisten jaksojen aikana Loki tajuaa, kuinka suuriin kuvioihin lopulta onkaan päässyt mukaan, kun Owen Wilsonin esittämä Mobius M. Mobius nappaa vankinsa viraston avuksi ottamaan kiinni viekasta aikakarkulaista.

Loki

Luvassa on siis jonkinasteinen rikosjännäri, mutta juonesta, jonka pääkirjoittajana toimii Michael Waldron, ei tämän enempää kannata (tai edes voi) paljastaa. Tiedossa on herkullisia, hyvin “lokimaisia” juonenkäänteitä, joista kahden ensimmäisen ennakkojakson aikana ehditään nähdä vasta maistiaisia – näin ainakin uskomme.

Loki-sarja jatkaa aiemmin tänä vuonna julkaistujen Marvel-sarjojen, WandaVisionin ja The Falcon and the Winter Soldierin tiellä ja irrottautuu sekä tyyliltään että tunnelmaltaan MCU:n elokuvista. Lokissa tämä korostuu vielä siitäkin syystä, että sarja on kuvattu koronapandemian aikana ilmeisesti hyvinkin tiukkojen turvallisuusmääräysten keskellä. Verrattuna ruuhkaisiin Avengers-elokuviin Loki nimittäin näyttää todella tyhjältä – ensimmäisten jaksojen aikana kaikissa kohtauksissa nähdään vain kourallinen ihmisiä.

Tästä huolimatta ohjaaja Kate Herron saa pidettyä tarinan mielenkiintoisena keskittymällä Lokin syventämiseen hahmona. Hahmojen vähyyttä korvaa myös nerokas, film noir -tyylinen lavastus: TVA:n virasto näyttää vanhalta ja byrokraattiselta, mitä korostavat beigen eri sävyt. Kaikki näyttää aiheeseen sopivasti pölyiseltä ja tunkkaiselta, kuin aika olisi pysähtynyt. Kaikesta tästä pysähtyneisyydestä huolimatta virasto on vaikutusvaltainen ja sen henkilökunta hyvin ajan tasalla universumin tapahtumista.

Loki

Tom Hiddleston on roolissaan tuttu, karismaattinen itsensä, mutta myös aluksi yllättävältä tuntunut valinta Owen Wilson sopii rooliinsa mainiosti. Mobius M. Mobius on käsikirjoitettu hahmoksi, joka ei ole yhtä yksinkertainen kuin mitä hänen ulkokuorensa antaa olettaa – ja mitä esimerkiksi Loki aluksi olettaa. Kaksikolla onkin useita hykerryttävän hauskoja kohtauksia yhdessä.

Teatterilavoilla ja Shakespeare-tuotannoissa vaikuttanut Hiddleston on täydellinen roolissaan, jossa hän pääsee heittäytymään, ylinäyttelemään ja samalla tarjoilemaan katsojalle kohtaus kohtaukselta pieniä vihjeitä tulevasta. Jokainen Marvel-fani muistaa Thor: The Dark World -elokuvasta kohtauksen, missä Loki muuttaa muotoaan useaan kertaan. Sarjassa tätä teemaa lupaillaan – logoa myöten – runsaasti lisää.

Ensimmäisten jaksojen perusteella Lokin oma tarina vetäisee mukaansa niin tehokkaasti, että noin 45 minuutin mittaiset jaksot tuntuvat auttamattoman lyhyiltä. Heti ensimmäisten jaksojen aikana annetaan vahva vihjaus siitä, mihin kuusiosainen sarja tähtää, joten kieron ja omaperäisen Lokin metkujen matkaan haluaisi palata saman tien takaisin.

Loki alkaa Disney Plussalla 9. kesäkuuta. Saimme kuusiosaisesta sarjasta arvostelua varten kaksi jaksoa katsottavaksi ennakkoon.

MAINOS | Marvelia, Star Warsia ja paljon muuta – Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat