Arvostelu: Netflixin The Innocents -sarja on toimiva yhdistelmä scifiä ja nordic noirin tunnelmaa

26.08.2018 12:55 | Aki Lehti

Guy Pearce on The Innocents -genresekoituksen nimekkäin näyttelijä, mutta mukana on esimerkiksi myös suomalainen Laura Birn isossa roolissa.

Scifin, fantasian ja nordic noirin välillä tasapainoileva Netflixin The Innocents -alkuperäissarja on todella positiivinen yllätys kaiken kuonan keskellä mitä suoratoistopalvelu on julkaissut viime aikoina. Mestariteoksesta ei ole kyse, mutta brittituotanto onnistuu tuomaan ainakin jotain uutta vanhaan metaforaan, joka käsittelee teini-iän aiheuttamia muutoksia ja ongelmia vampyyrien, ihmissusien tai ties minkä öttiäisten kautta.

The Innocentsin päähenkilö on pienessä brittikylässä asuva 16-vuotia June (Sorcha Groundsell), joka on muodonmuuttaja. Kyseisen kyvyn hän on perinyt useampi vuosi sitten häipyneeltä Elena-äidiltään (Laura Birn), joka myös pystyy muuttamaan muotoaan keneksi tahansa toiseksi ihmiseksi. June ei osaa vielä hallita voimiaan ja muodonmuutokset tapahtuvat vahingossa, usein silloin kun hän on peloissaan tai stressaantunut.

Toisessa pääosassa nähdään Junen poikaystävä Harry (Percelle Ascott), joka houkuttelee nuoren naisen karkumatkalle, koska Junen sairaalloisen ylisuojeleva isä aikoo pakottaa tyttärensä muuttamaan syrjäiselle saarelle, keskelle ei mitään. Isä on ollut aina tietoinen Junen kyvyistä, jotka X-Men-tyyliin alkavat toimia vasta teini-iässä. June ja Harry ottavat hatkat, mutta heitä lähtee jahtaamaan isän lisäksi omituinen norjalaiskaksikko, joka yrittää kidnapata Junen.

Sieppausoperaation on junaillut Guy Pearcen esittämä Halvorson, jonkin sortin muodonmuuttajien asiantuntija. Hän seuraa tilannetta Norjan vuonojen keskeltä laboratoriostaan, tutkien muodonmuuttajia ja tarjoten heille jonkin sortin suojapaikan, jossa Junen äiti on piileskellyt vuosikausia.

The Innocents -sarjaa on selvästi yritetty sovitella nuorille aikuisille suunnattuun YA-genreen, mutta pelkkä päähenkilöiden ikä ei automaattisesti tee tästä teinisarjaa. Tekeleessä nähdään useampikin elementti, jotka viestivät sen soveltuvan myös vähän nuoremmille katsojille, mutta mukana ei ole mitään mikä jollain tavalla pilaisi sarjan vanhemmalta katsojalta, päinvastoin.

Esimerkiksi teinipariskunnan välinen suhde ja aidon tuntuinen rakkaus ovat scifin lisäksi koko teoksen parasta antia. Nuoret näyttelijät vetävät roolinsa niin hyvin, että juuri heidän ansiostaan pöhköimmätkin yliluonnolliset scifi-elementit tuntuvat realistisilta, eikä niiden osittainen hölmöys juurikaan häiritse. Välillä asioita alleviivataan ja toistetaan hieman liikaa, mutta ainakaan tätä 40-vuotiasta toimittajaa ne eivät ainakaan häirinneet juuri lainkaan. Vaikeita ja rankkojakin aiheita käsitellään melkein yhtä rohkeasti kuin Netflixin 13 Reasons Why -sarjassa, vaikka genre onkin aivan eri.

Scifin ja Norjassa tapahtuvien kohtausten nordic noirin yhdistelmä toimii näppärästi, etenkin tunnelmaltaan. Rakenteeltaan The Innocents muistuttaa vähän Westworld-sarjaa. Vaikka suurin osa kohtauksista sijoittuukin nykyhetkeen, niin juonen kannalta olennaisinta ei ole se mitä tapahtuu juuri nyt, vaan se mitä tapahtui menneisyydessä, jonka ansiosta päähenkilöt ovat päätyneet elämässään juuri tähän tilanteeseen.

The Innocents ei silti ole missään tapauksessa lainkaan niin hankalaa seurattavaa kuin HBO:n scifi-hitti pahimmillaan tai parhaimmillaan. Westworldista muistuttaa myös sarjan tahallisen hidastempoisesti esittämä ja pohtima kysymys ja kuvaus – mitä on olla minä ja miksi olen juuri tällainen kuin olen.

Nuoren naisen heräävät kyvyt ja muodonmuutos-juonikuvio tarjoavat ja onnistuvat käsittelemään näppärästi teini-ikäisen ongelmia ja uusia kiinnostuksen kohteita, kuten miltä tuntuu olla erilainen ja millaista elämä voisi olla jossain aivan muualla. Tietysti mukana on myös kirjaimellinen vertauskuva vanhemmista, jotka eivät ymmärrä lastaan lainkaan, ainakaan nuoren omasta mielestä.

Mietteliäs sarja ei murjota liikaa, vaan kasaa samaan pakettiin normaaleja teini-iän fantasioita, jotka tässä tapauksessa muuttuvat todeksi. June voi olla kuka tahansa, mutta yliluonnollinen ominaisuus tuntuu enemmänkin kiroukselta kuin lahjalta.

Pääkaksikon lisäksi Guy Pearce loistaa roolissaan, kuten myös Laura Birn. Suomalaisnäyttelijällä on nyt mahdollisuus tehdä jasperpääkköset, sillä hänen sivuosaroolinsa on sarjan juonen kannalta erittäin tärkeä. Birn saa kiitettävän paljon ruutuaikaa, enemmän kuin Jasper Pääkkönen Vikings-sarjassa, joka oli hänen käyntikorttinsa Hollywoodiin ja Spike Leen hienoon BlakKklansman-elokuvaan.

Toivottavasti The Innocents saa toisen tuotantokauden, sillä vaikka ensimmäinen onkin oikein toimiva, niin se tuntuu välillä vähän liikaa pitkäksi venytetyltä pilottijaksolta. Asioita kyllä tapahtuu koko ajan, juonet etenevät ja risteävät jatkuvasti, mutta koko köörin päästessä samaan paikkaan vasta loppupuolella muuttuu koko keitos vielä paljon mielenkiintoisemmaksi, vain loppuakseen liian pian.

The Innocents -sarjan kahdeksasta jaksosta koostuva ensimmäinen tuotantokausi tuli tarjolle Netflixiin perjantaina 24. elokuuta.

Muropaketin uusimmat