Uusimmat

Arvostelu: Vampyyreita metsästävä Abraham Lincoln ei osaa nauraa itselleen

02.08.2012 09:17 Tatu Junni

Ensi-ilta: 3.8.2012
Alkuperäisnimi: Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Ohjaaja: Timur Bekmambetov
Käsikirjoittaja: Seth Grahame-Smith & Simon Kinberg (perustuu Seth Grahame-Smithin romaaniin)
Pääosissa: Benjamin Walker, Rufus Sewell, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead & Alan Tudyk
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K16

Dome 2

Viime vuonna sai ensi-iltansa tieteisseikkailu Cowboys & Aliens. Päättömästä aiheestaan huolimatta elokuva oli tylsäntotista tauhkaa. Abraham Lincoln: Vampire Hunter kärsii samasta ongelmasta.

Lähtökohta on erinomainen. Pistetään 16. jenkkipresidentti taistelemaan eläviä kuolleita vastaan kirves kädessä ja katsotaan mitä tapahtuu. Pian kuitenkin paljastuu Night watchista (Nochnoy dozor) ja Wantedista tutun Timur Bekmambetovin ohjaaman elokuvan ongelma: se ei tarjoa mitään hulvatonta, kun konsepti on esitelty. Abraham Lincoln: Vampire Hunter -nimen lukeminen on itse asiassa hauskempaa kuin elokuvan katsominen. Ainakin elokuvan titteli kutkuttaa mielikuvitusta – valkokankaan tapahtumat eivät sitä todellakaan tee. Vampire Hunter ottaa itsensä hyvin vakavasti, vaikka sen pitäisi olla itsetietoinen ja pilke silmäkulmassa kuvattu genrekolari. Metsään mentiin, ja nyt Tim Burtonin tuottamalle kauhusadulle jaksaa hymähtää korkeintaan muutaman kerran.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter pohjautuu Seth Grahame-Smithin samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi pari vuotta sitten. En ole itse kirjaa lukenut, eikä elokuva innosta siihen tarttumaankaan. Kirjailija kun on Simon Kinbergin avustuksella itse muokannut romaanista käsikirjoituksen, joka on visuaalisesti tyylikkään elokuvan suurin ongelma. Grahame-Smithin kirjallisen tuotannon tunnetuin teos on Pride and Prejudice and Zombies, joka on vastaava mash-up-hupailu kuin Abraham Lincoln: Vampire Hunterkin. Siitä on työstetty elokuvaa jo jonkin aikaa, mutta valmista ei tunnu tulevan sitten millään. Haitanneeko tuo.

Jos elokuvan näyttelijäkaartissa olisi mukana tarpeeksi vetovoimainen tähti, saattaisi Abraham Lincoln: Vampire Hunter toimia totisuudestaan huolimatta. Nyt pääosaa esittävän Benjamin Walkerin karisma ei riitä voittamaan katsojia puolelleen ja on oikeastaan ihan sama, mitä tarinan sankarille tapahtuu. Mikähän olisi ollut lopputulos, jos Tom Hardy ei olisi joutunut kieltäytymään roolista Yön ritarin paluun kuvausten takia?

Walkerin kunniaksi on sanottava, että komeita liikeratoja hän on vaivautunut opettelemaan, mutta eihän elokuvan toimivuutta nyt voi pelkän kirveenheiluttelun ja veriroiskeiden varaan laskea. Kaiken pahan lisäksi parhaatkin toimintakohtaukset on tehty mahdollisimman epäselvän näköisiksi. Koska studiot oikein oppivat, että tumma kuvakieli ja tummentavat 3D-lasit ovat järjetön yhdistelmä?

Abraham Lincoln: Vampire Hunter saapuu Suomeen hieman jälkijunassa. Esimerkiksi USA:ssa ensi-ilta oli jo kesäkuun puolella. 69 miljoonan dollarin budjetilla toteutettu ja teattereista hiljakseen jo poistuva elokuva on onnistunut keräämään maailmanlaajuisesti melko vaatimattomat lipputulot, joten jatko-osaa on tuskin luvassa. Hyvä niin, sillä vitsiä venytettiin jo nyt liian pitkälle. Toivottavasti Hollywood onnistuu seuraavan mash-up-elokuvansa kohdalla. Barry Sonnenfeldin ja Grant Morrisonin työstämä Dinosaurs Vs. Aliens vaikuttaa ainakin ennakkoon Cowboys & Aliensia ja Abraham Lincoln: Vampire Hunteria kiinnostavammalta projektilta.

PlusMiinusNolla

+ Idea on ihan hauska
– Toteutus ei

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat