Uusimmat

Arvostelu: Viiden päivän sota on monen sortin pohjanoteeraus

19.01.2012 09:11 Muropaketin toimitus

Viiden päivän sotaAlkuperäisnimi: Five Days of War
Ensi-ilta: 20.1.2012
Ohjaaja: Renny Harlin
Käsikirjoittaja:  Mikko Alanne ja David Battle
Pääosissa: Rupert Friend, Richard Coyle, Emmanuelle Chriqui, Andy Garcia, Val Kilmer, Mikko Nousiainen 
Elokuvan pituus: 113 minuuttia
Ikäraja: K16
Elokuvan kotisivu:  www.fivedaysofwar.com

1/5

Viiden päivän sota -elokuvasta on vaikea keksiä mitään hyvää sanottavaa. Tai no, on siinä iskevä alku, mutta jo ensimmäisen kohtauksen päättyessä katsojalle tulee epämiellyttävä olo: ei kai tämä voi oikeasti jatkua näin? Ei niin – se menee huonompaan suuntaan.

Kehnouden taustalla piilee vanha kunnon ”aihe on tärkeä, joten elokuvakin on tärkeä” -kuvitelma. Kyllä, Georgian ja Venäjän välinen sota oli melkoinen soppa, mutta ei, pöhkön tarinan upottaminen sen keskelle ei automaattisesti tee kertomuksesta kiinnostavaa. 

Thomas Anders (Ruper Friend) on oikeamielinen sotakirjeenvaihtaja, joka haluaa kertoa maailmalle totuuden Georgian tapahtumista. Pelottomasti hän puskee eturintamalle, tukenaan vain kameramiehensä Sebastian Ganz (Richard Goyle) ja gruusialainen Tatja (Emmanuelle Chriqui). Pian paukkaavat sekä 7,62-millinen rynkky että 125-millinen tykki. Verta, raajoja, huutoja ja kuolemaa. Eikö kukaan voi pysäyttää venäläispiruja (feat. Mikko Nousiainen)? Eikö kukaan halua kuulla totuutta?

Viiden päivän sota

Käsikirjoittaja Mikko Alanne teki muutama vuosi sitten Vietnam-elokuvaa Oliver Stonelle. Toivon, että Viiden päivän sodan rakenteelliset ja temaattiset piirteet ovat Harlinin keksimiä, sillä niin latteita ne ovat. Jos Vietnamista tekisi samanlaisen elokuvan, kukaan ei ottaisi sitä tosissaan.  

Kyse ei ole niinkään propagandasta kuin pölkkypäisyydestä. Kuvitelkaa höpsöin mahdollinen tapahtumaketju ja – voilà! – sellainen löytyy Viiden päivän sodasta. Pitäisikö jonkun ehkä pelastua viime tingassa täysin sattumanvaraisesti hengenvaarallisesta tilanteesta? Käykö hyväntahtoiselle henkilölle ehkä kehnosti hetkeä ennen kuin hän on pääsemässä eläkkeelle? (Okei, ei eläkkeelle, mutta melkein.) Listasta kertyy varsin pitkä.

Viiden päivän sota

Toimintakohtauksissakaan ei ole kekseliäisyyttä tai sähäkkyyttä, joka saisi unohtamaan tekstin perinpohjaisen pöhköyden. Tosin melkoinen velho pitäisi olla, että tämän tason kökkötraktorin saisi kohotettua vedenpinnan yläpuolelle. Esimerkki: Elokuvalla on kolme loppua, kukin edellistä nolompia. Anders katsoo jo kuolemaa silmiin, kun kaikkien aikojen banaalein klise pelastaa päivän. (Jos pidät tätä yllätyksenä ja siten spoilerina, ehkä sinun pitäisi katsoa enemmän elokuvia.) Andy Garcian tulkitsema Saakasvili on ympäripyöreä rohkean johtajan stereotypia, joka loppupuheen tarkoituksena lienee tunnelman nostattaminen, mutta tuloksena on pikemminkin epäuskoista höhöttelyä. 

Eikä siinä vielä kaikki. Elokuvan tarinan päätyttyä esiin marssitetaan vielä joukko ihmisiä, joiden sukulaisia ja ystäviä kuoli taisteluissa. Mustalla taustalla kuvatuissa haastatteluissa ihmiset pitävät kädessään valokuvia kuolleista ja kertovat, miten kaikki tapahtui. Kohtauksen on varmaankin tarkoitus olla kaunis kunnianosoitus, mutta se tuntuu alhaiselta yritykseltä kalastella ihmisten tuskan avulla myötätuntoa epäonnistuneelle fiktioelokuvalle.  

PlusMiinusNolla
+ Alkukohtauksessa on potkua ja ideaa
– Muussa elokuvassa ei
+ Videopuhelua puhuva, vaahtokylvyssä lilluva turpea Val Kilmer on kieltämättä viehko tapa välittää katsojalle tietoa geopolitiikasta
– Lopuksi katsojalle vielä tuputetaan todisteita siitä, että kyseessä oli hei ihan tosi tärkeä juttu, hei, mikset sä jo liikutu, hei?

Teksti: Olli Sulopuisto

Muropaketin uusimmat