Uusimmat

Arvostelu Marvel-klassikko Kostajat: Krii-Skrull-sota sai vihdoinkin värit Suomessakin

26.06.2023 18:20 Tatu Junni
Kostajat

Kuva: Story House Egmont

 

Disney+:n uuden Secret Invasion -sarjan lisäksi muotoaan muuttavat skrullit mellastavat tänä kesänä myös kirjakaupoissa. 

Marvel Comics julkaisi 1960-luvulla klassikkotarinoita toisensa perään, mutta vuosikymmenen vaihduttua meno tuntui hyytyvän Jack Kirbyn jätettyä yhtiön ja Stan Leen vaihdettua käsikirjoittamisen johtotehtäviin. Yksi 1970-luvun harvoista aidosti klassikoksi laskettavista Marvel-tarinoista on Kostajat: Krii-Skrull-sota, joka julkaistiin Avengers-lehden numeroissa 89-97 vuosina 1971–1972. Roy Thomasin kirjoittamassa seikkailussa avaruuden sivilisaatiot koettavat tuhota toisensa, ja Maan supersankarit tekevät kaikkensa estääkseen tilannetta eskaloitumasta vielä suuremmaksi tuhoksi.

Krii-Skrull-sota julkaistiin ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1985 Kustannus Oy Semicin Sarjakirjassa 105, tosin tuolloin mustavalkoisena versiona ja pokkarikoossa. Kesän kynnyksellä kauppoihin saapunut uusi kokoelma (Story House Egmont, 2023) kattaa yhdeksän numeron mittaisesta tarinasta Neal Adamsin ja John Busceman kuvittamat Avengers-lehdet 92-97. Tällä kertaa tarinassa on värit mukana ja isompi sivukoko, mutta Jukka Torvisen suomennos on tuttu 38 vuoden takaa.

Krii-Skrull-sodan päätarinaa pohjustaneet numerot 89-92 käydään kokoelmassa läpi vain viiden sivun mittaisena prologina. Tarinankerronnallisesti tilanne ei ole tietenkään paras mahdollinen, mutta ottaen huomioon, miten paljon haukkuja tarinan alun kuvittanut Sal Buscema on Suomessa perinteisesti kerännyt, järin moni tuskin jää kaverin kulmikkaita kuvia kaipaamaan.

Kostajat

Krii-Skrull-sota on yksi Marvelin kosmisimmista kokonaisuuksista, joka ei kalpene edes Stan Leen ja Jack Kirbyn Ihmenelosten tai Jim Starlinin Ikuisuuden rautahanskan rinnalla. Kostajien lisäksi tarinassa on mukana mm. tarinan keskipisteeksi nouseva Kapteeni Ihme, Ronan, Epäinhimilliset ja Hulkin oman lehden sivuilta avaruuteen karannut Rick Jones. Meno on veikeän villiä ja parhaimmillaan hyvinkin lennokasta.

Jos unohdetaan Hämähäkkimiehen oma lehti, on Egmont julkaissut viime vuosina Marvelia hyvin harvakseltaan. Kokoelmien kohdeyleisö on ollut selkeästi Amerikan mallin mukaisesti nostalgian nälkäiset harrastajat, joilla on varaa maksaa 30–50 euroa yhdestä julkaisusta.

Pehmeäkantinen Kostajat: Krii-Skrull-sota maksaa vain noin 20 euroa, mutta tokkopa kovin moni nuori lukija tähänkään tarinaan tarttuu. Vaikka kyseessä on klassikko, ja ansaitusti niin, on Krii-Skrull-sota itsekseen ääneen höpöttävine sankareineen, ajatuskuplineen ja kertojalaatikoineen oman aikansa lapsi ja nykymittareilla perin vanhanaikaista supersankarisarjakuvaa, josta vaikkapa elokuvien kautta Marvel-hahmot löytäneiden nuorten fanien voi olla vaikea innostua.

Mutta nautitaan me naavaparrat, vaikka juniorit eivät syttyisikään.

Seuraavaksi Egmontin julkaisuputkessa on Spider-Man-klassikko Kravenin viimeinen jahti. Se ehtii kauppoihin jo elokuun alussa, siis pari kuukautta ennen Sony Picturesin uutta Kraven The Hunter -elokuvaa.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat