Uusimmat

Haastattelussa Hugo Weaving ja Stephen Lang – Matrixin ja Avatarin näyttelijät tekivät vihdoinkin elokuvan yhdessä

02.12.2018 12:00 Tatu Junni

Muropaketti matkusti marraskuun viimeisellä viikolla Lontooseen tapaamaan uuden Mortal Engines -elokuvan tekijöitä. Ensimmäisenä julkaisimme ohjaaja Christian Riversin haastattelun. Nyt vuorossa ovat näyttelijät Hugo Weaving ja Stephen Lang.

Jos erehtyy luottamaan vain elokuviin, Hugo Weavingista saa helposti kuvan aristokraattisena, vakavana ja karismaattisena miehenä. Tulkinta menee nopeasti päivitykseen, kun haastattelutilanteessa huoneeseen astuu herkästi hymyilevä, kohta 60-vuotias mies, jonka housut istuvat vähän sinne päin, silmälasit roikkuvat paidan kaula-aukosta ja hiukset etsivät itseään useammasta ilmansuunnasta.

”Hauska tavata teidät kaikki”, Weaving toteaa, kättelee jokaisen toimittajan silmiin katsoen ja istuu alas. Elokuvien luoma mielikuva on romuttunut nopeasti, mutta ei aivan kokonaan. Agentti Smithin (Matrix-trilogia, 1999-2003), Elrondin (Taru sormusten herrasta– ja Hobitti-trilogiat, 2001-2003 ja 2012-2014) ja V:n (V niin kuin verikosto, 2006) näyttelijä on myös kasvotusten hyvin karismaattinen. Weavingin ääntä kuuntelee tarkkaan ja mielellään, eikä hänen silmistään tahdo saada katsettaan irti.

Stephen Lang liittyy seuraan hieman myöhässä.

Avatarin (2009) ja Don’t Breathen (2016) pahiksena parhaiten tunnettu näyttelijä on Mortal Enginesin toiseksi nimekkäin Hollywood-tähti, ja ulkoisesti lähes Hugo Weavingin vastakohta. Lang ei riisu tarkasti tyköistuvaa mustaa takkiaan edes sisätiloissa. Lyhyeksi leikatut hiukset ovat arvokkaasti harmaantuneet, sormessa iso sormus ja silmissä tiukka katse, joka tuo helposti mieleen saalistaan tarkkailevan suden tai sakaalin. Ei ihme, että James Cameron halusi juuri Langin Miles Quaritchin rooliin.

Stephen Lang voi olla cool kuin mikä, mutta ei kylmä. Hän nappaa Hugo Weavingin halaukseen ja tervehtii vuorollaan toimittajakunnan läpi. Kysymyksiin vastatessaan hän katsoo suoraan silmiin ja viljelee lauseiden lomaan itseironista huumoria. Haastattelutilaisuuden viimein loppuessa näyttelijä virnistää leveästi ja vannottaa, että kirjoitamme hyvät jutut. ”Älkää sitten nussiko tätä hommaa”, Lang nauraa. ”Haluamme tehdä näitä leffoja lisää”.

Mortal Engines on Philip Reeven romaanisarjaan pohjautuva tieteis-fantasiaelokuva. Se sijoittuu kauas tulevaisuuteen, ja kertoo jättimäisistä liikkuvista kaupungeista, joihin leijonanosa ihmiskunnasta on ahtautunut.

Hugo Weaving ja Stephen Lang esittävät Christian Riversin ohjaaman, ja Peter Jacksonin, Philippa Boyensin ja Fran Walshin käsikirjoittaman sekä tuottaman elokuvan suurimpia konnia. Tai oikeastaan Langin esittämää Shrikea ei oikeastaan voi pahaksi kutsua. Kyseessä on eräänlainen Terminatorin ja Frankensteinin hirviön yhdistelmä, kuolleen miehen ja mielen ja koneen symbioosi, joka koettaa täyttää sisällään kolisevan tyhjyyden kyseenalaisin keinoin. Hahmo on toteutettu runsain tietokonetehostein, mutta Stephen Lang on näytellyt kohtaukset ja myös lainannut äänensä Shrikelle.

Vaikka Shrike on elokuvassa mukana vain muutamassa kohtauksessa, teki Stephen Lang parhaansa rakentaakseen hahmostaan ikimuistoisen.

”Lähestyin Shrike-hahmoani ensin nimen kautta. Shrikehan on lepinkäinen, petolintu, ja vieläpä hyvin mielenkiintoinen petolintu. Se ripustaa saaliinsa aitaan ja antaa niiden mädäntyä siihen. Tutkin sitten lintuja huolella. Olin noihin aikoihin Dublinissa, ja näin kanaalissa joutsenia. Nehän eivät ole petolintuja, mutta kuitenkin todella aggressiivisia. Perehdyin sitten joutseniin, ja mitä tulee vastaan joutsen-hakuja tehdessä? Joutsenlampi. Päädyin sitä kautta tanssija Rudolf Nureyevin pariin. Huomasin hänen videoistaan, ettei hän joutsenta esittäessään liikuttanut lainkaan käsiään. Hän pullisti rintansa ulos ja veti kätensä taakse. Me ihmisethän liikutamme kävellessä käsiämme ja jalkojamme, mutta ei Nureyev. Se liikehdintä toi hänelle eleganssia, mutta myös robottimaisuutta. Se oli minusta hyvin ’shrikemaista’”, Lang kertaa mistä suunnasta lähti hahmoaan lähestymään.

Samassa yhteydessä Stephen Lang haluaa valottaa suhtautumistaan näyttelemiseen tarkemminkin:

”Näytteleminen on oikeastaan aika metafyysistä toimintaa. Näyttelijän on tyhjennettävä itsensä ja riisuttava itsensä kaikista omista odotuksista ja tunteista. Hänestä on tultava pelkkä astia. Ja sitten on vain katsottava mitä roolin kanssa tapahtuu. Täydeltä hevonpaskaltahan tällainen kuulostaa, mutta se on ihan totta”, Lang räjähtää nauramaan.

Siinä missä Stephen Langin Shrike on pysäyttämätön luonnonvoima, luottaa Hugo Weavingin esittämä Thaddeus Valentine juonitteluun – kunnes päästää Mortal Enginesin loppupuolella koko helvetin valloilleen. Massiivisilla telaketjuilla liikkuvan Lontoon johtava historioitsija ja valtapelaaja on vaarallinen, koska hän tekee väärin uskoen samalla toimivansa oikein.

”Valentine kokee, että hänen maailmansa kuolee ja hänen mielestään jotain pitää tehdä, muuten kaikki menehtyvät hitaasti pois. Niinpä hän koettaa pakottaa suunnitelmansa läpi. Rakensin hahmon monen historiallisen hahmon kautta, mutta en pohjannut sitä mihinkään yhteen tiettyyn poliitikkoon tai johtajaan”, Weaving selittää.

Vaikka Lang ja Weaving ovat Mortal Enginesin suurimmat tähdet, on heillä elokuvassa vain yksi yhteinen kohtaus, eivätkä näyttelijät siinäkään kohtaa toisiaan kunnolla. Tämä tuntuu olleen molemmille pieni pettymys.

”Olin hyvin innoissani kuullessani, että Hugo on mukana elokuvassa. Olen ihaillut hänen työtään jo vuosia ja halunnut työskennellä hänen kanssaan”, Lang kiittelee.

”Kuten myös”, Weaving jatkaa. ”Ja sitten kun vihdoinkin pääsimme tekemään töitä, oli välissämme laatikko, enkä nähnyt sinua, pystyin vain kuulemaan äänesi. Tavallaan se oli kuitenkin hienoa. Olimme samassa huoneessa, mutta emme nähneet toisiamme”.

Taru sormusten herrasta, Matrix, Hobitti, Captain America, Happy Feet, Transformers, Babe, Avatar…

Stephen Lang ja Hugo Weaving ovat esiintyneet erinomaisesti menestyneissä elokuvasarjoissa. Mikä sitten tekee jostakin elokuvasta hitin – onko siihen kaavaa?

”No, varmaan ihan se, että ihmiset menevät katsomaan sen…”, Weaving vitsailee alkuun.

”Mielestäni tähän kysymykseen on ilmiselvä vastaus. Siihen vaaditaan Hugo Weaving”, Lang veistelee ja saa koko huoneen nauramaan.

Kun tilanne on tasaantunut, tekee Hugo Weaving parhaansa vastatakseen mahdottomaan kysymykseen:

”Vuosien varrella on nähty monia hyviä elokuvia, jotka eivät kuitenkaan ole saaneet jatkoa, koska studiot eivät ole uskoneet niihin. Se on ilmiselvä, mutta kyyninen vastaus. Hienot hahmot ja tarina, joka vie aina johonkin uuteen… Eheäksi rakennettu maailma… Mortal Engines ei ole scifi- tai fantasiaelokuva, mutta se on jossain niiden välissä ja kertoo myös maailmasta, jossa elämme. Uskon että kaikki on pohjimmiltaan kiinni hahmoista ja maailmasta. Elokuvantekijän on oltava hyvä tarinankertoja, jos hän haluaa luoda hyvän elokuvasarjan.”

Sekä Stephen Langilla että Hugo Weavingilla on useampia kohtauksia Mortal Enginesin naispääosaa esittävän Hera Hilmarin kanssa. Molemmat myös kiittelevät vuolaasti Anna Kareninasta (2012) ja Da Vinci’s Demonsista (2013-2015) tuttua islantilaisnäyttelijää, joka tulee Mortal Enginesin myötä nousemaan entistä suuremman yleisön tietoisuuteen, vaikka esiintyykin elokuvan julisteessa kasvot huivin alle piilotettuna.

”Rakastan Heraa. Hänessä on jotain todella ajatonta ja vanhaa, ja tarkoitan tämän vain hyvällä. Ehkä se liittyy skandinaavisiin juuriin. Kun mietin Heraa, mieleeni tulee Liv Ullman. Kun hän teki elokuvia 60-luvulla, hänessä oli suurta syvyyttä, vaikka hän oli nuori, upea ja kaunis. Näen Herassa samaa iätöntä tyyliä. Hän on toki todella kaunis nuori nainen, mutta samalla minusta tuntuu, että hän on ollut täällä jo tuhat vuotta”, Stephen Lang hehkuttaa.

”Hän on niin sielukas. Todella voimakas, kaunis ja sielukas näyttelijä”, Hugo Weaving kiittelee osaltaan.

Kiitosta näyttelijöiltä saa myös Christian Rivers, joka ohjasi Mortal Enginesin toimittuaan ensi vuosikymmenten ajan Peter Jacksonin ”oppipoikana”.

”Mielestäni he kuulostavat ihan samalta. Ja samaa näköäkin heissä on, molemmilla on parta ja silmälasit. Peter on siis tehnyt todella hyvää työtä suojattinsa kanssa. (naurua) Kuvauspaikalla he ovat kuitenkin erilaisia. Christianin kanssa työskentely oli hyvin mieluisaa. Hän pahoitteli aina sitä, miten kaikki on hänelle ihan uutta, mutta koin hänen kanssaan työskentelyn hyvin helpoksi. Pete on vähän enemmän omissa maailmoissaan”, Weaving summaa.

Mortal Engines saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 7.12.2018. Lue Muropaketin aikaisempi haastattelu täältä:

Haastattelu: Christian Rivers teki Peter Jacksonin kanssa Braindeadin ja Taru sormusten herrasta -trilogian – 30 vuoden ”harjoittelun” jälkeen syntyi oma elokuva Mortal Engines

Mortal Enginesin arvostelun ja Peter Jacksonin haastattelun julkaisemme itsenäisyyspäivänä 6.12.2018.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat