Uusimmat

Haastattelussa Star Wars -elokuvissa Chewbaccaa esittävä Joonas Suotamo: ”Hollywoodissa isokin mies tuntee itsensä välillä pieneksi”

22.05.2018 12:00 Aki Lehti

Joonas Suotamo esittää Chewbaccaa jo kolmannen kerran Solo: A Star Wars Story -elokuvassa.

Helsingin Etelärannassa sijaitsevan Carl Ludvig Engelin piirtämän, melkein 200 vuotta vanhan Sundmanin talon kokoushuoneesta kuuluu tuttua mörinää ja ulvahtelua. Haastattelupaikan kanssa melkein yhtä vanhaa Chewbacca-wookieta Solo: A Star Wars Story -elokuvassa esittävä Joonas Suotamo esittelee kuinka wookieta puhutaan murahtelemalla ties monennenko kerran saman päivän aikana.

Kello on neljä iltapäivällä ja Suotamo on antanut haastatteluja aamuvarhaisesta asti.

211 senttiä pitkä entinen koripalloilija on yhtä hymyä, mutta häntä selvästi väsyttää, sillä suunnilleen jokainen suomalainen media haluaa jututtaa häntä. Kahdenkeskisiä juttutuokioita ei ole tarjolla kuin parille suurelle medialle, ja Muropakettikin lykätään niin sanottuun round table -haastatteluun, jossa samaan aikaan on paikalla kuusi toimittajaa. Onneksi yksikään heistä ei pyydä näyttelijää ääntelemään kuin Chewbacca.

Joonas Suotamo vastailee kysymyksiin vain selvällä suomella, vaikka ei saakaan paljastaa uudesta Star Warsista oikeastaan ainuttakaan yksityiskohtaa.

Ensimmäisen kerran Suotamo esitti Chewbaccaa jaetusti Peter Mayhew’n kanssa vuoden 2015 Star Wars: The Force Awakensissa. Viime vuoden Star Wars: The Last Jedissa hän teki koko roolin yksin, kuten nyt Han Solon sooloelokuvassakin, jossa Chewbacca saa enemmän ruutuaikaa kuin yhdessäkään aiemmassa Star Warsissa.

Karvapuvun sisällä kameran edessä heilumisen voisi kuvitella olevan helppoa hommaa, jossa tärkeää on vain näyttelijän pituus, mutta totuus on jotain aivan muuta. Suotamo näki melkoisesti vaivaa valmistautessaan rooliin ensimmäistä kertaa.

Apuna oli karvaturria kaikissa aiemmissa Star Wars -leffoissa esittänyt Mayhew.

– Olin itse tehnyt reippaasti taustatyötä, mutta eniten hyötyä oli viikon mittaisesta wookie-alokasleiristä ja koulutuksesta, jossa Peter antoi minulle monia korvaamattomia neuvoja ja vinkkejä asioihin joihin en itse olisi tajunnut kiinnittää huomiota. Toisin kuin ihmiset luulevat, niin Chewbaccan asu ei paina juuri mitään, mutta sen on tarkoitus olla todella raskas otus. Eli tärkeintä on liikkua tarpeeksi hitaasti, Suotamo selittää roikottaen järjettömän pitkiä käsiään Chewbaccan tyyliin.

Näyttelijän mielestä tärkeintä wookien esittämisessä on se, etteivät katsojat kiinnitä huomiota siihen, että puvun sisällä on eri ihminen kuin aiemmin. Silti hän kokee pystyvänsä jättämään oman jälkensä hahmoon.

– Lähtökohtana on Peterin imitointi, mutta mukaan tulee väkisinkin jotain uutta, koska ruumiinrakenteeni on aivan erilainen kuin hänen.

Entinen koripalloilija on aiemmin esiintynyt vain lukionäytelmissä. Penn Staten yliopistossa opiskellessaan Suotamo harkitsi näyttelijälinjaa, mutta hänelle todettiin, ettei poikkeuksellisen pitkälle miehelle todennäköisesti löydy rooleja.

– Uskoin mitä minulle kerrottiin ja valitsin elokuvaopinnot ja perehdyin mitä kameran toisella puolella tehdään. Kunnollista näyttelijänkokemusta minulta ei siis löytynyt, mutta tietysti sanoin kyllä, kun Chewbaccan roolia tarjottiin minulle.

Suotamo missasi Solon kuvauspaikalla vierailleen George Lucasin, mutta kävi Star Warsin isän Skywalker Ranchilla. Kuva on julkaistu alun perin hänen henkilökohtaisella Instagram-tilillään.

Juonipaljastusten lisäksi Disney ja Lucasfilm ovat tainneet kehottaa Suotamoa olemaan puhumatta Solo-elokuvan tekoprosessiin liittyvistä ongelmista. Leffaa ehdittiin kuvata vuoden 2017 tammikuusta saman vuoden kesäkuuhun asti muun muassa The Lego Moviesta tuttujen Phil Lordin ja Christopher Millerin toimiessa ohjaajina, kunnes Lucasfilm antoi heille potkut.

Viralliseksi syyksi kerrottiin perinteiset ”taiteelliset erimielisyydet”. Ne johtuivat ilmeisesti ohjaajakaksikon tavasta antaa näyttelijöiden improvisoida enemmän kuin Lucasfilm halusi. Päätös ei syntynyt hetkessä, sillä elokuvan parissa työskennelleet ovat kertoneet työilmapiirin olleen tulehtunut pidemmän aikaa, varsinkin siinä vaiheessa, kun Lucasfilm lähetti elokuvan käsikirjoittajan ja vastaavan tuottajan Lawrence Kasdanin kuvauspaikalle Lontooseen, tehtävänään varmistaa ohjaajien kuvaavan juuri sellaista materiaalia kuin studio halusi.

Solo: A Star Wars Storyn loput noin parin kuukauden mittaiset kuvaukset ohjasi Hollywoodin luottopuurtaja Ron Howard. Välittyikö ohjaajien ja Lucasfilmin isojen pamppujen erimielisyydet kuvauspaikalle asti?

– Olin autuaan tietämätön näistä jutuista. Meille vain ilmoitettiin heillä olevan näkemyksellisiä eroja, ja voin olla tyytyväinen, että pääsin tekemään töitä Ronin kanssa, joka on yksi maailman kokeneimmista Hollywood-ohjaajista, joka teki aivan mahtavaa työtä, Suotamo kehuu.

Tehtiinkö uusintakuvauksia kuinka paljon vai jatkoiko Howard suoraan siitä mihin Lord ja Miller jäivät?

– Niin, tähän minä en vastaa mitään, sillä koko viime vuosi on minulle yhtä blurria, Suotamo ohittaa kysymyksen hymyillen.

Näyttelijä nauraa ääneen mainitessani ymmärtäväni hänen varmaankin allekirjoittaneen ties kuinka monta sopimusta ja paperia, jotka kieltävät asiasta puhumisen. Jättimäisen elokuvatuotannon ohjaajien vaihtaminen kesken kuvausten ei ole mikään pikkujuttu, ja elokuvaa markkinoidaan Howardin ohjaustyönä. Lord ja Miller on merkitty lopputeksteissä ”tuottajiksi” omasta toiveestaan.

Suotamo tuntee silti aivan syystäkin itsensä tärkeäksi osaksi Solo-elokuvaa, vaikka ympärillä rullaa Lucasfilmin massiivinen koneisto ja kanssanäyttelijöinä on tunnettuja tähtiä kuten Paul Bettany, Emilia Clarke ja Woody Harrelson.

Solon kuvauksissa myös hänen ideoitaan kuunneltiin.

– Kohtausteni kuvaaminen alkoi yleensä niin, että näytin ohjaajalle miten haluaisin sen tehdä, jonka jälkeen yhdessä mietittiin toimivuutta, Suotamo avaa työprosessia.

– Välillä kaiken keskellä voi tuntea itsensä pieneksi, mutta täytyy muistaa mikä elämässä on tärkeintä. Yritän elää täysillä ja tehdä työni mahdollisimman hyvin, sillä on aivan turhaa miettiä kenellä on eniten rahaa tai muuta maallista. Se on kuitenkin katoavaista.

Solo: A Star Wars Story saa ensi-iltansa huomenna 23. toukokuuta. Muropaketin arviossa todettiin Chewbaccan ja Landon varastavan show’n pääosahahmolta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat