Arvostelu | Disney Plussan uusi Mulan-kierrätys on selvästi huonompi elokuva kuin vuoden 1998 animaatio

04.12.2020 11:50 | Helinä Laajalahti

Ensi-illan koronalykkäysten jälkeen Disneyn live action -versio Mulanista julkaistaan vihdoin Disney Plus -palvelussa. Näytelty versio eroaa alkuperäisestä animaatiosta niin tarinaltaan kuin tunnelmaltaankin – eikä ikävä kyllä positiiviseen suuntaan.


Ensi-ilta Disney+: 4.12.2020
Alkuperäisnimi: Mulan
Ohjaus: Niki Caro
Käsikirjoitus: Rick Jaffa, Amanda Silver, Elizabeth Martin, Lauren Hynek
Pääosissa: Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li, Li Gong, Yoson An, Jason Scott Lee
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K12


Vuonna 1998 julkaistu Disneyn animaatiosatu Mulan kertoi kiinalaisen legendan nuoresta tytöstä, joka pelastaakseen isänsä hengen pukeutuu pojaksi ja päätyy taistelemaan koko kuningaskunnan puolesta. Mulan on animaationa komea seikkailu ja kiehtova kasvutarina, joka kuulostaa siltä, että se varmasti näyttäisi upealta myös näyteltynä elokuvana.

Tämän vuoksi Niki Caron (Whale Rider, North Country) ohjaama elokuva kuulosti erittäin kiinnostavalta tulokkaalta Disneyn näytellyksi versioitujen tarinoiden katalogissa.

Näytelty Mulan siirtyi valkokankailta koronan vuoksi Disney+ -palveluun, missä se julkaistaan tänään nähtäväksi kuukausimaksua vastaan. Suomessa ei siis menty Yhdysvaltain mallilla, missä elokuva julkaistiin pari kuukautta aiemmin erillistä ja melkoisen hulppeaa maksua vastaan.

Heti kättelyssä voi sanoa, että uusi versio Mulanista on pettymys. Näyteltynä versiona käsikirjoitus on muutettu vakavammaksi, mutta toteutus tuntuu hirveän kömpelöltä. Vakavammassakin lähestymistavassa mukana ovat edelleen perinteisen Disney-tarinan tyylikeinot ja tapa kertoa koko perheelle suunnattua tarinaa.

Animaatio-Mulankaan ei ollut täydellinen eikä se onnistunut kaikessa, mutta näytelty Mulan hukkaa potentiaalinsa lähes tyystin.

Suuri kuvio on animaatiosta tuttu: naimaikäinen Mulan (Yifei Liu) epäonnistuu sulhasen hankkimisessa ja karkaa korvaamaan sairasta isäänsä sodassa vaarallista vihollista (Jason Scott Lee) vastaan, pelastaa kuningaskunnan ja kuninkaan (tunnistamattomaksi maskeerattu Jet Li), ja lopulta saa anteeksi sen, että liittyi armeijaan valheellisesti pojaksi pukeutuneena.

Muutokset näkyvät yksityiskohdissa: Mushu-lohikäärme on jätetty kokonaan pois ilmeisesti sillä perusteella, että näytelty elokuva tuntuisi todenmukaisemmalta. Hahmo on korvattu taianomaisella feeniks-linnulla, joka näyttäytyy Mulanille tarpeen vaatiessa.

Tarinaan on lisätty muotoaan muuttava noita, jonka myötä elokuvaan tuodaan kahden naisen keskinäistä dynamiikkaa ja myös naisen asemaa tuossa yhteiskunnassa. Li Gongin esittämä noita nouseekin keskeisimmäksi taustavoimaksi Mulanin feeniksin kaltaiselle heräämiselle.

Mulanin herkäksi tarkoitettu muutos poikasoturista tyttösoturiksi on kuitenkin elokuvan heikoin hetki, joka sai ainakin allekirjoittaneen murisemaan hampaitaan kiristellen. Näytellyssä versiossa Mulanin pitkät hiukset on sidottu soturinutturalle, mutta kun hän päättää vihdoin vapautua valheen verkostaan, hän irrottaa haarniskansa ja vapauttaa hiuksensa – keskellä sotatannerta.

Eihän tässä ole mitään järkeä, sillä taistelussa hiukset pidetään kiinni ja pysytään haarniskan suojissa! Lisäksi hahmon kasvoille yllättäen päivittyy kaunis meikki ”poikamaisen” likaisuuden ja meikittömyyden sijaan.

Ehkä tässä nyt tartutaan lillukanvarsiin, mutta kyseinen kohtaus ärsytti minua niin paljon, että koko loppuelokuvasta meni maku. Kyseessä kun kuitenkin on elokuvan tarinallisesti tärkein kohtaus.

Visuaalisesti Mulan näyttää komeine maisemineen ja värikkäästi puettuine hahmoineen varsin nätiltä. Mutta etenkään isommat taistelukohtaukset eivät tee muutamia tyylikkäitä jippoja lukuunottamatta suurtakaan vaikutusta – ainakaan television ruudulta katsottuna. Lisäksi elokuvassa on muutamia yllättävänkin tökeröiltä näyttäviä leikkauksia.

Kaksintaisteluissa on kuitenkin kauniin tehokkaita hetkiä. Esimerkiksi Mulanin ja tämän armeijakumppanin, Yoson Anin esittämän Honghuin (josta leivotaan potentiaalista romanttista vastinkappaletta) keskinäinen taistelu koulutusleirillä muistuttaa hieman Neon ja Morpheuksen ensimmäistä kaksintaistelua Matrixissa. Nämä sulavat yksityiskohdat lämmittävät tyylikkäistä taistelukohtauksista nauttivan katsojan mieltä.

Hahmojensa osalta Mulan on kuitenkin auttamattoman aneeminen, sillä niihin ei onnistuta puhaltamaan sellaista henkeä, joka saisi katsojan samaistumaan sankariin tai elämään tämän mukana kasvun ja kunnian hetkellä.

MULAN

2/5

”Näytelty Mulan on Disneyn suurelokuva, joka niin tarinallisesti kuin visuaalisestikin kutistetaan yksinkertaisen Disney-prinsessaseikkailun muottiin.”