Arvostelu: Eläintohtori Dolittle on Robert Downey Jr.:n jämäelokuva, jota ei pelasta edes pieraiseva lohikäärme

16.01.2020 11:50 Helinä Laajalahti

Robert Downey Jr. tekee irtioton kuuluisasta Marvel-roolistaan seikkailemalla kirjavan eläinjoukon kanssa koko perheen elokuvassa. Kuuluisaan lastenkirjahahmoon pohjautuva Eläintohtori Dolittle viehättää ainoastaan eläinhahmojensa osalta.


Ensi-ilta: 17.1.2020
Alkuperäisnimi: Dolittle
Ohjaus: Stephen Gaghan
Käsikirjoitus: Stephen Gaghan, Dan Gregor, Doug Mand, perustuu Hugh Loftingin luomaan hahmoon
Pääosissa: Robert Downey Jr., Harry Collett, Antonio Banderas, Michael Sheen & Jim Broadbent
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K7


Iron Manin tehtävistä kymmenen vuoden Marvel-palveluksen jälkeen vapautettu Robert Downey Jr. hyppää uudessa elokuvassaan täysin erilaisiin saappaisiin. Eläintohtori Dolittle on joka käänteeltään lapsille suunnattu koko perheen elokuva, joka jättää aikuiskatsojan helposti kylmäksi.

Tohtori Dolittle on Hugh Loftingin sata vuotta sitten luoma lastenkirjahahmo, eläin- ja hiukan myös ihmistohtori, joka pystyy puhumaan eläinten kanssa. Hahmo on seikkaillut valkokankaalla pariin otteeseen aiemminkin: ensimmäisen kerran vuonna 1967 Rex Harrisonin muodossa ja nyky-yleisölle tunnetummin Eddie Murphyn näköisenä vuosina 1998 ja 2001. Uusimmassa inkarnaatiossa rakastettua hahmoa esittää Downey Jr.

Arvostetun Stephen Gaghanin (Traffic, Syriana) ohjaama ja osin myös käsikirjoittama Eläintohtori Dolittle vie nimihahmon suoraan seikkailuun eikä kerro tämän syntytarinaa. Elokuvan alussa Dolittle nähdään elämäntragedian katkeroittamana erakkona, joka on sulkeutunut kartanoonsa eläintensä kanssa ilman ihmiskontakteja.

Erakoituneen miehen ja nuoren Tommy Stubbinsin (Harry Collett) polut kuitenkin kohtaavat, kun poika haavoittaa vahingossa oravaa ja lähtee etsimään tälle apua eläntohtorilta. Samaan aikaan tohtorin puheille on pyrkimässä nuori Lady Rose (Carmel Laniado), joka etsii tohtorilta apua. Kuningatar Victoria (Jessie Buckley) on nimittäin vakavasti sairas.

Pian Dolittle, tämän oppipojaksi kelpuutettu Stubbins ja kirjava joukko Dolittlen eläinkatrasta matkaa maailman ääriin etsimään rohtoa, joka pelastaisi kuningattaren ja samalla tohtorin kartanon eläimineen. Matkalla he kohtaavat monenlaisia eläimiä ja näitä kierompia ihmisiä, joita esittävät muun muassa Michael Sheen, Jim Broadbent ja Antonio Banderas.

Eläintohtori Dolittle on käsikirjoitukseltaan hyvin yksinkertainen, perheen pienimmille suunnattu seikkailu, johon ei ole piilotettu aikuisemmille katsojille suunnattuja tarinallisia käänteitä. Tarinassa matkataan vailla kunnollista suunnitelmaa paikasta A paikkaan B hakemaan taianomainen esine, jotta hyvä saadaan pelastettua. Aikuisemmalle katsojalle kokonaisuus avautuu huumorittomana ja paikoin suorastaan tylsänä.

Tästä kertoo paljon se, että elokuvan tähtihetkiksi on laskettava lapsikatsojia miellyttämään lisätty infantiili kohtaus, missä lohikäärme pieraisee.

Elokuvan jippo ovat sen eläimet ja niille puhuminen. Useat eläinhahmot näyttävät näyttävät yllättävän aidoilta ja animointi todella erottuu vasta karvaisemmissa otuksissa ja niiden ilmeissä. Eläinhahmojen joukkoon on onnistuttu luomaan hauskoja ja mielenkiintoisia persoonia, mitä täydentävät nimekkäät näyttelijät äänirooleissa.

Erityiseen asemaan nousee Emma Thompsonin äänellä puhuva Poly-papukaija sekä Craig Robinsonin Rorschach-tyylinen orava Kevin. Muiden eläinten alkuperäisinä ääninä toimivat muun muassa Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland ja Ralph Fiennes.

Downey yrittää olla roolissaan lakonisen hauska hemmo, joka puhuu hassulla aksentilla. Hän tulee kuitenkin ainoastaan luoneeksi uudestaan Sherlock Holmes -hahmonsa Guy Ritchien ohjaamista elokuvista – lapsille soveliaana versiona tosin.

ELÄINTOHTORI DOLITTLE

2
”Sherlock Holmes -rooliaan kanavoiva Robert Downey Jr. puhuu eläimille yksiulotteisessa koko perheen seikkailussa.”