Arvostelu | HBO Nordicin uusi Moonbase 8 -sarja on kuin YouTube-vitsi – Kamala astronauttikomedia naurattaa vain tekijöitään, jos heitäkään

11.11.2020 19:58 | Aki Lehti

John C. Reillyn ja kavereidensa tieteiskomedia ei naurata kuin tekijöitään. Moonbase 8 -sarja muistuttaa nollabudjetilla omaksi iloksi tehtyä YouTube-hassuttelua. 

John C. Reilly on aina ollut osaava ja monipuolinen näyttelijä. Lukuisia upeita rooleja lähinnä draaman puolella tehnyt mies on kuitenkin viimeisen 15 vuoden aikana ollut mukana useassa kökkökomediassa.

Reilly on parhaimmillaan myös loistava koomikko, kuten esimerkiksi vuoden 2007 Walk Hard: The Dewey Cox Storysssa. Ihanan mauton muusikkoelämäkertaparodia sai nauramaan vedet silmissä. Reilly on myös muusikko, joka tietysti jeesasi hänen esittäessään biopic-perseilyn kaikki biisit itse.

Miehen ura alkoi komeasti vuoden 1989 Casualties of War – Sodan vangit -debyyttielokuvalla. Mainitsemisen arvoinen on myös upea sivuosa Gary Oldmanin, Sean Pennin ja Ed Harrisin rinnalla vuoden 1990 State of Grace -neo-noirissa. Nousujohteista uraa edistivät erityisesti kolme Paul Thomas Andersonin kanssa 1990-luvun loppupuolella tehtyä elokuvaa, joista ainakin Magnolia on mestariteos.

Uudemmista komedioista vuoden 2018 The Sisters Brothers ja Stan & Ollie olivat vallan mainioita, mutta niiden vastapainoksi Reilly esiintyi samana vuonna myös Holmes & Watsonissa, joka on yksi viime vuosikymmenen kamalimmista komedioista.

Kamala on myös pari päivää sitten, maanantaina 9. marraskuuta HBO Nordicilla ensi-iltansa saanut Moonbase 8 -tieteiskomedia. NASA:n palveluksessa työskentelevistä astronauteista kertova sarja ei ole raivostuttavalla tavalla kehno, vaan käsittämättömän tylsä tekele, joka onneksi koostuu vain kuudesta alle puolen tunnin mittaisesta jaksosta. Niiden aikana hymähdin vitseille huimat kaksi tai kolme kertaa, mutta ääneen astronauttihassuttelu ei onnistunut naurattamaan kertaakaan.

Moonbase 8:n kehnoudesta ei tietenkään voi syyttää vain Reillyä, sillä se on hänen, Fred Armisenin, Tim Heideckerin ja Jonathan Kriselin yhteistyö. Kaikki neljä ovat sekä sarjan luojia että käsikirjoittajia. Kameran edessä esiintyvät muut paitsi Krisel, joka on ohjannut kaikki jaksot.

Moonbase 8:n tehnyt Showtime-kanava on antanut miehille aivan liian vapaat kädet, joka on yksi sarjan suurimmista ongelmista. Syy on selvä, sillä kaikkien filmografiat sisältävät useita upeita komedioita. Yhdessä miesten kuvittelisi olevan unelmatiimi. Kukaan ei ole tainnut sanoa tekijöille ei tai antanut kriittistä palautetta, sillä lopputulos tuskin naurattaa muita kuin tekijöitä itseään.

Heti ensimmäisestä jaksosta alkaen sarja laahaa ja laahaa, ollen kuin näyttelijöitä huomattavasti nuoremman kaveriporukan omaksi ilokseen tekemä YouTube-sarja.

Teos olisi saattanut toiminut paremmin lyhyinä sketseinä, esimerkiksi vastaavassa tekeleessä kuin Armisenin ja Kriselin aiempi Portlandia. Sekopäisempänä oikea paikka Moonbase 8.lle olisi voinut olla myös Tim and Eric Awesome Show, Great Job! -sketsisarja, joka oli Heideckerin ja Eric Wareheimin luomus. Siinä esiintyi myös Reilly, ja Wareheim on yksi Moonbase 8:n vastaavista tuottajista.

Miesten aiempien sarjojen kanssa uutuudella ei ole mitään tekemistä, sillä se sisältää tasan yhden vitsin. Ideana on vain ja ainoastaan se, että sarjan astronautit ovat täysiä tolloja ja aivan väärässä paikassa NASA:n palveluksessa. Kolmikko asuu Winslow’n autiomaahan Arizonaan rakennetussa kuutukikohdassa, joka on oikeaa vastaava simulaattori.

Moonbase 8 yrittää tehdä pilaa viime vuosina nähdyistä avaruussarjoista ja -elokuvista, joissa on mukana suuria tunteita ja surullisen ahdistuneita astronautteja. Siitä uupuu kuitenkin täysin esimerkiksi Netflixin Away-avaruussarjan melodraama. Moonbase 8:n hahmoja ahdistaa kuin Ad Astra – ja First Man -elokuvien astronautteja, joista se koittaa tehdä komediaa epäonnistuen täysin.

Kuiva huumori on hankala laji ja Moonbase 8 yrittää aivan liikaa, ollen kuivempi kuin kuutukikohtaa ympäröivä autiomaa. Sarja ei naurata olemalla näppärä tai fiksu, muttei myöskään hahmojensa kaltaisella äärimmäisellä hölmöydellä. Tukikohdan astronautit vain höpöttävät toisilleen typeryyksiä ja tekevät toinen toistaan tarpeettomampia testejä ja kokeita.

Jos olet laittanut suoratoistopalvelun asetukset niin, että aparaatti toistaa aina seuraavan jakson automaattisesti, niin episodien vaihtumisen huomaa vain siitä, että ruutuun on ilmestynyt uusi vieraileva näyttelijä.

Vanhemmista sitcomeista tutut naururaidat ovat vuonna 2020 lähes sietämätöntä kuunneltavaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Moonbase 8 kaipaisi yleisöä höhöttämään taustalle, sille sen avulla voisi ainakin tajuta milloin sarjassa tapahtuu tekijöiden mielestä jotain hauskaa.

Netflixissä viime keväänä julkaistu The Officen jenkkiversion tekijöiden Space Force -avaruuskomedia oli hirvittävä pettymys. Moonbase 8 -sarjaan verrattuna sekin on täyttä neroutta, onnistuen ainakin ärsyttämään. YouTubesta ja joistakin suoratoistopalveluista löytyvät takkatulivideot saavat aikaan suurempia tunteita kuin Moonbase 8, jota tylsempää komediaa en saa mieleeni edes parin viikon pohtimisen jälkeen.

Moonbase 8 -sarjan kaikki jaksot ovat nyt katsottavissa HBO Nordicissa.