Arvostelu: John Wick 3 ei tuota pettymystä Keanu Reevesin faneille, vaikka myötähäpeää välillä tarjoaakin

13.05.2019 12:00 | Helinä Laajalahti

Ohjaaja Chad Stahelski luo tyylikkään väkivaltaista toimintaa Keanu Reevesin tähdittämänä kolmatta kertaa. John Wick 3 on tutun näköistä herkkua koirien ja näyttävän toiminnan ystäville.


Ensi-ilta: 15.5.2019
Alkuperäisnimi: John Wick: Chapter 3 – Parabellum
Ohjaus: Chad Stahelski
Käsikirjoitus: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins & Marc Adams
Pääosissa: Keanu Reeves, Ian McShane, Halle Berry, Laurence Fishburne & Mark Dacascos
Pituus: 131 minuuttia
Ikäraja: K16


Keanu Reeves palaa rakastetun palkkatappajan rooliin nyt kolmatta kertaa. Kolmas John Wick on nimeltään Parabellum. Tämä viittaa latinankieliseen lausahdukseen: “Si vis pacem, para bellum” – “Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan”. Lausahdus kuullaan tietenkin elokuvassakin, ja Reevesin esittämä yhden miehen sota jatkuu edelleen.

Ensimmäisessä John Wickissä eläköitynyt tappaja palasi vanhoihin kuvioihinsa, kun pahikset tappoivat hänen suloisen koiransa. Koirista on tullut sen jälkeen John Wick -elokuvien symbolieläimiä. Kakkoselokuvassa Wick sai uuden koiran, josta hän huolehtii edelleen kolmannessa elokuvassa. Kolmososan keskeisimmät koirat kuuluvat kuitenkin Halle Berryn esittämälle Sofialle.

Koiranystäviä todella hemmotellaan, sillä Sofian malinoisit ovat kertakaikkisen upeita koiria. Berryn ja koirien yhteistyö toimii saumattomasti ja koirien esittämät temput toimintakohtauksissa saavat yleisön sydämen sulamaan.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum alkaa suoraan siitä, mihin toinen elokuva antisankarimme jätti. Continental-hotellin tiloissa tehdyn tapon jälkeen Wickistä tulee lainsuojaton tappajien oman säännöstön mukaan, ja hänen päästään tarjotaan 14 miljoonan dollarin palkkio. Jokainen New Yorkin roikale on siis uupuneen ja jo valmiiksi verisen Wickin perässä.

Samaan aikaan Ian McShanen johtama Continental saa vieraan, joka hankaloittaa kaikkien Wickiä auttaneiden elämää.

John Wick -elokuvat ovat niitä, joita oman arvonsa tuntevat elokuvakriitikot arvostelevat helposti kuraksi. Tämä johtunee paljolti siitä, ettei niissä ole kummoistakaan tarinaa, eikä henkilöhahmoja voi kehua kovinkaan syvälliseksi. Käsikirjoitus keskittyy varsinaista tarinan luontia enemmän keksimään entistä näyttävämpiä toimintakohtauksia ja uusia jippoja päästää pahiksia päiviltä.

Tyylikkään toimintamätön ystäville on kuitenkin tiedossa tuttua herkkua. Ohjaaja Chad Stahelski kuljettaa ikääntynyttä ja rähjääntynyttä Reevesia paikasta toiseen potkittavana ja hakattavana niin pahasti, että katsojankin sisimpään ja kylkiluihin sattuu. Vaikka tietääkin, että vastapuolelle käy usein lopulta huonommin.

Toiminta on aiempien elokuvien tapaan suunniteltu komeasti. Ensin katsojalle esitellään tila, jossa kohta kuolee läjä konnia. Näin katsojalle annetaan mahdollisuus itsekin osallistua toimintaan omassa mielessään pohtimalla, mitä ympäristössä näkyvillä esineillä mahdollisesti tehdään ja kuka saa mistäkin kirveestä päähänsä. Elokuvan alussa kamppaillaan historiallisen museon käytävällä ja lopussa ollaan modernin lasiarkkitehtuurin ja neonvalojen keskellä. Niin komeaa että sielussa soi.

Yksi elokuvan mielenkiintoisimpia kohtauksia on kuitenkin western-tyyppinen takaa-ajo, missä Wick viilettää hevosella pitkin New Yorkin vilkkaita katuja.

Ei kolmas John Wick aivan jokaisella rintamalla toimi. Onelinerit ja lyhyet murahtelut saavat ajoittain kipristelemään myötähäpeästä. Nyt myös osa taistelukohtauksista tuntuu epäuskottavilta, kun ketterät aasialaisnäyttelijät liikkuvat isokokoisemman ja huomattavasti kömpelömmän Reevesin ympärillä. Tai kun vilkkaalla asemalla joku tapetaan ja jätetään lojumaan verilammikkoonsa, tavalliset newyorkilaiset vain kulkevat ohi kuin ihan tavallisena arkipäivänä.

Reevesin, McShanen ja Berryn lisäksi elokuvassa nähdään aiemminkin tutut Lance Reddick ja Laurence Fishburne. Mukana ovat myös muun muassa Anjelica Huston, Jerome Flynn, Asia Kate Dillon ja Mark Dacascos.

JOHN WICK: CHAPTER 3 – PARABELLUM

3

”Katsojaankin sattuu kun rähjääntynyttä Keanu Reevesiä hakataan kolmannessa John Wick -elokuvassa. Luvassa on tyylikkään näyttävää toimintaa ja komeita koiria tarinassa, joka ei lähempää tarkastelua kestä.”

Muropaketin uusimmat