Uusimmat

Arvostelu Uusi The Man Who Fell to Earth -sarja on täysin tarpeeton uusintaversio upeasta scifi-klassikosta

26.04.2022 20:05 Aki Lehti

The Man Who Fell to Earth -sarjan tekijät eivät vaikuta tajuavan mestarillisesta alkuperäiselokuvasta yhtään mitään.

Eilen alkaneen The Man Who Fell to Earth -sarjan ensimmäinen jakso tekee täysin selväksi mitä on luvassa. Sarjan luojien Alex Kurtzmanin ja Jenny Lumet’n käsikirjoittama ja Kurtzmanin ohjaama Hallo Spaceboy nappaa nimensä David Bowien biisistä. Kaikki kahdeksan episodia on nimetty Bowien kappaleiden mukaan. Muusikko näytteli tietysti pääosan Nicolas Roegin vuoden 1976 The Man Who Fell to Earth -elokuvassa. Sarja on olevinaan jatkoa tieteisklassikolle.

Kurtzman ja Lumet ovat viime vuosina olleet mukana tekemässä täysin sieluttomia uusintahirvityksiä, kuten esimerkiksi The Mummy -elokuvaa ja Uhrilampaat-sarja Claricea. Kurtzmanin tuoreista Star Trek -sarjoista on tässä turha sanoa yhtään enempää. Kaksikko ei vaikuta tajuavan The Man Who Fell to Earth -elokuvasta ja vuonna 1963 julkaistusta Walter Tevisin saman nimisestä kirjasta ja niiden syvimmästä olemuksesta yhtikäs mitään.

The Man Who Fell to Earthin aiemmat versiot ovat paljon muutakin kuin kertomus maapallolle saapuvasta ihmismuodon ottamasta alienista, joka yrittää pelastaa oman Anthea-planeettansa ja rotunsa. Neljän ensimmäisen jakson perusteella sarjastu uupuu aiempien versioiden syvällinen pohdinta kokonaan. Kylmän sodan metaforaa tai kertomusta alkoholismista en kaipaa, mutta tarinaa yksinäisyydestä ja tukahduttavasta ulkopuolisuuden tunteesta kyllä.

Tv-versio on typerä, tympeä, tylsä ja raivostuttavan turhanpäiväinen uusintaversio, jolla ei ole mitään tekemistä Roegin mestariteoksen kanssa. Vaikka tekijät mitä väittäisivät, niin ensimmäisten jaksojen perusteella sarja ei jatka elokuvan tarinaa millään tapaa. Se nappaa alkuperäismateriaalista vain peruspremissinsä ja vääntää sen mahdollisimman helpostipureksittavaan muotoon.

Chiwetel Ejiofor on hieno näyttelijä, mutta aivan hukassa Kurtzmanin ohjauksessa. Hänen Maahan saapuva hahmonsa ei ole sama kuin Bowien elokuvassa esittämä Thomas Jerome Newton. Ejiofor näyttelee eri alienia, joka ottaa nimekseen Faraday.

Sarja alkaa tulevaisuuteen sijoittuvalla kohtauksella, joka löytyy melkein kokonaisuudessaan alempaa. Faradaysta on tullut kammojargonia jättiyleisön edessä suoltava tech bro. Ted Talk -kohtaus periaatteessa spoilaa saman tien sarjan kaikesta ylimääräisestä riisutun tarinan. Miksi katsojan pitäisi olla kiinnostunut seuraamaan aluksi aivan hukassa olevan alienin kertomusta? Johan te näytitte, että hän onnistuu rakentamaan ihmeaparaatin, joka muuttaa meidän maailmamme kokonaan ja pelastaa samalla hänen kotiplaneettansa.

Bowien aiemmin esittämää Newtonia näyttelee tällä kertaa Bill Nighy. Neljässä ensimmäisessä jaksossa Nighy nähdään vain kahdessa kohtauksessa, saaden ruutuaikaa muutaman hassun minuutin. Hänen hahmonsa nousee todennäköisesti suurempaan rooliin loppua kohden. Nighyn versio ei tee minkäänlaista vaikutusta vilahtaessaan ruudulla vain hetken.

Bowie oli elokuvassa täydellinen alien – ulkopuolinen, erilainen, vain ja ainoastaan oma itsensä, yksin koko maailmassa ja aivan hukassa.

Ejiofor ei osaa päättää tekeekö fyysistä komediaa, vakavaa draamaa vai esittääkö Faradayta kuin kehitysvammaisena tai aikuisen miehen ruumiissa olevana isona lapsena. Avaruusoliolta hän ei ainakaan vaikuta lainkaan. Jos englantia opettelevan hahmon naaman vääntely ja mongerrus on tarkoitettu humoristiseksi, niin ainakaan se ei naurata. Idioottimainen irvistely sekä turhanpäiväinen huutaminen ja mekastus on ärsyttävää, lähes sietämätöntä.

Naomie Harrisin näyttelemä Justin Falls selittää auttamansa Faradayn käytöstä kertomalla sivullisille tämän olevan autisti.

Tämä selvä.

Sarjan neljän episodin jälkeen oli pakko katsoa Roegin elokuva jälleen kerran. Halusin kuunnella pitkästä aikaa myös ohjaajan ja Bowien kommenttiraidan, joka löytyy ajat sitten loppuunmyydyltä Criterionin julkaisemalta Blu-raylta. Vuosia palvellut Blu-ray-soittimeni päätti lopultakin sanoa sopimuksensa irti ja syödä arvokkaan The Man Who Fell to Earth -levyn. Elokuvaa voi edelleen katsoa, mutta se on jumissa myllyn sisällä.

Mitä tekemistä tällä on sarjan kanssa?

Ei ehkä yhtikäs mitään, mutta syytän silti sarjaa tapahtuneesta. Universumi haluaa pitää paskan ja parhauden tasapainossa. Jos katsoo neljä jaksoa masentavan hirvittävää uusintaversiota, niin on aivan sopivaa, että edessä on alkuperäiselokuvan pelastusoperaatio soittimen sisuksista.

Toisaalta Blu-ray-soitin, jolla ei voi katsoa kuin Roegin The Man Who Fell to Earthia ei ole lainkaan turha laite. The Man Who Fell to Earth -tv-sarja puolestaan on täysin turha tekele, johon ei kannata tuhlata aikaansa ainakaan ykkösjaksoa pidemmälle.

Sarjan ensimmäinen jakso tuli tarjolle Paramount+:aan eilen 25. huhtikuuta. Uudet jaksot ilmestyvät aina maanantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat