Pika-arvio: Netflixissä julkaistiin perjantaina yksi vuoden parhaista elokuvista – Saattaa tuoda Scarlett Johanssonille vihdoinkin Oscar-palkinnon

09.12.2019 11:50 | Helinä Laajalahti

Netflixissä julkaistu Marriage Story on omaäänisenä elokuvantekijänä tunnetun Noah Baumbachin vereslihainen kuvaus amerikkalaisesta avioerosta. Pääosissa nähdään Scarlett Johansson ja Adam Driver.


Ensi-ilta: 29.11.2019 elokuvateattereissa, 6.12.2019 Netflixissä
Alkuperäisnimi: Marriage Story
Ohjaus: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Noah Baumbach
Pääosissa: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta
Pituus: 136 minuuttia
Ikäraja: K7


Elokuvakriitikkojen lapsena kasvanut Noah Baumbach on tunnettu elämänmakuisista ja omaäänisistä elokuvistaan, joissa näkyy elämän raadollisuudessa ja traagisessa koomisuudessa kiinni pysyttelevä ote. Uraansa aloitteleva ohjaaja nousi tunnetuksi vuonna 2005 julkaistulla ja lukuisia palkintoja kahmineella draamakomediallaan The Squid and the Whale, ja viime vuosien kermaa ovat olleet pääosassa nähdyn Greta Gerwigin kanssa yhdessä käsikirjoitettu Frances Ha (2012) sekä mainio When We’re Young (2014).

Baumbachin uutuus sai laajan julkaisunsa Netflixissä, mutta Oscar-gaalan vaatimusten vuoksi (Oscar-ehdokkaaksi pääsevät vain elokuvateattereissa julkaistut elokuvat) se teki pienen kierroksen myös elokuvateattereissa. Elokuva tähtää ehdolle ainakin näyttelijäkategorioissa, sillä pääkaksikkoa esittävät Scarlett Johansson ja Adam Driver ovat vereslihalle revityissä rooleissaan erinomaisia. Jälkeen ei jää myöskään HBO-sarja Big Little Lies -rooliaan pääosakaksikon tukena kanavoiva Laura Dern.

Marriage Story kertoo amerikkalaisesta avioerosta. Nicole (Johansson) ja Charlie (Driver) ovat näennäisen onnellinen, teatterin parissa työskentelevä pariskunta jolla on myös pieni poika. Avioliitto kuitenkin rakoilee, sillä vuosien saatossa tyytymättömyys ja itsekkyys, ja lopulta myös pettäminen, ovat luikerrelleet kuvioihin. Edessä on avioero, joka sovittelevan alun jälkeen muuttuu karmivaksi taisteluksi verenhimoisten ja rahanahneiden avioerojuristien (Dern ja Ray Liotta) astuessa kuvioon.

Marriage Story on siitä harvinainen avioerotarina, että se pyrkii kertomaan tarinan tasaisesti molempien osapuolten näkökulmasta. Tästä rakentuu elokuvan aluksi mukavasti lihaa molempien hahmojen luiden ympärille. Loppua kohden Baumbach kuitenkin kääntyy Charlien puolelle ja kuvaan astuvat elokuva-avioerojen tutut ja paikoin epäuskottavilta tuntuvat kliseet, joiden myötä Nicolen aitous harmillisesti haalenee.

Noah Baumbach on taitava näyttelijäohjaaja, minkä vuoksi Marriage Storykin on näyttelijöittensä juhlaa: Johansson, Driver ja Dern revittelevät rooleissaan häpeilemättä ja koskettavan aidosti. Kyyneleet, raivo, hämmennys ja epävarmuus vuorottelevat saumattomasti ja onnistuvat luomaan hahmoista Hollywood-elokuvalle epätyypilliseen tapaan uskottavia, oikeita ihmisiä.

MARRIAGE STORY

4/5
”Oscar-kisaan etenkin näyttelijäkategorioissa tähtäävä Marriage Story kertoo aidon koskettavasti näennäisen onnellisesta avioliitosta, joka päättyy kitkerään eroon. Noah Baumbach loistaa näyttelijäohjaajana.”

Keskustelu

Taitaa olla eka kerta kun tehdään ero leffa missä mies ei ole paha ja nainen neitsyt maaria.

Muropaketin uusimmat