Millaisia viikingit ihan oikeasti olivat? Pian Suomessa alkava uutuussarja lupaa paljastaa totuuden tarinoiden takaa

16.08.2022 09:10 Muropaketin toimitus

Viikinkien ystäville on pian luvassa uutta katsottavaa. Kuusiosainen Viikinkien nousu ja tuho -dokumenttisarja saa ensi-iltansa National Geographic -kanavalla lauantaina 27. elokuuta.

National Geographicin uutuussarjassa seurataan esimerkiksi viikinkien ensimmäisiä matkoja Skandinavian ulkopuolelle, Yorkin ryöstämistä ja Pariisin piirityksiä sekä tutkitaan viikinkien itään ja länteen suuntautuvia kauppareittejä aina Bagdadista Amerikkaan.

Matkan aikana tutkitaan myyttejä, tutustutaan legendoihin ja todistetaan historian suurimpien sotureiden nousua ja tuhoa.

Viikinkien nousu ja tuho -dokumenttisarja esitetään ainoastaan National Geographicilla kuutena lauantaina kello 21.00.

Jaksojen kuvaukset:

JAKSO 1: Tie kohti Lindisfarnea

Hyökkäys pientä uskonnollista yhteisöä vastaan pyhällä Lindisfarnen saarella vuonna 793 jKr. ennakoi viikinkien valloitusten alkamista. Sitä ennen kuitenkin tarkastellaan viikinkien alkuaikoja Skandinaviassa.

JAKSO 2: Suuri pakana-armeija

Yorkin piiritys alkoi vuonna 866, kun suuri pakana-armeija vaati itselleen Northumbrian pääkaupunkia Yorkia. Tarkastelemme 800-luvun Englannin tärkeimpiä taisteluita, toimijoita ja linnoituksia.

JAKSO 3: Bagdadissa asti

Silkkitie avasi skandinaaveille reitin kaupankäyntiin idässä. Viikingit, jotka tunnettiin idässä ”ruseina”, etsivät lisää vaurautta ja hyökkäsivät Konstantinopoliin vuonna 860. Ruseista tuli pysyvä ja pelätty osa Bysantin valtakuntaa.

JAKSO 4: Francian loppu

Pariisin piiritys vuonna 885 oli huipentuma viikinkien invaasiossa Frankkien valtakuntaan. Tarkastelemme jatkuvia viikinkien hyökkäyksiä Frankkien valtakuntaan ja skandinaavien läsnäoloa Frankkien valtakunnassa ja sen ulkopuolella.

JAKSO 5: Villi länsi

Norjan poliittista myllerrystä seuraa löytöretki länteen. Viikingit löytävät Islannin, jonne he perustavat pysyvää asutusta. Islannin jälkeen löytyvät Grönlannin ja Newfoundlandin rannat, minkä myötä viikingeistä tulee ensimmäisiä eurooppalaisia Amerikassa.

JAKSO 6: Toinen viikinkien aika

Harald Bluetoothin valtakausi 900-luvun puolivälissä vastikään yhdistyneen, voimakkaan ja kristillistyneen Tanskan kuninkaana merkitsi toisen viikinkiajan alkua. Mutta valta ei kestänyt, kun normannit lopulta voittivat Englannin kuningaskunnan vuonna 1066. Tutustumme viikinkien valtakauden viimeisiin päiviin.

Muropaketin uusimmat