Sisu-toimintaelokuva tehtiin Lapissa ääriolosuhteissa – ”Mutta kukaan ei kuollut”, kiitteli Jorma Tommila

20.01.2023 11:19 Muropaketin toimitus

Sisu

Sisun ensi-iltaan on enää viikko aikaa. Muropaketin haastattelussa Sisun pääosaa esittävä Jorma Tommila kertoo Jalmari Helanderin toimintaleffan tekemisestä.

Sisun pääosan esittäjä Jorma Tommila on tehnyt pitkällä urallaan töitä ties kuinka rankoissa olosuhteissa, mutta Sisun kuuden viikon kuvausrykäisy hyytävän kylmässä säässä ja tuulessa muistutti melkein extreme-urheilua. Suossa möyriminen ei ole miellyttävintä hommaa tuulennopeuden yltyessä lähes 30 metriin sekunnissa.

”Kuvauksissa oli pakko pitää itsensä liikkeessä koko ajan, ettei kylmyys mennyt luihin ja ytimiin. Hahmoni on lisäksi joka kohtauksessa paljain päin. Puuttomassa maastossa ei päässyt piiloon myöskään tuulen nostattamaa hienoa hiekkaa, jota oli korvat ja silmät täynnä. Ääriolosuhteisiin kuitenkin karaistui muutamassa päivässä”, Tommila kertoo haastattelussaan.

”Kovan tuulen takia kommunikointi setissä tapahtui pääosin huutaen. Hevoset säikkyivät mekkalaa, jota lähti myös saksalaisista kuorma-autoista ja kohti vyöryvästä tankista. […] Sisun tunnistaa Helanderin elokuvaksi. Se ei ole pelkkä toimintaelokuva, vaan tietyllä tapaa myös taide-elokuva. Olosuhteista johtuen kuvauksissa jouduttiin tekemään teknisiä kompromisseja ja vaihtamaan lokaatioita. Taiteellisessa mielessä kompromisseja ei tehty ainuttakaan. Kaikki hoitui ja kukaan ei kuollut”.

Lue koko haastattelu täältä:

Haastattelu | Jorma Tommilasta, 63, tuli Sisu-elokuvan toimintatähti halkoja hakkaamalla ja sotaveteraanien kouria muistelemalla