Tänään tv:ssä: Hyytävä klassikkoelokuva, jonka ansiosta 1990-luvulla sarjamurhaajia tulvi ovista ja ikkunoista

19.11.2019 07:02 | Muropaketin toimitus

Suomen television uusintalimboon juuttunut Uhrilampaat nähdään taas Fox-kanavalla.

Jonathan Demmen ohjaama trilleriklassikko esitetään Fox-kanavalla ensi yönä vasta kello 2.45. Ajastukset siis kuntoon, jos haluatte elokuvan nähdä ja olla keskiviikkoaamuna toimintakykyisiä.

Kuten Muropaketin valistuneet ja ajan hermolla olevat lukijat tietenkin hyvin tietävät, Uhrilampaat eli The Silence of the Lambs on Thomas Harrisin romaaniin pohjautuva elokuva, jossa FBI joutuu kääntymään vaarallisen vangin tohtori Hannibal Lecterin puoleen jahdatessaan sarjamurhaajaa.

Pääosia Demmen elokuvassa esittävät Jodie Foster ja uransa määrittävää roolia esittävä Anthony Hopkins.

Uhrilampaat oli vuonna 1991 vaikuttavaa katsottavaa, mutta ei välttämättä ole kestänyt aikaa yhtä hyvin kuin moni muu klassikko. Syy tähän on selvä: yhdessä David Fincherin Sevenin (1995) kanssa Uhrilampaat käynnisti sarjamurhaajaelokuvien ja -sarjojen buumin, jonka myötä katsojat saivat ”nauttia” genren ylitarjonnasta.

Jatko- ja esiosia Uhrilampaille on kertynyt kaikkiaan kolme. Vuoden 2000 Hannibal on siedettävä, samoin vuoden 2002 Red Dragon. Vuoden 2007 Nuoresta Hannibalista kannattaa sen sijaan pysyä loitolla. Televisionkin puolelle herra Lecter on ehtinyt: Mads Mikkelsenin suosittua Hannibal-sarjaa saatiin seurata kolmen kauden ajan vuosina 2013-2015.