Uusimmat

TOP 10: Nämä ovat Netflixin parhaat scifi-sarjat – ainakin meidän mielestämme

06.03.2021 09:30 Tuukka Hämäläinen

Netflixistä löytyy laadukasta scifiä klassikoista aina uusiin pikkusarjoihin. Tässä kymmenen vinkkiä, jotka ainakin kannattaa katsoa.

Tieteisfiktion ystäville on nykyään tarjolla pilvin pimein laadukkaita ja vähemmän laadukkaita tv-sarjoja. Listasimme Netflixin valikoimasta kymmenen parasta scifi-sarjaa, jotka eivät ainakaan jätä kylmäksi.

LUE MYÖS: TOP 10: Nämä ovat Netflixin parhaat kauhusarjat – ainakin meidän mielestämme

1) Maniac

Emma Stonen ja Jonah Hillin tähdittämä minisarja Maniac ei todellakaan ole perinteisintä scifiä, mutta sitäkin omaperäisempää. Absurdissa ja koomisessa sarjassa futuristinen todellisuus ja fantasiat sekoittuvat toisiinsa kiehtovalla tavalla, eikä mielenterveyden sokkeloissaa seikkaileva tarina jää pelkäksi komediaksi. Ohjaajana häärii True Detectivesta tunnettu Cary Joji Fukunaga, mikä jo takaa, että paketti on todella laadukas.

LUE MYÖS: Arvostelussa Maniac: Älä vaan missaa syksyn toistaiseksi parasta Netflix-sarjaa

2) Star Trek: The Next Generation

Jos et ole allerginen klassikoille ja hitaammalle temmolle, on Star Trek: The Next Generation yhä katselemisen arvoinen. Rotten Tomatoesin listalla 90-luvun vaihteessa ilmestynyt klassikko on kaikkien aikojen neljänneksi paras scifi-sarja, joten tästä paljon ylemmäs ei enää päästä. Enterprisen seikkailut saavat myös edustaa kaikkia Netflixistä löytyviä Star Trek -sarjoja, joista myös Deep Space Nine ja Voyager ovat erityisen hyvässä maineessa.

3) Love, Death + Robots

David Fincherin ja Deadpool-ohjaaja Tim Millerin kehuttua Love, Death + Robotsia voisi ehkä kutsua moderniksi kulttisarjaksi, vaikka se onkin vasta pari vuotta vanha. Antologiasarjan kaikki 18 jaksoa tarjoavat itsenäisen, omalla tyylillään toteutetun scifi-tarinan, jotka vaihtelevat animaatiosta kauhuun. Ei varmasti mikään koko kansan suosikkisarja, mutta ainakin jotain ihan muuta.

LUE MYÖS: Arvostelu: David Fincherin ja Tim Millerin Love, Death & Robots -scifi-sarja on onnistunut ja todella mielenkiintoinen kokeilu

4) Altered Carbon

Richard K. Morganin romaaniin perustuva Altered Carbon herätti paljon huomiota ilmestyessään paitsi alastonkohtausten ja väkivallan vuoksi, myös siksi, että sarja on valtavan hyvä. Ikävä kyllä toisella kaudella kokonaisuus vähän lässähti, ja sen jälkeen sarja joutuikin Netflixin armottoman peruutuskäytännön uhriksi. Ainakin ensimmäinen kausi on silti yhä katsomisen arvoinen ja tarinallisesti itsenäinen kokonaisuutensa.

LUE MYÖS:Arvostelu: Netflixin Altered Carbon -sarja on kunnianhimoista ja komeaa scifiä

5) Osmosis

Ranskalaissarja Osmosis on jäänyt verrattain vähälle huomiolle, mutta syyttä. Screen Rantin tuoreella listalla se nostetaan tämän hetken toisiksi parhaaksi scifi-sarjaksi, ja Rotten Tomatoesissa sarjalla on muutaman arvostelun voimin täydellinen 100 prosentin keskiarvo. Provokatiivinen sarja kysyy mitä tapahtuisi, jos tieteen keinoin voitaisiin luoda täydellistä rakkautta.

6) Umbrella Academy

Turhauttavan moni sarja alkaa vahvasti vain romahtaakseen heti toisella kaudella, mutta Umbrella Academy on toista maata. Samannimiseen sarjakuvaan perustuva supersankaritarina jätti kriitikomme mukaan ensimmäisellä kaudella vielä toivomisen varaa, mutta toinen kausi paransi entisestä ja kolmaskin on tulossa. Nyt jos koskaan on hyvä aika hypätä Elliot Pagen tähdittämän, scifiä ja mustaa komediaa sekoittavan sarjan kelkkaan.

LUE MYÖS: Arvostelu: Netflixin The Umbrella Academy on mukavan kahjo, mutta toistaa liikaa perinteistä supersankarisarjojen kaavaa

7) Vieraat planeetat

Viime vuoden lopulla julkaistu minisarja Vieraat planeetat eli Alien Worlds on tällä listalla suuri poikkeus. Kyseessä on nimittäin dokumenttisarja, jossa kuvitellaan CGI-tehosteiden avulla, millaista elämä voisi olla kaukaisilla eksoplaneetoilla. Rotten Tomatoesin muutaman arvion mukaan sarjalla on täydellinen 100 prosentin keskiarvo, joten jos tieteen hypoteesit ulkoavaruuden elämästä kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti kokeilla.

8) Dark

Myös aiemmalle Netflixin parhaiden kauhusarjojen listallemme noussut saksalaissarja Dark on ansainnut paikkansa myös tieteisfiktion kategoriassa. Viime vuonna päättynyt, kolmen kauden mittainen sarja sukeltaa aikamatkustuksen koukeroihin, ja sarjalla on Rotten Tomatoesissa 95 prosentin keskiarvo sekä kriitikoiden että suuren yleisön arvosteluissa.

LUE MYÖS: Arvostelu: Netflixin Dark-sarja on kuin synkkä Stranger Things aikamatkustuksen kera

9) Black Mirror

Klassikkosarja The Twilight Zonen inspiroima Black Mirror tuskin paljon esittelyjä kaipaa. Jo viisi tuotantokautta jatkunut antologiasarja tarjoaa jokaisessa jaksossa itsenäisen tarinan, jotka sekoittelevat vaihtoehtohistoriaa, lähitulevaisuuden dystopiaa, tieteisfiktiota ja satiiria. Sarjan taso on vaihdellut tuotantokaudesta ja jaksosta toiseen, mutta ylipäätään se on säilyttänyt maineensa katsomisen arvoisena ja monien niminäyttelijöiden tähdittämänä sarjana.

10) The OA

Brit Marlingin tähdittämää The OA -sarjaa voi suositella vain pienellä varauksella. Yhtäältä sarja sai erinomaisen vastaanoton ja kehuja ohjauksesta, näyttelijöistä ja efekteistä, mutta toisaalta se keskeytettiin toisen kauden jälkeen, mikä jätti sarjan cliffhangeriin. Jos voit elää tämän tiedon kanssa, on tarjolla kahden kauden edestä varmasti laadukasta scifiä.

LUE MYÖS: TOP 10: Nämä ovat Netflixin parhaat komediasarjat – ainakin meidän mielestämme

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat