Uusi Lord of the Rings -tv-sarja korjaa Peter Jacksonin ”virheet” – Hobitteja on nyt mustia ja naisillakin jotain tekemistä

11.10.2021 09:33 | Muropaketin toimitus

Peter Jacksonin Tolkien-filmatisointien Keski-Maa oli kovin valkoinen, mikä närästi joitakin katsojia. Amazonin tulevassa Lord of the Rings -tv-sarjassa nähdään värikkäämpi hahmokatras.

Näyttelijä-koomikko-laulaja-käsikirjoittaja Sir Lenny Henry on vahvistanut Bleeding Cool -sivuston mukaan esittävänsä ensi vuonna ilmestyvässä Lord of the Ringsissä tummaihoista hobittia – tai oikeastaan hobittien esimuotoa, jotka tunnetaan nimellä ”harfoot” eli karvajalat. J.R.R. Tolkienin kirjoituksissa karvajalkojen kerrotaan olleen ”iholtaan muita hobitteja tummempia, heillä ei ollut partaa, eivätkä he käyttäneet mitään jalkineita”.

”Viimeiset kaksi vuotta olen tehnyt Lord of the Ringsiä ja se on ihan uskomaton juttu. Se on isoin televisio-ohjelma, joka on koskaan tehty, rahassa ja tekijöissä mitattu”, Henry hehkutti BBC Radio 4:n haastattelussa viikonloppuna.

”Olen sarjassa musta hobitti ja se on mahtavaa […] Me karvajalat olemme kyllä hobitteja, mutta meitä kutsutaan karvajaloiksi. Olemme monikulttuurinen ryhmä ja heimo, emme rotu, joten meitä on tummia, aasialaisia, ruskeita ja jopa maorityyppisiä.”

Samassa yhteydessä Lenny Henry kertoi, että naishahmot ovat vahvassa roolissa Amazonin sarjassa – tämäkin erona Jacksonin elokuviin, joissa aktiivisia naishahmoja olivat oikeastaan vain Galadriel, Éowyn ja Arwen. (Ja okei, Lukitar myös…) Tämäkin keräsi kritiikkiä elokuvatrilogian julkaisun aikaan, mutta lähdemateriaali toki oli mitä oli. Ja sitten kun Arwenista oli kirjoitettu Sormuksen ritareihin (2001) aktiivisempi hahmo kuin romaanissa, syytettiin Jacksonia ja kumppaneita lähdemateriaalin pilaamisesta…

Kaikesta päätellen tv-sarja tulee eroamaan tuntuvasti vuosien 2001-2003 elokuvista, mikä varmasti taas silittää joitakin faneja pahasti vastakarvaan. Jo huhut sarjan alastonkohtauksista saivat nettiadressit laulamaan, joten nähtäväksi jää, mitä tummista hobiteista ja naissankareista seuraa.

Lord of the Rings alkaa Amazonin Prime Video -palvelussa 2.9.2022. Ensimmäistä traileria ei ole vielä julkaistu, ainoastaan tämä promokuva:

Lord of the Rings

Muropaketin uusimmat