J.R.R. Tolkienin poika eroaa perikunnan johdosta: avautuvatko elokuva- ja tv-oikeudet nyt Keski-Maan tarinoihin?

16.11.2017 13:20 | Muropaketin toimitus

Taru sormusten herrasta

J.R.R. Tolkienin jäämistöä ja tuotantoa hallitsevassa Tolkien Estatessa on käynnissä johtajan vaihdos, kun Christopher Tolkien on eroamassa johtajan paikalta. Uuden johdon myötä myös tarinoiden oikeuksien käyttöön voi tulla muutos.

J.R.R. Tolkienin tarinoihin pohjautuvat elokuvat ovat saaneet osakseen niin kriitikoiden kuin yleisönkin rakkauden. Kirjailijan poika, Christopher Tolkien, on kuitenkin suhtautunut erityisesti Peter Jacksonin näkemykseen nihkeästi. Nyt 93-vuotias Tolkien on ilmoittanut eroavansa tehtävästään, mikä saattaa TheOneRing.netin mukaan vaikuttaa voimakkaastikin rakastettujen tarinoiden julkaisupolitiikkaan elokuvien ja tv-sarjojen muodossa.

Kuluvalla viikolla julkistettiin tieto uuden Taru sormusten herrasta -teemaisen tv-sarjan tuotannosta. Julkistus saattoi kuulostaa hämmentävältä, kun ottaa huomioon Tolkienin nihkeän suhtautumisen Hollywoodiin. Nyt uutinen kuulostaakin mielekkäämmältä, sillä saatujen tietojen mukaan Tolkien erosi johtajan paikaltaan jo elokuussa, mutta tieto siitä julkistettiin vasta nyt. Sopimus Amazonin tuottamasta sarjasta on siis mahdollisesti tehty jo ilman Tolkienia.

J.R.R. Tolkienin tytär Priscilla sekä useat lapsenlapset ovat edelleen teosten oikeuksista vastaavan perikunnan jäseniä, mutta he ovat olleet Christopheria avoimempia elokuva- ja tv-tuotantojen suhteen. Teoreettisesti tämä saattaa tarkoittaa sitä, että Silmarillionin tapaiset teokset saavat mahdollisuuden televisiossa. Myöskin teemapuisto voi olla mahdollinen.