Street Kings (*)

10.04.2008 12:15 | Hanna Näsänen

Street KingsUrhea poliisimies pelastaa nuoret kaksostytöt roistojen kynsistä, varsin kovaotteisesti ja uhkaavan äänettömästi, mutta tehokkuutta ja luotettavuutta uhkuen. Alkukohtauksen jälkeen Street Kingsin katsoja odottaa vielä nautittavaa action-pakettia. Pian käy kuitenkin selväksi, että nyrkiniskujen ja laukausten lomaan ei juurikaan draamaa tai huumoria ole eksynyt.

Los Angelesin poliisivoimissa vuosikymmeniä palvellut Tom Ludlow (Keanu Reeves) on ajautunut kehnoon jamaan vaimonsa kuoleman jälkeen ja toteuttaa tehtävänsä erikoisyksikössä yletöntä raakuutta osoittaen. Keikkojen välissä puhtia saa pikkuruisista vodka-pulloista, jotka mahtuvat kätevästi taskuun.

Poliisivoimissa juonitellaan kuin pahimmanlaatuisessa saippuoopperassa ja Ludlow ajautuu tilanteeseen, jossa häntä epäillään toisen poliisin murhasta. Salajuonen selvittely Los Angelesin getoissa hoituu nyrkin ja aseen voimalla.

Siitä huolimatta, että Keanu Reevesin ansioluettelosta löytyy sellaisia elokuvahistorian helmiä kuin Bill & Ted’s Excellent Adventure ja Bill & Ted’s Bogus Journey,  ei häntä aiemmin ole nähty näin surkeassa teoksessa. Juoni on tuttu monesta salajuonileffasta ja  kehitetty lähinnä kehykseksi järjettömälle väkivallalle, joka tuo mieleen pyssysankarin näkökulmasta esitettyjen videopelien eli ns. FPS-pelien kuvamaailman. Kulahtaneet värit ja maisemat sekä maskuliiniset autot, aseet ja univormut hallitsevat valkokangasta.

Elokuvan päälleliimatun oloinen sanoma on kaikenlaisen korruption ja juonittelun vastustaminen. Rotuteemaakin väläytellään muutamissa repliikeissä. Sankari Ludlow kun ei toisten väitteistä huolimatta tunnusta olevansa rasisti.

Vakavaa naamaa näyttämään tottunut Keanu Reeves vetää elämän pohjamudissa laahustavan poliisin roolin läpi suhteellisen uskottavasti. Ludlow’n pomona ja luottokaverina nähdään Forest Whitaker (Vantage Point http://plaza.fi/kaista/elokuvat/arvostelut/vantage-point-askeleen-edella-), jonka kapteeni Wanderin hahmoon saadaan puhtia ja särmää vasta loppukohtauksessa. Kapteenin arkkiviholliseksi on hieman yllättävästi valittu puhtoisista rooleistaan mm. hellyyttävänä Bertie Woosterina tunnettu Hugh Laurie.

Street Kings

 

Elokuvan symppiksenä nähdään uraansa aloitteleva etsivä Diskant (Chris Evans), joka toisaalta paheksuu Ludlow’n kovia otteita ja toisaalta toivoo kasvavansa samanlaiseksi tosimieheksi. Poliisivoimien edustajina nähdään myös lähinnä tv-sarjoista tutut John Corbett (My Big Fat Greek Wedding) ja Jay Mohr.

Street Kingsistä jää mieleen lähinnä näennäisesti musiikillisen säestyksen sattuvasti tahdittamat nyrkiniskut ja piinaava toive elokuvan päättymisestä mahdollisimman pian.

1/5

PlusMiinusNolla

– Päätöntä väkivaltaa on vähemmän herkempienkin suorastaan piinallista katsoa
– Hyvät näyttelijät menevät hukkaan turhassa äijäilyssä
+ Rotuteemaa on sentään yritetty tuoda esille

Street Kings
(USA 2008)
K-15

Ohjaus: David Ayer
Käsikirjoitus: James Ellroy, Kurt Wimmer, Jamie Moss
Pääosissa: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans, Cedric the Entertainer

Kesto 111 min.

Muropaketin uusimmat